Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen Kent Güvenlik Sistemi’nden (MOBESE) kural ihlali yapan sürücülere ceza yazılması işlemlerine başlandı.


Hatalı park ve kırmızı ışık ihlali yapanlara 88 TL’lik ceza makbuzları, fotoğraflarıyla birlikte araç sahiplerinin adreslerine postalanıyor.
Suçla mücadelede oldukça önemli katkı sağlayan Kent Güvenlik Sistemi (MOBESE)’ye bağlı kameralar, trafik polisi gibi çalışmaya başladı. Kırmızı ışıkta geçenler, ikinci sıraya park edenler artık kameralardan kaçamayacak. Genel trafik kurallarına uymayan sürücüler sistem aracılığıyla fotoğraflanarak, renkli çıktıları alınıyor; daha sonra sürücünün hangi saatte, nerede ve nasıl kural ihlali yaptığı ve 88 TL’den oluşan ceza makbuzu ile birlikte sürücünün adresine 10 gün içinde gönderiliyor.
Elbistan, 2014 yılının son çeyreğinden itibaren 6 sabit, 4 hareketli ve 5 de plaka tanıma sistemine sahip son teknolojiden oluşan kameralarla 24 saat izleniyor. Gece görüş özelliğine sahip termal kameralarla da desteklenen MOBESE’den kaçış mümkün değil. Kameralar; hızı ne olursa olsun görüş alanındaki bir aracın plakasını, modelini, markasını, rengini belirleyebiliyor ve fotoğrafını çekebiliyor. Söz konusu kameralar; İbrahim Karaoğlanoğlu Meydanı, Dulkadiroğlu Caddesi, Hulusi Efendi Bulvarı Ahmet Karacabey Caddesi, Cumhuriyet Meydanı ve Malatya Caddesi, Adnan Menderes Bulvarı gibi şehrin hareketli ve kalabalık noktaları ile ilçenin giriş ve çıkış noktaları olan Devlet Hastanesi önü, Ekinözü kavşağı ve Nurhak kavşağında hizmet veriyor.
Sistemde 360 derece sürekli çevresel tarama özelliğine sahip robot hareketli kameraların yanı sıra termal ve gece görüş özelliğine sahip arazi taraması yapabilen kameralar bulunuyor. Aracın geliş ve gidiş istikametine göre plaka çözümleme yapabilme kapasitesinde olan MOBESE, üzerinde tek satır veya iki satır yazı olan plakaları belirtilen hız ve doğrulukla tanıyabiliyor. Kameralar, herhangi bir sensör kullanımına gerek kalmadan en az 180 km/saat hızla seyir halindeki araçların plakalarını tespit edebiliyor.
Elbistan’da suç ve suçluların tespiti, önlenmesi noktasında kolluk kuvvetlerine büyük katkı sağlayacak MOBESE’nin ilçe merkezinde ana arterlerdeki özellikle çift sıra parktan kaynaklı trafik sorununun çözümü için de etkin kullanımı başladı. Konuyla ilgili olarak Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, ilçede yaşanan trafik sorununun çözümü noktasında trafik polislerinin azami gayret gösterdiğine dikkat çekildi.
2015 yılı başı itibariyle çift sıra park başta olmak üzere kırmızı ışık ihlali gibi kural hatalarının MOBESE’lerce kayıt altına alındığı ve cezai işlem uygulandığını hatırlatan Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yazılı açıklamasında;
“Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilçemizde de çeşitli nedenlerle park sorunu ve buna bağlı olarak ana caddelerde trafik yoğunluğu yaşanmaktadır. Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak ilçemizde trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması, trafik yoğunluğunun önlenmesi ve vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde rahatça seyahat edebilmeleri için çalışmalar yapılmaktadır. Yasa ve yönetmeliklerimizde park edilmeyecek yer ve haller belirlenmiştir. Park yasağına uymayan araç ve sürücüleri ile ilgili işlemler bu yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yerine getirilmektedir.
İlçemizde vatandaşlarımızın huzur ve güveni için MOBESE sistemi faaliyete geçmiştir. Bu konuda vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için “İlçemiz 24 saat asayiş ve trafik yönünden kamera ile denetlenmektedir” şeklinde tabelalar yerleştirilmiştir, MOBESE Sisteminin faaliyete geçmesi ile birlikte Trafik Denetleme Büro Amirliği ekiplerince yapılan yasak park denetimleri ile birlikte 2015 yılı itibariyle Hulusi Efendi Bulvarı, Malatya Caddesi, İbrahim Karaoğlanoğlu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Ahmet Karacabey Caddesi, Dulkadiroğlu Caddesi, Site kavşağı başta olmak üzere MOBESE Sistemi üzerinden de ikinci sıra park diye tabir edilen kurallara uygun olarak park etmiş araçların çıkışma engel olacak şekilde park etme, geçiş yolları üzerine, kavşak içerisine, otobüs duraklarına park etme vb. yasak park ihlali yapan araç ve sürücüleri tespit edilerek trafik idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca MOBESE Sistemi ile park yasağı ile birlikte diğer trafik kural ihlallerinin de tespit edilmesi halinde ilgili mevzuat hükümlerince cezai işlem uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, son olarak, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün vatandaşların güvenliğinin sağlanması, huzur ve güven içerisinde rahatça seyahat edebilmeleri için çalışmalarının devam ettiğinin de altı çizildi.(İHA)