Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin soruşturması tamamlandı.


 Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında müebbet hapis cezası istendi


Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin soruşturması sonucunda hazırlanan iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya “şüpheli” olarak yer aldı.


80 sayfadan oluşan iddianamede, İddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı eski TCK’nın “Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler”e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Ayrıca CMK’nın 29’uncu maddesi uyarınca hem Evren hem Şahinkaya hakkında adli kontrol uygulaması talep edildi.


İddianamede, darbeyi yapan kişilerden olan ancak bugün hayatta bulunmayan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun hakkında TCK'nın 64/1. maddesi gereğince ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.


12 Eylül darbe döneminde işkence iddialarıyla ilgili de ayrı soruşturmalar yürütüldüğü belirtilirken, iddianamenin darbeyi yapan 5 kişi kapsadığı belirtildi. 6 Aralık 1983’e kadar olan dönemin suç tarihi olarak değerlendirilen iddianamenin kabul edilmesi halinde dava Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin, iddianamenin kabulü için 15 günlük süresi bulunuyor.