Samsun’da 'pitbull terrier' cinsi köpeği ile kedilere ve diğer köpeklere zarar verdiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşan 18 yaşındaki G.S.’ye rekor ceza geldi.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü G.S.’ye 12 bin 547 lira idari para cezası kesti.
 Samsun’da G.S.isimli bir bayanın, kendisine ait sosyal paylaşım sitelerinden pitbull terrier cinsi köpeğinin kedilere ve köpeklere zarar verdiği fotoğraflarını yayınlaması, hayvan hakları koruyucuları ve savunucularını ayağa kaldırmıştı.
Yapılan ihbarlar üzerine harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11.
Bölge Müdürlüğü, polis ekipleri ile birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda şahsa ulaştı ve şahsın köpeğine el koydu.
El konulan köpek, Samsun Büyükşehir Belediyesi Geçici Bakımevi'ne teslim edilerek koruma altına alındı.
G.S.’ye bir daha hayvan bulunduramaması cezası da verildi.
FOTOĞRAFIN ALTINA YAZDIĞI YORUM MÜTALAAYA NEDEN OLDU
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü’nce yapılan tahkikatta şu mütalaa yapıldı: “Şahsın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14 üncü Maddesinin (l) bendi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 28.05.2015 tarih ve 165 sayılı ‘tehlikeli hayvanlar’ konulu yazısına aykırı olarak ‘pittbull terrier’ cinsi hayvan bulundurduğu fotoğraflar anlaşıldı.
Fotoğraflarda ayrıca şahsın söz konusu Kanun'un 11 inci Maddesi'nin ikinci fıkrasına aykırı olarak bir başka köpek ile dövüştürüldüğü anda çekilen bir fotoğraf ve aynı Kanun'un 13.
maddesi hükümlerine aykırı olarak bir adet kedinin, pitbull cinsi köpeğin ağzında ölü olarak bulunduğu ana ait fotoğraf görüldü.
Ayrıca şahsa ait olan sosyal paylaşım sitesinde fotoğrafın altında bulunan ‘Dün öldürdüğü 3 kedi 1 köpekten sonra bugün kediyi dörtledik’ yorumundan en az 5 hayvanın ölümüne neden olduğu mütalaa edildi.
Yapılan tahkikat neticesinde şahsa 12 bin 547 lira idari para cezası uygulandı.
Şahsın gözetimi altında bulunan hayvanın bakımını ciddi şekilde ihmal ettiği ve ona ağrı, acı veya zarar verdiği gerekçesiyle hayvan bulundurulması da yasaklandı.
Şahsın gözetimi altında bulunan tehlikeli cinse ait hayvanı, ‘yasal olarak sahipsiz hayvan’ şeklinde tanımlanan ancak, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını ve her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak amacı ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun'u ve 12.05.2006 tarih ve R.G.26166'de yayımlanan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği ile koruma altına alınmış hayvanların ölümlerine Türk Ceza Kanunu'nun 151.
maddesi hükümlerine aykırı olarak neden olduğu görüldü.
Yine Türk Ceza Kanunu'nun 177.maddesine aykırı olarak gözetimi altında bulunan hayvanı, başkalarının hayatını ve sağlığını tehlikeye atacak şekilde serbest bıraktığı mütalaa edildi.
Söz konusu suçlar ile ilgili olarak Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak suç duyurusunda bulunuldu”.
“VATANDAŞLAR HAYVANLARA KÖTÜ DAVRANANLARI BİLDİRMEKTEN KORKMASINLAR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sokak Hayvanlarını Koruma Yaşatma Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği(SOHAYKO) Başkanı E.Yasin Yılmaz, “Bu kişiye kesilen ceza artık Türkiye’de bir örnek olmalıdır.
Ne yazık ki Türkiye’de Hayvanların haklarını koruyabilmemiz için illaki birinin malı olması gerekmemektedir.
Hayvanları koruma kanunlarında temel alınacak kadar yaygınlaşan ‘insanca muamele’ ilkesinin pratikte hiçbir hükmü bulunmamaktadır! Hayvan hakları eğer bir mal statüsünde sürdürülecekse hayvanların payına her zaman zulüm düşecektir.
Tabi ki burada asıl görev Orman su İşleri 11.Bölge Müdürlüğü’ndedir.
Bölge müdürlüğü ve emniyet güçleri bu konuyu bu kadar hassas olarak ele almasalar, konuyu takip etmeseler, bu kişinin ölümüne neden olduğu kedi ve köpeklerin kanı bizler için yerde kalmış olacaktı.
Bu bağlamda Samsun Emniyet Müdürlüğü ekiplerine ve Orman ve Su İşleri 11 Bölge Müdürümüz ile veteriner işlerine, hayvan severler olarak teşekkür ediyoruz.
Vatandaşlarımızdan istediğimiz şudur: Böyle köpek dövüştürenleri, hayvanlara kötü davrananları, kötü şekilde bakılan kedi ve köpeklerle karşılaştıklarında bu durumları bildirmekten lütfen korkmasınlar.
En yakın orman su işleri bölge müdürlüklerine bildirsinler” dedi.

(İHA)