Kahramanmaraş merkeze bağlı Döngel köyünde önceki gün bir köylü vatandaşın ihbarı üzerine arazide bulunan ve kamuoyunda büyük merak uyandıran mühimmatlarla ilgili haber ulusal basın-yayın organlarında çok geniş olarak yer alırken, bununla ilgili haberi Zaman Gazetesi ise manşete çıkardı. Birçok gazete ise haberi birinci sayfasında okuyucularına duyurdu.

"Kahramanmaraş'ta cephanelik bulundu" başlıklı haberde aynen şöyle deniliyor.

Ergenekon soruşturmasıyla birlikte yer altından çıkan mühimmat ve bombalara dün yenileri eklendi. Kahramanmaraş'ın Döngel köyünde bahçe sulamaya giden Ramazan Aydoğan'ın ihbarı üzerine yapılan kazıda 7 LAW silahı, 15 el bombası ve 1 sis bombası bulundu.

Alınan bilgilere göre, yol kenarında fark ettiği tümseğe bir şeyler gömüldüğünü düşünen çiftçi Ramazan Aydoğan, jandarmaya ihbarda bulundu. Cumhuriyet savcısının gözetiminde yapılan kazıda mühimmata ulaşıldı. Bu yolu sürekli kullandığını belirten Aydoğan, yaptığı açıklamada mühimmatın yeni gömülmüş olabileceğine dikkat çekti: "Tarlaya giderken yeşil bir boru gördüm. Yanına vardım, üzeri dallarla kapalıydı. Buradan sürekli gelip geçerim, daha önce fark etmedim. Sanırım yeni konulmuş."

Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlatırken, gelişme toprak altından çıkarılan Ergenekon cephaneliklerini akla getirdi. Bu süreçte Türkiye'nin farklı bölgelerinde yol kenarlarına ve çöplere bırakılan onlarca el bombası ve askerî mühimmat kayıtlara geçti. Antalya, Ankara, İzmir, Mersin, İstanbul, Konya, Manisa, Malatya, Kahramanmaraş gibi illerde bol miktarda mühimmat ortaya çıkarıldı.

Bombaların bulunduğu Döngel köyü, 29 Mart seçimleri arefesinde de Türkiye'nin gündemine gelmişti. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun düşen helikopterinin enkazını Döngelli köylüler bulmuştu.

Kahramanmaraş'taki mühimmatı ilk gören kişi Ramazan Aydoğan (43). Bombaların bulunduğu yer Döngel köyü Alaçayır deresi civarında ve köye 500 metre uzaklıkta. Aydoğan, ayva bahçesini sulamak için sabah 06.00'da yola çıktığını anlatıyor. Aydoğan, şunları söylüyor:

"Her zaman geçtiğim güzergâhta yeşil bir boru gördüm. Yanına vardım, üzerinin kuru dallarla kapalı olduğunu fark ettim. Tehlikeli bir madde olduğunu düşündüm. Bunun üzerine korucu başı Mehmet Yılmaz'a haber verdim. O da jandarma karakol komutanını aradı. Jandarma ve bomba imha uzmanları geldi. Savcı nezaretinde mühimmatı çıkardılar. Anladığım kadarıyla çuvalla boşaltılmış, üzeri dallarla örtülmüş. Buradan sürekli gelip geçerim, daha önce fark etmedim. Sanırım yeni konulmuş. Burası yol kenarı. İki kilometre ileride jandarma yol kontrolü yapıyor. Belki de korktukları için burada bıraktılar." ZAMAN - İLKAY GÖÇMEN, NURULLAH KAYA K.MARAŞ