Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonla görüştü. Görüşmede Merkel Soma'daki maden faciası nedeniyle taziyelerini iletti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. 


Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 24 Mayıs Cumartesi gerçekleştireceği Köln ziyareti öncesinde, Merkel'i telefonla aradı.


Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Merkel, Soma'da hayatlarını kaybeden madenciler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Erdoğan'a tekrar taziye dileğinde bulundu. Başbakan Erdoğan da kazanın sorumlularının ortaya çıkarılması ve mağdur ailelerin acılarının hafifletilebilmesi amacıyla hükümet tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Erdoğan, Köln'e yapacağı ziyarette, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin 10. yıl kutlamalarına iştirak edeceğine de değinirken, görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’daki son durum ele alındı.


Rusya'nın, Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı şekilde topraklarına ilhakının kabul edilemez olduğunu ve bunun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını teyit eden iki lider, Kırım Tatarları'nın akıbetlerine ilişkin endişelerini de ifade etti.


Son 10 gün içinde gerçekleştirilen ve "yuvarlak masa" olarak anılan diyalog toplantılarını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan liderler, bu toplantıların Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği konusunda katılımcıların görüş birliğini doğruladığına dikkati çekti.


İki lider, Ukrayna Meclisi Yüksek Rada'da 20 Mayıs'ta yapılan oylamada "Barış ve Uzlaşma Muhtırası"nın onaylanmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Görüşmede, gözlemci raporlarına göre, Ukrayna'da 25 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimine ülkenin birçok yerinden katılımın olacağı yönündeki tahminlerin umut verici olduğuna, Rus yanlısı protestocuların seçmenlerin oy kullanmalarını engellemesinin sadece birkaç yerde söz konusu olabileceğine değinildi.


Rusya'nın Ukrayna'daki seçimler için bu kez AGİT gözlemcisi göndermemesinden duyulan üzüntüyü de belirten iki lider, Rusya başta olmak üzere uluslararası toplumun seçim sonuçlarını tanımasını beklediklerini ifade etti.


Ukrayna'daki seçim sonuçlarına ilişkin AGİT'in değerlendirmesini yakinen takip edeceklerini vurgulayan Erdoğan ve Merkel, diğer hükümetlerin de aynı doğrultuda hareket etmesini beklediklerini kaydettiler.


(AA)