Son yılların en büyük sel felaketinde 20 kişinin öldüğü Bosna Hersek'te bugünü yas günü olarak ilan edildi.


Bosna Hersek, 5 gündür etkisini sürdüren ve yaklaşık 1.5 milyon insanı etkileyen sel ve heyelanlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı, heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı, can kayıplarının olduğu Bosna Hersek'te Federasyon ve Bosna Sırp Cumhuriyeti yetkilileri, ülke genelinde yas günü ilan etme kararı aldı. Yas günü kapsamında, ülkedeki devlet televizyonlarında eğlence programı yapılamayacak, eğlence içerikli kültürel etkinlikler de ertelenecek.


Bosna Hersek Kriz Merkezi yetkilileri, daha önce ülke genelinde 19 olarak açıklanan ölü sayısnın, Banya Luka yakınlarından geçen Vrbas Nehri'nden 1 kişinin daha cesedinin çıkartılmasıyla 20'ye yükseldiğini açıkladı. 


Bosna Hersek'te yağışların etkisinin azalmasına rağmen, hala birçok bölgeyle karayolu ulaşımı sağlanamıyor. Bosna Hersek Otomobil Motor Kulübü (BIHAMK) tarafından yapılan açıklamada, heyelanlar yüzünden, Doboy-Graçanitsa, Maglay-Doboy, Yaytse-Banya Luka, Zavidoviçi-Maglay, Tuzla-Uglyevik, Biyelyina-Brçko, Lonçari-Oraşye yollarının trafiğe kapalı olduğu bildirildi. Bosna Hersek'in Bosanski Şamats, Oraşye ve Brçko, Raça ve Pavloviç Köprüsü sınır geçişleri de sel yüzünden ulaşıma kapatıldı.


Bosna Hersek Federasyonu'nda dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı


Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanı Rusmir Mesihoviç, Federasyon'da sellerin ardından şimdiye kadar herhangi bir virüs ya da hastalığın ortaya çıkmadığını açıkladı. Mesihoviç, önümüzdeki 15 günün çeşitli bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek için çok önemli olduğunu ve suların temizlenmesinin vakit alabileceğini söyledi.


Selden etkilenen bölgelerde vatandaşların çeşmelerden su içmemesi gerektiğini vurgulayan Mesihoviç, "Suyu satın almak ya da çeşme suyunu kaynatmak geçici bir çözüm olabilir. Şu ana kadar bu konuda en kötü durum Maglay, Tuzla, Oraşye ve Ocak şehirlerinde yaşanıyor. Maglay'ın dezenfeksiyon çalışmaları için bir kamyon dolusu malzeme yolladık. Herhangi bir salgını önlemek için yapabileceğimiz en iyi şey temizlik" diye konuştu.


Bosna Hersek Bakanlar Kurulu ise, bugün yapılan olağanüstü oturumda, ülkeye yurtdışından kamyon ve tırlarla gönderilen yardımlar için ithalat vergisi ödenmeyeceği kararı aldı. 


Bosna Sırp Cumhuriyeti


Bosna Sırp Cumhuriyeti Polis Müdürü Goyko Vasiç, bu entitede bulunan Doboy kentinde hayatını kaybeden 9 kişinin kimlik tespiti yapıldığını, bir kişinin cesedine ise hala ulaşılmadığını açıkladı.


Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Radislav Yoviçiç, ülke genelinde ölen 20 vatandaştan 17'sinin entite sınırları içerisinde olduğunu, kayıp ve yerlerinden olan vatandaş sayısının ise henüz bilinmediğini söyledi.


Yoviçiç, selden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlara yardım etmek isteyenlerin, yardımlarını şehirlerde bulunan kriz masalarına ulaştırmalarını istedi. Yoviçiç, ayrıca heyelanlar nedeniyle mayınlı arazilerin yer değiştirdiğine işaret ederek, bu nedenle halkın heyelanlı bölgelerden uzak durmalarını istedi. 


Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden olağanüstü durumun ilan edildiğini anımsatan Yoviçiç, "Kendi başına yardımları dağıtmak isteyen her vatandaşı durduracağız. Olağanüstü durum yüzünden polisin yetkileri çok daha fazla. Banya Luka'da yardım toplamak için bir bina kiralayacağız ve burada topladıklarımızı daha sonra sellerden etkilenen bölgelere dağıtacağız" diye konuştu.


Biyelyina kentinde ise, dün tüm gece boyunca vatandaşların tahliye çalışmaları devam etti. Tahliye edilen vatandaşlar okullara yerleştirilirken, selden etkilenmeyen bölgelerde yaşayan bazı vatandaşlar ise sel mağdurlarını evlerinde misafir etti. 


Bu şehirde akan Sava Nehri'ndeki su seviyesi durgun haldeyken, itfaiyeciler şehir alanlarından suların çekilmesi için çalışmalara devam ediyor.


Şu ana kadar Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde herhangi bir virüs ya da hastalığın ortaya çıkmadığı, entitenin bir çok bölgesine halen elektrik verilemediği belirtildi. 


Selden en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Brçko şehrinde de suyun çekilmeye başladığı gözlemlendi.


Sırbistan


Sırbistan Kriz Masası, beklenilen yeni seller yüzünden, başkent Belgrad yakınlarında bulunan Obrenovats kentinin tamamen tahliye edilmesi kararını aldı.


Şehirden geçen Sava Nehri'ndeki su seviyesinde görülen yükselme ile Obrenovats'ın yeni bir sel tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten yetkililer, helikopterlerle tüm şehri tahliye etme çalışması başlattı. 


Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ve Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ve Belgrad'da diplomatik temsilcisi bulunan 40 ülkenin büyükelçisiyle beraber Obrenovats kentini ziyaret etti ve çalışmaları yerinde inceledi. 


Belgrad Büyükşehir Belediye Başkanı Sinişa Mali ise beklenen yeni sel yüzünden tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Şehirde artık elektrik kesintisi yaşanmadığını belirten Mali, vatandaşların, her ihtimale karşı, elektriği tasarruflu kullanmaları gerektiğini kaydetti. Mali, Obrenovats ve Lazarevats bölgelerinde çok sayıda hayvan cesedinin de ortaya çıktığını ifade etti.


Bu arada, Obrenovats ve Lazarevats kentleri dışında, Sırbistan genelinde eğitime ara verilen okullarda öğrenciler bugün yeniden ders başı yaptı.


Obrenovats'ın yanı sıra, ülkede en kritik durum Şabats şehrinde yaşanıyor. Yurtdışından gelen tüm yardım ekiplerinin yönlendirildiği Şabats kentinde de Sava Nehri'nin taşmasından endişe ediliyor. 


Geçtiğimiz dört gün boyunca, Şabats ve çevresinden 814 kişi tahliye edilirken, olağanüstü durumun bu şehirde devam etmesi, gıda, su, çizme ve ilaç gibi gereksinimlerin eksikliğine yol açtı. 


Sırbistan'da şu ana kadar yapılan resmi açıklamalarda, 15 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası yardım çağırısında bulunan Sırbistan'a bugün Birleşmiş Milletler'in ikinci yardım uçağı da vardı.


(AA)