Kahramanmaraş Belediyesi’nin yeni hizmet binasında ilk belediye meclis toplantısı bugün sabah gerçekleştirildi.

Yapımında son aşamaya gelen ve 20 milyon (trilyon) liranın üzerinde bir paraya mal olan yeni hizmet binasında bugün sabah saat 9.15’de başlayan meclis toplantısına Belediye Başkanı Mustafa Poyraz başkanlık etti.

Toplantıda ilk olarak yeni bina hakkında bilgiler veren Başkan Poyraz, emeğe geçen tüm herkese ayrı ayrı teşekkür etti. Kaba temizliği bitmekte olan binaya bu ayın 12’sinde küçük birimlerin taşınmaya başlanacağını hafta sonunda ise diğer birimlerin yerleşeceği bilgisini veren Poyraz, 17 Mayıs’ta da yeni binada hizmet sunulmaya başlanacağını kaydetti.

Gündemde bulunan maddelerin görüşülmesinin ardından toplantı sonunda ise bir kokteyl düzenlendi.

İLK BAKIŞTA YENİ SALONDAKİ EKSİKLİKLER:

Bu arada basın mensuplarının kendi aralarında yaptığı gözlemlere göre meclis toplantılarının yapıldığı salondaki eksiklikler ise şöyle dikkat çekti:

1- Öncelikle Başkan Mustafa Poyraz’ın oturduğu kürsü çok yüksekte olmuş. Komünist ülkelerde bile bu tür yüksek kürsüler; salondaki diğer insanlara ‘tepeden’ bakmamak için kaldırılıyor. Bu nedenle kürsünün biraz aşağıya indirilmesi gerekiyor. Kürsüde oturan Başkan’ın önündeki bilgisayar ekranı nedeni ile salondakilerden bazıları başkanı tam olarak göremiyor. Bilgisayar ekranı başkanın önündeki kürsü yüzeyine gömme olarak ya da yatay bir şekilde yerleştirilebilirdi.

2- Salonda akustik özellik hiç düşünülmemiş gibi görünüyor. Çünkü mikrofonsuz konuşmalarda ses hiç duyulmuyor. Mikrofonlu konuşmalarda ise sesler tam olarak anlaşılmıyor veya kulağı tırmalıyor. Hâlbuki üyelerin oturacakları masalar üzerine her bir üye için ayrı ayrı ya da grup sözcüleri için çubuk mikrofon konulabilirdi. Böylece görevliler konuşmakta olan üyelere mikrofon yetiştirebilmek için koşuşturmak zorunda kalmazlardı.

3- Salonun tavanı çok yüksek olmuş. Bu durum kışın ısıtma, yazın ise soğutma zorluklarına neden olabilir. Bu da ekonomik kayıptır. Salon ışıklandırmasında ise ağırlıklı olarak sarı ışık yayan spot lambalar kullanılmış. Belli bir süreden sonra sarı ışıklar baş ağrısına ve görmede sıkıntılara yol açabilir.

4- Arka bölümlerde yer alan kırmızı renkli koltuklar gereğinden büyük olması ile dikkat çekiyor. Koltuk araları ise çok dar olduğundan geçişlerde büyük zorluklar yaşandı.

5- Basın için salonun üst kısmındaki ana kumanda odasının yanındaki oda planlanmış. Bu durum ise basını mümkün olduğunca meclis üyelerinden uzak tutmaya çalışılmış gibi algılandı. Belediye yetkilileri her ne kadar bilgisayarlı çalışma yapabilirler düşüncesi ile basına özel bölüm ayırdıklarını söyleyebilirlerse de salon içinde de basın için bir bölüm ayrılmalıydı. Gerçi ilk toplantı olduğu için basın salonda oturdu.

6- İnternetin günlük hayatın içerisinde aldığı önem her geçen gün artıyor. Bu nedenle her üyenin bir dizüstü ya da notebook bilgisayara olacağı varsayılarak masalar üzerinde ağ bağlantıları için kablo yeri ayrılmalıydı. Her ne kadar wireless bağlantı yaygınlaşıyor olsa da teknik aksaklıklar için kablolu bağlantı da göz önünde bulundurulmalıydı.

7- Belediye binasının ön girişi çok geniş olarak bırakılmış. Halbuki giriş bölümü fuaye olarak düzenlenebilir ve burada da sergi ve kokteyl gibi etkinlikler yapılabilecek alan dizayn edilebilirdi.

8- Her ne kadar birden fazla asansör bulunsa da katlar arasındaki merdivenler çok dik olarak dizayn edilmiş. Asansörü tercih etmeyen veya elektrik kesintisi gibi teknik aksaklık olabilecek durumlarda kilolu, engelli ve yaşlı vatandaşların buradan tırmanarak çıkmaları çok zor görünüyor.

9- Belediye’nin Yeni Hükümet Caddesi üzerine bakan kısmına bayrak direği olacak bir bölümün inşaatı sürüyor. Bu durum ise görüntüyü etkileyebilir.

10- Şimdilik son olarak şunu da belirtmekte fayda var. Dünyanın gelişmiş ve medeni ülkelerinde bildiğimiz kadarı ile bir kamu binası önünde dolmuş ve otobüs durağı bulunmuyor. Belediyenin yeni binası önünde dizayn edilen dolmuş ve otobüs durağının nasıl yoğunluk yapacağını ise ileriki günlerde hep birlikte göreceğiz. Hem de güvenlik açısından belediye binası önünde durak olması Allah göstermesi ama üzücü durumların oluşmasına yol açabilir.

Son olarak; artısı ve eksisi ile belediye binasının yapımında emeği geçen tüm herkesi kutluyor, bu saydıklarımızın kuru kuruya bir eleştiri değil de yapıcı eleştiriler olarak algılanmasını ve gereğinin yapılmasını Başkan Mustafa Poyraz’dan bekliyoruz. (www.kanal46.com)