14 Aralık 2014 demokrasi tarihine ‘kara gün’ olarak geçti.


‘Makul şüphe yasasının onaylanmasından sonra, senarist, yönetmen ve yapımcıların da aralarında bulunduğu ‘medyaya darbe’ operasyonunda Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alındı. Dumanlı, operasyonu ‘medyaya, basın ve düşünce özgürlüğüne darbe’ olarak değerlendirdi.


Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının gündeme gelmesini engellemek amacıyla yaptığı ‘özgür basına darbe’ operasyonu dün başladı. Twitter fenomeni Fuat Avni’nin gözaltı listesi yayınlamasının ardından, Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile avukatları bilgi almak için 12 Aralık Cuma günü Çağlayan Adliyesi’ne gitmişti. Başsavcı Hadi Salihoğlu’nun ‘Benim böyle bir dosyadan haberim yok’ demesinden ve vekili Orhan Kapıcı’nın bir soruşturma olmadığına dair imzalı belge vermesinden sadece bir gün sonra gözaltılar başladı. Dün 07.30 sularında polis, Zaman’ın Yenibosna’daki merkezine gelerek Ekrem Dumanlı’yı gözaltına almak istedi. Gazete çalışanlarının ‘Özgür basın susturulamaz’ şeklindeki tepkisi üzerine polis binadan ayrıldı.


Dumanlı’nın “Ben buradayım. Emniyet mensubu arkadaşları bekliyorum.” diye basın açıklaması yapmasından sonra ekipler öğle saatlerinde ikinci kez binaya geldi. Polisleri ‘Hoş geldiniz’ diyerek karşılayan Dumanlı, gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasının hemen ardından yapılan operasyonla ‘makul şüphe’ yasası da ilk kez uygulanmış oldu. 


İktidar eliyle medyaya darbe yapılan 14 Aralık 2014, ‘demokrasinin kara günü’ olarak tarihe geçti.


17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının yıl dönümünde birkaç gün kala Türkiye ve dünyada büyük tepki çeken bir operasyona imza atıldı. Twitter fenomeni Fuat Avni’nin geçtiğimiz cuma duyurduğu 150’si gazeteci olmak üzere 400 kişi gözaltına alınacağına ilişkin iddia, dar kapsamda uygulamaya sokuldu. Fuat Avni, operasyonu yine önceden duyurdu. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Today’s Zaman Genel Yayın Müdürü Bülent Keneş’in de aralarında bulunduğu 47 kişinin gözaltına alınacağını yazdı. Bunun üzerine Zaman okurları, gazetenin Yenibosna’daki ana binasına akın etti. Tepkilerini dile getiren vatandaşlar, ‘Bu millet sizinle gurur duyuyor’, ‘Herkes sussa Zaman susmaz’ şeklinde slogan attı.


Beklenen operasyon, sabahın erken saatlerinde başladı. İlk önce Türkiye’nin en çok izlenen dizilerinden Sungurlar’ın yönetmeni Engin Koç ve yapımcısı Salih Asan, Eskişehir’de gözaltına alındı. Saat 07.00 sularında Zaman’nın merkez binasına gelen İstanbul TEM’e bağlı iki ekip, gazete binasına girdi. Dumanlı hakkında gözaltı kararını ısrarla avukatlarına göstermeyen polis ekipleri, gazete çalışanları tarafından “Özgür basın susturulamaz” pankart ve sloganlarıyla protesto edildi. Polisler, protestolar üzerine binayı terk etti. Saat 14.00 sularında tekrar Zaman’a gelen polisler, Ekrem Dumanlı’yı gözaltına aldı. Hidayet Karaca, eski İstanbul Asayiş Sube Müdürü Ertan Erçıktı, Eski İstanbul Organize Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu, Eski İstanbul TEM Şube Müdürü Tufan Ergüder de kendileri teslim oldu. Tunceli, Şırnak, Mardin, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da da gözaltılar yaşandı.


Başta medya dernekleri ve muhalefet partilerini ayağa kaldıran olaya ilişkin resmi açıklama İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’ndan geldi. Salihoğlu, 31 kişi hakkında “silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira” suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verildiğini kaydetti. O isimler şöyle: “Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca, Fahri Sarrafoğlu, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye (Ebru) Şenvardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam (Elamdağ), Engin Koç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün, Recep Güleç, Hüseyin Gülerce.” Şu ana kadar 12 kişi gözaltına alındı.


Başsavcı, ‘dosyadan haberim yok’ demişti’


17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrası İstanbul Adliyesi Başsavcılığı’na getirilen Hadi Salihoğlu, göreve geldiği ilk hafta basın mensupları ile yaptığı tanışma kahvaltısında kendisinden habersiz operasyon yapılamayacağını ilan etmişti. Ekrem Dumanlı ile gözaltına alınacağı iddia edilen gazeteciler de geçtiğimiz cuma günü adliyeye giderek avukatları aracılığıyla Salihoğlu’na haklarında herhangi bir soruşturma olup olmadığını sordu. Başsavcı ise “Benim böyle bir dosyadan haberim yok” cevabını verdi. Bu ifadenin üzerinden daha 2 gün geçmeden söz konusu operasyon gerçekleşti.