Başbakanlık Konutu’nda dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında yapılan bir saatlik geceyarısı zirvesinden olumlu sonuç çıktı.

Kara Kuvvetleri Komutanı’nın bugün açıklanması bekleniyor. Böylece Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılacak.

YÜKSEK Askeri Şûra’nın krize dönen toplantısının bitiminden iki gün sonra Başbakanlık Konutu’nda dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında yapılan bir saatlik geceyarısı zirvesinden olumlu sonuç çıktı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin atanacağına ilişkin açıklamanın bugün yapılması bekleniyor. Buna bağlı olarak mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılacak.

Sorunu çözen bu zirveden dakikalar önce İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Balyoz darbe planı davasında 101 asker hakkındaki yakalama kararını oy çokluğuyla kaldırması dikkat çekti. Erdoğan-Başbuğ zirvesinde iki taraf da karşılıklı seçeneklerini masaya yatırdı. Başbakan Erdoğan’ın, Org. Başbuğ’un Kara Kuvvetleri Komutanlığı için sunduğu seçenekleri değerlendirerek nihai kararını kısa sürede vermesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan dün Eskişehir’e giderken yaptığı açıklamada, sadece Kara Kuvvetleri Komutanı değil yeni Genelkurmay Başkanı’nın kim olacağı üzerinde de mutabakat olmadığını ima etti. Erdoğan, “Genelkurmay Başkanıyla ilgili kararname imzaya açıldı mı?” sorusuna, “Şu anda bu konuyla ilgili önce bir mutabakatımızı sağlayacağız. İsim üzerinde mutabakat sağlandığı anda zaten kararnameyi çıkarmak bir problem değil” yanıtını verdi.

Erdoğan, Eskişehir yolunda, YAŞ’da yaşanan krizle ilgili önce şu açıklamayı yaptı:

Kuvvet komutanlarından biri

“Ağustos Şurası ağırlıklı tayin ve terfilerin yapıldığı toplantılardır. Genelkurmay Başkanımız teklifini yapar ve Milli Savunma Bakanı inhasını yapar. Ben de Cumhurbaşkanımıza imzalar gönderirim veya imzalamadığım takdirde gerekirse geri iade ederim. Bu yılki teklifte Milli Savunma Bakanımızın inha etmediği ve benim de uygun bulmadığım bazı teklifler olmuştur. Bu teklifler dışında diğer bütün tayin, terfi olayı Şûra’da görüşüldüğü şekilde imzalanmıştır. Onlar bitmişti ve bizler imzaladığımız gibi Cumhurbaşkanımız da bunu onamıştır. Şu anda Genelkurmay Başkanlığı konusunda 30 Ağustos’a kadar Genelkurmay Başkanımızın görev süresi vardır. 30 Ağustos’ta emekliliği söz konusudur. Genelkurmay Başkanımızdan sonra görevi devam ettirecek orgeneralimizin, ki bu yasalarımıza göre kuvvet komutanlarımızdan biri olabilir. Genelkurmay Başkanı biliyorsunuz Bakanlar Kurulu kararıyla atanır. Konuyla ilgili şu anda görüşmelerimiz, çalışmalarımız devam ediyor.”

Bu açıklamasının ardından Erdoğan’a yöneltilen soru ve cevaplar şöyle:

SORU: Genelkurmay Başkanıyla ilgili kararname imzaya açıldı mı?

ERDOĞAN: Şu anda bu konuyla ilgili önce bir mutabakatımızı sağlayacağız. İsim üzerinde mutabakat sağlandığı anda zaten kararnameyi çıkarmak bir problem değil. İki günde çıkarırız. Tabii sadece Genelkurmay Başkanlığı değil. Bu arada Kara Kuvvetleri Komutanlığı konusu da var. Kara Kuvvetleri konusunda da Genelkurmay Başkanımızın teklifi olmuştur. Bu teklif inha edilmemiştir. Burada farklı bir ismi Genelkurmay Başkanımız bana teklif edebilir. Bu konuda henüz bana bir teklif gelmemiştir. Bu teklifin gelmemesi halinde onu değerlendirir ona göre adımımızı atarız.

Talep Başbuğ’dan

Bu akşam döndükten sonra belki Genelkurmay Başkanımla bir görüşmem olacak. Görüşmenin konusunu şu anda bilemiyorum. Kendileri böyle birşey arzu ettiler. Tabii hafta sonu bizim de yoğun çalışmalarımız var ama bizim için bugün şu anda çok daha önemli. Ay sonuna kadar da atabileceğimiz adım söz konusudur. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Silahlı Kuvvetler zaten oturmuş bir kurumdur. Bunun çerçevesini de aynı şekilde devam ettiririz. Sayın Başbuğ’un görev süresinin uzatılması söz konusu değil.

Emeklilik hemen işleme konulmaz

SORU: Kara Kuvvetleri için Atila Işık’ın ismi geçiyordu, ne diyorsunuz?
ERDOĞAN: Kara Kuvvetleri Komutanlığı konusunda karşılıklı mutabakatın olması lazım. Buralarda görüşmeler yapılıyor. Bir mutabakat sağlanırsa ki tabii bunun sağlıklı olması lazım. TSK’nın bir yasası var. Her şey zaten açıkça ortada. Bu yasaya göre bizler görevimizi yerine getireceğiz. Atila Işık’ın, kendisinin emeklilik talebi söz konusu. Fakat tabi kendilerinin emeklilik talebinin anında işleme konulması da söz konusu değil.

8’İ görüşülebİlİr

BU yılki Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) haklarında yakalama kararı olan 11 general ve amiralin terfi edip etmeyecekleri de görüşülecekti. Bu askerlerden dokuzu hakkında ilk kez Balyoz’dan yakalama kararı vardı. İkisi ise daha önce Balyoz’dan tutuklanıp daha sonra 18 Haziran’da serbest bırakılmıştı. Bu durumda 8 askerin terfi durumlarının önünün açılmış olabileceği belirtiliyor. Deniz Kuvvetleri’nde bu yıl normalde de “or”luk açık olmadığı için yakalama kararı kaldırılan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu bir yıl daha bekleyeceği için sayı dokuzdan sekize düşmüş durumda. Tutuklanıp serbest kalan ve “Tüm”den “Kor” olmak için sıra bekleyen 52. Taktik Zırlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay ile Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı’nın da görevde bir yıl bekletilmeleri bekleniyor. 11. Ağır Ceza’nın yakalama kararını kaldırmasından sonra terfilerinin yeniden görüşülebileceği belirtilen askerler şunlar: KARA KUVVETLERİ 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya. DENİZ KUVVETLERİ Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Kocaeli Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen. JANDARMA Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğgeneral Ali Aydın. (Mynet)