İstanbul'daki nükleer zirvesinin ardından açıklama yapıldı, sonraki zirvenin Bağdat'ta toplanacağı bildirildi.


İran'la 5+1 ülkeleri arasında İstanbul'da yapılan nükleer müzakereler sona erdi. Toplatıların ardından kameraların karşısına geçen AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin 23 Mayıs'ta Bağdat'ta devam edeceğini söyledi. Ashton, bugünkü müzakerelerde bir sonraki toplantının yer ve zamanının belirlenmesinin başarı olduğu söyledi.


Catherine Ashton, "yararlı ve yapıcı" olarak nitelendirdiği müzakerelerde dünya güçlerinin İran'ın nükleer programının barışçı niteliği hakkındaki endişelerini ortaya koyduğunu ifade eden etti. Ashton, İran'ın barışçıl amaçlarla nükleer enerji geliştirmesine tam anlamıyla saygı duyduklarını, bu faaliyetlerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması kapsamında olması üzerinde mutabık kaldıklarını ifade etti.


AB Dış Politika Şefi Ashton, Bağdat'taki toplantıya kadar müzakerelerin çerçevesini belirlemeye çalışacaklarını, bundan sonra da güven artırıcı somut önlemlerin adım adım ve çift taraflı olarak ele alınacağını dile getirdi. (Mynet)