Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliama karşı dünyadan tepkiler yükselmeye devam ediyor.


Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama dünyanın birçok ülkesinden tepki yağmaya devam ediyor. Mısır'daki katliam, son günlerde dünyanın dört bir yanında düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerle protesto edildi. Eylemlerde ortak sembol Rabia işareti kullanıldı.


ABD, Mısır'a yardımları sona erdirebilir


ABD'de Senato Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Obama yönetiminin izlediği politika nedeniyle ve özellikle de ABD destekli Mısır tankları caddelerde gezerken, ABD'nin Mısır halkının dostluğunu kazanmadığını belirterek, "ABD'nin Mısır'a yardımları sona ermeli" dedi. Komitenin Kıdemli Üyesi Bob Corker ise son olaylardan sonra Kongre'nin tatilden döndükten sonra Mısır'a yönelik gelecek yılki yardımları tekrar değerlendireceğine inandığını belirtti.


AB acil durum toplantısını erteledi


Gelişmelerle ilgili AB dışişleri bakanlarının bugün acil durum toplantısı yapması bekleniyordu. İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt, toplantının ertelenmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi. Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Bildt, toplantının hafta ortasında yapılabileceğini bildirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB dışişleri bakanlarına acil durum toplantısı çağrısı yapmıştı.


İngiltere'de Sisi protesto edildi


Londra'da toplanan yüzlerce kişi Mısır'daki askeri darbeyi ve sonrasında yaşanan katliamları protesto etti.


Başbakanlık binası önünde düzenlenen gösteriye aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Mısır ve Türk bayraklarının yer aldığı gösteride, bazı protestocular Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde "Türkiye Mısır'ın yanında" yazılı pankartlar taşıdı.


Protestocuların bir bölümünün üzerinde Rabia işareti olan pankartlar tuttuğu gösteride, katılımcılar slogan atılırken Rabia işareti yaptı. Mısır'daki askeri darbe yönetimi ve Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarındaki göstericilerin dağıtılması sırasında yaşanan katliamlara tepki gösteren grup, "Demokrasi katili Sisi", "Sisi'yi daha fazla istemiyoruz", "Cameron görmüyor musun, Sisi demokrasiyi katletti" şeklinde sloganlar attı. Katılımcılar, gösteri sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron ile İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin politikalarına da tepki gösterdi.


Hollanda'da Avrupa'nın katliam karşısındaki sessizliği kınandı


Mısır'da ordunun darbe karşıtlarına yönelik katliamı, Hollanda'nın Lahey kentinde de protesto edildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) önünde düzenlenen gösteriye Türkler ve Mısırlıların yanı sıra Arap ülkeleri vatandaşları katıldı. Konuşmalarda, Türkiye'ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Mısır halkına verdiği destekten dolayı teşekkür edildi. Mısırlı Mahmud Seyfi, Başbakan Erdoğan'a şükran borçlu olduklarını söyledi.


Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriye ellerinde "Mursi'ye özgürlük", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Zalimler için yaşasın cehennem" yazılı pankartlarla katılanlar, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi'ye görevinin bir an önce iade edilmesini istedi. Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan Rabia işaretini de yapan grup, Avrupa'nın katliam karşısındaki sessizliğini kınadı.


Almanya Mısır'la ilişkilerini gözden geçirecek


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mısır'da yaşanan şiddet olaylarından dolayı bu ülke ile ilişkileri yeniden değerlendireceklerini bildirdi. Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'ye "yaz röportajı" veren Merkel, Mısır'daki durumun endişe verici olduğunu belirterek, burada şiddetin durması için elden gelenin yapılması gerektiğini vurguladı. Merkel, şiddet ile siyasi çatışmaların çözülemeyeceğine dikkati çekti. Mısır'a yönelik silah satışı konusunda bir soruya karşılık Merkel, "Mısır'a ilişkin durumu tümüyle yeniden değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.


Belçika'da Erdoğan'a Mısır halkına desteği için teşekkür edildi


Belçika'nın başkenti Brüksel'de yüzlerce Mursi taraftarı, Mısır'daki askeri darbeyi ve katliamı protesto etti. Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi binalarının bulunduğu Schuman Meydanı'nda yapılan ve Türkler ile Mısırlıların yanı sıra farklı Arap ülkeleri vatandaşlarının da destek verdiği gösteride yapılan konuşmalarda, AB protesto edilirken, Türkiye'ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Mısır halkına verdiği destekten dolayı teşekkür edildi.


Fas'ta "kanlı cunta" protesto edildi


Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanan on binlerce kişi Mısır'daki askeri darbeyi ve sonrasında yaşanan katliamları protesto etti. Fas'taki altı sivil toplum kuruluşunun "Faslılar kanlı cuntaya karşı" ve "Mısır halkına yönelik katliama karşıyız" sloganları ile düzenlenen gösteride hükümetten Mısır'daki darbe yönetimini tanımaması ve Mısır Büyükelçisi'nin ülkeden gönderilmesi istendi.


Mısır'daki askeri darbe yönetimi ve Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarındaki göstericilerin dağıtılması sırasında yaşanan katliam aleyhine sloganların atıldığı gösteriye resmi rakamlara göre 30 bin, sivil toplum kuruluşlarına göre ise 100 binden fazla kişi katıldı.


Azerbaycan Mısır'daki vatandaşlarını tahliye ediyor


Azerbaycan hükümeti, Mısır'daki vatandaşlarını tahliye ediyor. Dışişleri Bakanlığı ve Olağanüstü Haller Bakanlığının (OHB) çalışmaları çerçevesinde Kahire'ye gönderilen OHB'ye ait uçak bugün öğle saatlerinde Bakü Haydar Aliyev Havaalanı'na döndü. Tahliye edilenlerle yurda dönen Azerbaycan'ın Kahire Büyükelçiliği müşaviri Rafael Bağırov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 80 kişiyi tahliye etmeyi amaçladıklarını fakat sadece 48 vatandaşın bu uçakla geri döndüğünü bildirdi. Mısır'da kalan Azerbaycan vatandaşlarının çoğunun Mısırlılarla evli olduğunu söyleyen Bağırov, onların bu yüzden dönmek istemediğini kaydetti.


AA