Bedelli askerlikte 21 günlük temel eğitimin kaldırılmasını Genelkurmay Başkanı Özel’in istediği ortaya çıktı.


Kışla yolunu Genelkurmay Başkanı Özel kapattı Bedelli askerlikte 21 günlük temel eğitimin kaldırılmasını Genelkurmay Başkanı Özel’in istediği ortaya çıktı. Özel’in, kışlalarda yığılma ve diğer askerlerin “moral bozukluğu”nun önüne geçilmesi için bu talepte bulunduğu öğrenildi

30 yaşından gün alanların 30 bin TL karşılığında bedelli, 3 yıl süreyle yurtdışında oturan yükümlülerin de yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro ödeyerek dövizle, “kışla” yüzü görmeden askerlik görevlerini yapmış kabul eden “Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın perde arkası netleşmeye başladı.

Kışlada moral bozuyor
Edinilen bilgiye göre, bedelli ve dövizle askerlikteki “21 günlük temel eğitim”, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in isteğiyle tasarıda yer almadı. TSK’nın, askeri birliklerde yığılmaya yol açmamak ve bedelli ve dövizle askerlik yapanların kışlalarda moral bozukluğu yaratmamaları için 21 günlük temel askerlik eğitiminin kaldırılmasını istediği iddia edildi. Genelkurmay, terörle mücadelede zafiyet yaratılmaması ve TSK’nın asker ihtiyacı nedeniyle bedellideki yaş çıtasını kısıtlı tutmak istedi. Hükümet ise ilk planlamalarında 25-28 olan yaş sınırını TSK’nın bu hassasiyetlerini dikkate alarak, 30’a çekmeyi uygun gördü.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, temel askerlik eğitimlerini tamamlamalarını müteakip askerliğe elverişsiz hale gelen, vefat eden, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilen veya Türk vatandaşlığını kaybedenler ile ödeme ve temel askerlik eğitimi yükümlülüklerini süresi içinde tamamladıklarından kesin terhise hak kazananlara geri ödeme yapılmayacağı konusu da tasarıda yer buldu. Ödemesini tamamladıktan sonra, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlere, askerliğe elverişsiz hale gelenlere, vefat edenlere, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere geri ödeme yapılmayacak.

MECLİS’E BEDELLİ ZULMÜ
TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda bugün görüşülecek, “Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, bedelli lobisini de harekete geçirdi. Özellikle bedelliden faydalanamayacak 30 yaş altı yükümlüler, başta TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı AKP’li Oğuz Kaan Köksal olmak üzere komisyon üyeleri ve komisyon makamına telefon, faks, e-posta yağdırmaya başladı.

Kıdem tazminatı tehlikede
Birçok aday bedelliye kaynak olarak kıdem tazminatını görüyordu. Ancak 21 günlük temel eğitim şartı da kaldırılınca hesap bozuldu. Sosyal güvenlik mevzuatına göre askere giderken kıdem tazminatını almaya hak kazanan çalışanların durumu tartışmalı hale geldi. Sosyal güvenlik uzmanı Fuat Tütüncüoğlu şu yorumu yaptı: “21 günlük askerlik eğitiminin olmaması önemli değil. Evlilik ve doğum gibi askerlikte de tazminat eskisi gibi alınabilir. Burada amaç askerlik bedelinin yatırılması. Bunun için askerlik şubesinden askerlik bedelinin belirtildiği bir resmi yazının iş yerine iletilmesi yeterli. Kişi tazminatını alıp işine devam edebilir. “ Vatan yazarı sosyal güvenlik uzmanı Ersin Umdu ise farklı düşünüyor: “Yeni açıklanan bedelli askerlikte 21 gün zorunlu eğitim şartı yok. Öyleyse kişinin iş akdinde kesinti olmayacak ve prosedür gereği istenen sülüs kağıdını da alamayacak. Bu noktada kıdem tazmitanı almaya hak kazanamaz. Eğer bir gün bile olsa askerliğe gidilmiş olsa kıdem tazmitanı almaya hak kazanırdı.”

‘Topçu ve popçuya hayırlı olsun 30 bin yoksa yaylalar yaylalar’

“www.bedelliaskerlik2010.net” adresindeki bazı ilginç yazışmalar şöyle:

- 30 bin TL ödeyemeyecek 32 yaşında mühendisten satılık bedelli hakkı ... Pazarlık payı var ...

- Arkadaşlar telefon numaraları ve faks ile tepkimizi göstermeye devam edelim mail ve twit bırakın

- Sen kralsın aslansın hakkari çukurca seni bekliyor, topçu ya popçuya hayırlı olsun Akademisyen’e memura geçmiş olsun 30 bin yoksa yaylalar yaylalar ..

- Hanımlar hadii!!! yayın organlarına da baskı yapmak gerek. Lütfen herkes tv, gazete vs. tüm yerleri arasın!!!

- Ey Türk Gençliği Muhtaç olduğun kudret, hesabındaki 30 bin TL'de mevcuttur.

- Arkadaşlar herbirimiz 27 yaşından gün alanlar diye bastıralım ve bu sitedekı herkez yararlansınn.....

- Arkadaşlar burda bir tek vekilin telefonunu vermenin ne alemi var allah aşkına!!! herkes ulaşabildiği kadar vekile ulaşsın telefonla, şakası yok bu işin!!!!!

- Arkadaşlar AKP CHP arası anlaşma şu. Yaş 27 para 30000. Kesin bilgi. AKP suçu muhalefete atacak

- Beyler aldım elime telefonu, milli savunma komisyon üyelerini tek tek arıyorum. 83 lü olarak yasanın 1 yılı daha kapsaması için çalışalım. siz de arayın...

13.8 MİLYAR TL


Bedelli kapsamına giren 460 bin aday var. Hepsinin başvurması halinde devletin kasasına 13.8 milyar TL girecek.