Şanlıurfa Suruç’ta meydana gelen patlamada 32 kişi yaşamını yitirirken 104 kişi de yaralandı. Yaşanan patlamayla ilgili konuşan Yrd. Doç. Dr. Akif Bahadır Kaynak, olayda güvenlik zafiyetinin olabileceğini ancak güvenlik önlemlerini arttırmak yerine mevcut politikayı değiştirerek bu durumun üstesinden gelinebileceğini söyledi.


Şanlıurfa Suruç’ta Amara Kültür Merkezi önünde meydana gelen patlamada 32 kişi hayatını kaybederken 104 kişi de yaralandı.
Yaşanan patlama hakkında konuşan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Bahadır Kaynak, "Güvenlik zaafından söz edilebilir ancak güvenlik tedbirleriyle üstesinden gelinebilecek bir durumdan bahsetmek mümkün değil. Türkiye, siyasi olarak doğru yerde konumlanmadığı sürece sadece güvenlik tedbirleri ile bu tür olayların engellenebilmesi zor’’ diye konuştu. Türkiye’nin, Suriye ve Kürt politikalarını hala koalisyon kurulamadığı ve erken seçim ihtimali olduğu için biraz arka plana aldığını belirten Kaynak, bu durumun çok büyük zafiyet ve kırılganlıklar doğurduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin çözüm süreci yolunda adım atmaya devam ettiği sürece bu sorunun hafifleyeceğine değinen Kaynak, ‘’Böylece şu anda etki alanı büyük olan provokasyonların etki alanı azalmış olur. Çünkü bu durum Türkiye’nin yumuşak karnı haline gelmiş durumda’’ dedi.


’SURUÇ, TÜRKİYE’NİN POZİSYONUNUN KIRILGANLIĞINI ORTAYA KOYDU
‘’Suruç olayı Türkiye’nin pozisyonunun kırılganlığını ortaya koydu’’ diyen Yrd. Doç. Dr. Akif Bahadır Kaynak, “Türkiye’de iktidar, Kürtlerin Tel Abyad’ı almasından sonra Akdeniz’e koridor açması ve Türkiye’nin bunu engellemesi gerektiği algısına sahip ve bu durum Kürtlerle ayrışma yaratabilir. Bu durum Türkiye’nin, oradaki Kürt hareketine ve otonomisine yönelik bir tavır olarak algılanmaya başladı’’ diyerek sözlerini sürdürdü.


’İKTİDAR PARTİSİ MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKAR OYLARA SAHİP ÇIKMAK İÇİN ÇÖZÜM SÜRECİNİ DONDURMUŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR’
Suruç olayında, Türkiye’nin desteklediğine inanılan gruplarla Kürtler arasında yaşanan çatışmanın Türkiye içinde sirayet ettiğine dair bir ortam oluştuğunu söyleyen Kaynak, ‘’Türkiye sürdürülemez bir duruma doğru sürükleniyor. Bu pozisyonunu koruduğu sürece Türkiye’nin, İŞİD’e destek verdiğine, en azından müsamaha gösterdiğine ilişkin batıdaki algıyı engellemesi mümkün olmayacak. Hatta Kürtlerle arasında bir kırılma yaşanacak. Bu Türkiye’nin çözüm süreci açısından da sıkıntılı bir durum. Türkiye iç dinamiklerle ilgili olarak iktidar partisinin milliyetçi muhafazakar oylara da sahip çıkma refleksinden kaynaklanan çözüm sürecini dondurmuş gibi gözüyor’’ dedi. Türkiye’nin İŞİD ve benzeri gruplarla ilgili daha ciddi tedbir alacağını belirten Kaynak, ‘’Aksi taktirde Suruç olayında olduğu gibi Türkiye’nin, kendi içindeki Kürtlerle ciddi kırılmalar ve duygusal bir kopuş yaşama riski oluşacaktır’’ ifadelerinde bulundu.
(İHA)