Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, beraberindeki heyet ile birlikte Litvanya’ ya gitti.


İSTANBUL (İHA) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Suriye ile ilgili en büyük beklentisi ve umudunun akan kanın durması olduğunu ifade ederek, hiçbir şekilde bugüne kadar muhalefet partisinin iddia ettiği gibi Suriye'de savaş çığırtkanlığı yapmadıklarının altını çizdi.
Litvanya gezisi öncesi Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Bakan Bağış, “Türkiye olan müzakerelerin yavaşlaması herkesten çok AB’ye zarar vermiştir. Türkiye gibi güçlü bir ülkeye AB’nin sahip olmaması Ortadoğu başta olmak üzere çok geniş bir coğrafya da yeteri kadar sözünün geçirememesini ortaya koymuştur. Biz AB içerisindeki akıl tutulmasının son bulacağını ve Türkiye ile müzakerelerde önemli gelişmelerin yaşanacağını hala umudumuzu taşıyoruz” dedi.
AB dönem başkanlığını üstelenen Litvanya‘nın Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek verdiğini söyleyen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,” Litvanya’nın çok tecrübeli bir Cumhurbaşkanı var. Beni bir kabulünde AB uzlaşı kültürüne dayalı bir birliktir. Eğer ülkeler arasında uzlaşı olursa bir gece bütün sorunlar çözülür hemencecik üye olursunuz eğer uzlaşı yoksa ülkenizde yetişen domatesin salatalığın ebadını bile mesele ederler üyeliğinize mani olurlar demişti. Litvanya dönem başkanlığında en büyük beklentimizi olması geren adil müzakeredir. Bu Türkiye’nin hakkıdır. Türkiye olan müzakelerin yavaşlaması herkesten çok AB’ye zarar vermiştir. Türkiye gibi güçlü bir ülkeye AB’nin sahip olmamamıs. Ortadoğu başta olmak üzere çok geniş bir coğrafyada yeteri kadar sözünün geçirememesini ortaya koymuştur. Biz AB içerisindeki akıl tutulmasının son bulacağını ve Türkiye ile müzakerelerde önemli gelişmelerin yaşanacağını hala umudumuzu taşıyoruz” şeklinde konuştu.
“AB VATANDAŞI FUTBOLCULARIN YERLİ STATÜSÜNDE OYNAMASI TALEBİ HAKKINDA ÇALIŞMA YAPIYORUZ”
Bir basın mensubunun “AB üyesi Ülkelerde Türk futbolcular yerli statüsünde oynuyor. Ancak Türkiye’ye gelen AB üyesi ülke vatandaşı futbolcular yabancı statüsünde oynuyor. Bu bir ikilem değimlidir?” sorusuna Bakan Bağış, şunları söyledi;
“Türkiye içerisindeki bu tartışılan konuyla ile ilgili bir inceleme yapıyoruz. Türkiye Gümrük Birliği üyesi olduğu için serbest dolaşımın bütün kuralların uygulanması hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının AB üyesi ülkesinin vize uygulamaması gerekirken onlarda bu gerçekleri göz ardı ederek haksız ve kanunsuz vizeler ortaya koyuyorlar. Aynı şekilde bazı oyuncularımızın Avrupa’da yerli oyuncu statüsünde oynadığına dair bilgilerde de elimizde. Şu anda bizde mevzuatı inceliyoruz. Bu konuda yargıya başvurmuş futbol takımlarımız var. Onların başvurdukları yargı kurumlarının bakanlığımızdan talepleri söz konusu . Şu anda AB hukuk başkanlığımız kapsamlı bir çalışma hazırlıyor. Çalışma tamamlandığında ilgili yargı kurumlara ileteceğiz. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde görüşümüzü belirleyeceğiz.”
“SURİYE’DE SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPMADIK”
Suriye ile ilgili de bir açıklama yapan Bağış, Türkiye'nin Suriye ile ilgili en büyük beklentisi ve umudunun akan kanın durması olduğunu ifade ederek, hiçbir şekilde bugüne kadar muhalefet partisinin iddia ettiği gibi savaş çığırtkanlığı yapmadıklarının altını çizdi.
Bakan Bağış sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunun tersi Türkiye 2002'den beri bölgede her türlü savaşı engellemek için, barışı ve huzuru, istikrarı inşa etmek için büyük çabalar ortaya koymuştur. Bizim için önemli olan eli kanlı Esad diktatörünün bu vahşetinin son bulmasıdır. Son iki yıl içinde yüz binden fazla vatandaşını katleden, kendi şehirlerini bombalayan, kendi insanları arasında çoluk çocuk ayrımı yapmadan, büyük bir vahşetle her türlü haksızlığı, vicdansızlığı ortaya koyan Esad rejiminin bir an evvel gitmesi ve Suriye halkının kendi iradesiyle seçeceği demokratik rejime katılması bizim önceliğimizdir."