Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Mehmet Karaaslan’ın yeni keşfedilen bir böceğe Milli Kahraman Sütçü İmam’ın isminin verildiğini içeren açıklamasına tepkiler giderek yükseliyor.


Sütçü İmam’ın başkent Ankara’da yaşayan öz torunu işadamı, Kahramanmaraş ve İlçeleri Kültür Derneği Genel Başkanı Yaşar Türkkorur, bu duruma haklı olarak tepki göstererek yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:


Kahramanmaraşta 2,4 mm.'lik bir böcek bulunmuş ve adına da Sütçüimamun konmuş…


Bilimsel araştırmalara hiçbir zaman karşı değilim. Ancak bu araştırmalar insan hayatında önemli yeri olan bir buluş olduğu takdirde bilim dünyasında ses getirebilir. Literatüre bir böcek bularak geçmek ise sadece 2.4 mm. boyu olmasına rağmen hamamböceği gibi gösterilerek şişirilen böcek literatürde ancak 3 satır olarak yerini alır.


Üniversite olarak yıllardan beri hiçbir bilimsel başarı elde edemediğimizin bir göstergesi olarak bu müthiş! Buluş, Üniversite camiasını harekete geçirmiş ve gündem oluşturmuştur. Rektör ve Bilimkadını basın toplantısı düzenleyerek bu önemli buluşu tüm dünyaya duyurmuşlardır.


Ayrıca bu yeni keşfedilen böceğe de Kahramanmaraş Milli Mücadelesi’nin timsal ismi olan SÜTÇÜ İMAM’ın ismini koymak bilim adamlığı değil ancak AYMAZLIK olabilir. “Dünya literatüründe ismimiz iyice öğrenilmiş olur” diyen Rektör bey’de daha önce Üniversitenin isminin değiştirilmesinden bahseden rektörlerin yanında böceğe verilen bir ismin Üniversite İsmi olarak kullanılmasını nasıl hazmedecektir bilemiyorum.


Allah’ın yarattığı her türlü canlıya karşı sevgi ve merhametimiz vardır. Ancak Hayvanlar arasında da istemediğimiz veya sevmediğimiz olabilir. Kendi çocuğunuza bile:


-Gel Aslanım buraya dediğiniz zaman koşa koşa gelir, ancak;


-Gel bakalım eşek oğlum…diye çağırırsanız herhalde duymazlıktan gelir. Üstelik bunların ikisi de 2,4 mm. nin milyon katı büyüklüğünde hayvan olmalarına rağmen.


Sütçü İmam isminin bir böceğe verilmesini torunu olarak kınıyorum. Eğer çok heveslilerse Rektör bey’in veya bilim kadını mucit hocamızın ismi verilebilir. Sütçü İmam ismi uzaktan ve yakından bilimle ilgisi olmadığı gibi bu kişiler bilim adamı! ‘dırlar ve ” Böceğin ismi” onlara daha çok yakışır. Bilim literatürüne kendi isimleri girmiş olur. Unutulmazlar arasına katılabilirler. Sütçü İmam ismi zaten unutulmazlar arasındadır ve başka reklama ihtiyacı yoktur.


Bu isim DERHAL DEĞİŞTİRİLMELİDİR. Biz aile olarak dedemizin isminin tekelini üstümüzde tutmak istemiyoruz, “halka mal olmuş bir kahraman’ın sahibi Kahramanmaraş halkıdır” diye herkesi hoş gördük. Ancak hiçbir ülke kahramanını 2,4 mm. Lik bir böceğe ismini vererek bu kadar küçültmez.


Burada Kahramanmaraş halkından bir ses gelmezse, aile olarak biz varız diye bu yanlışlığın düzeltilmesini istiyorum…


Hani Üniversitemiz Bilimsel buluşları! İçin bir laboratuar açar veya Savunma aracı veya bir savaş gemisi üretirde dışa bağımlılıktan ülkemizi kurtarır; O gemiye savunmaya yönelik olduğu için “ Sütçü İmam “ ismini koyarsın.


Ama “ BİR BÖCEĞE ASLA!...


 


Yaşar Türkkorur


Sütçü İmam’ın Torunu."