İzmit - Gölcük arası sefer yapan deniz otobüsü kaçırıldı.


İzmit-Gölcük seferini yapan Kocaeli Belediyesi'ne ait Kartepe isimli deniz otobüsünün üzerinde bomba olduğunu söyleyen bir kişi tarafından kaçırıldığı bildirildi.


'Kartepe' adı deniz otobüsü saat 17.45'te İzmit İskelesi'nden ayrıldıktan bir süre sonra henüz kimliği belirlenemeyen silahlı bir kişi kaptan köşküne çıktı. Kaptanı silahlı tehdit eden ve "5 kişiyiz üzerimizde bomba var" diyerek gemiyi ele geçiren eylemci, rotayı Yalova yönüne çevirmesini istedi.

DENİZDE TAKİP BAŞLADI

Olayı gören kaptan yardımcısı yetkilileri arayıp deniz otobüsünün silahlı kişi tarafından kaçırıldığını söyledi. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi alarma geçerken, denizde takip başladı.


AMBARLI AÇIKLARINDA DEMİRLEDİ

Deniz otobüsü, yakıtı bittiği için saat 23.15 sıralarında Ambarlı açıklarında demirledi. Üzerinde bomba olduğunu ve elindeki bir kumandayla da bunu patlatacağını söylediği öğrenilen şahsın sürekli olarak kaptan köşkünde durduğu belirlendi.

Gemide bulunan bazı yolcular cep telefonuyla yakınlarıyla irtibat kurdu. Güvenliği açısından adı saklı olan bir yolcu teröristin üzerinde bomba olduğunu ve elindeki kummandayla bunu patlatabileceğini söyleyerek önce herkesin cep telefonlarının bataryalarını çıkarttırdığını, daha sonra da kaptan köşküne çıktığını iletti.


YAKIT VE YİYECEK TALEBİNDE BULUNDULAR

'Kartepe' deniz otobüsünü kaçıran ve Marmara denizinde daireler çizdiren teröristler, yakıt ve yiyecek talebinde bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Selimpaşa'nın 4-5 mil açıklarında bulunduğunu belirttiği gemiden yakıt ve yiyecek talebinde bulunulduğunu belirterek, "Geminin yakıtı bitmek üzere. Yakıt ve yiyecek talebinde bulunuldu. Ayrıca gemide meydana gelen makina arızası için gerekli aletleri istediler. Konu değerlendiriliyor. Şu anda bizim için önde olan yolcuların güvenliği. Elimizde net olmayan bilgilere göre, gemide 19 kişi var. Şu anda kaptanla irtibat kuruyoruz" dedi.

KAÇIRANLAR 2- 3 KİŞİ

Bir cep telefonu uygulamasında kaçırılan Kartepe isimli deniz feribotunun İstanbul'a doğru seyir halinde olduğu gözlemlendi.

Elinde silahla kaptan köşküne girip geminin kontrolünü ele geçiren PKK’lının yalnız olmadığı, kendilerini takip eden güvenlik botlarının yaklaşmasını engellemek için havaya ateş etmeleriyle belli oldu.

Yalova yönüne giderken yön değiştirip adalar yakınından Ambarlı açıklarına gelen deniz otobüsünün, uydudan takibi önlemek için GPRS cihazını söktüren PKK’lılar, saat 22.00 sıralarında Silivri açıklarına gelindiğinde rotayı güneye çevirdi. Bulunduğu bölgede sürekli daire çizen deniz otobüsünün sahile yaklaştırılmayacağını belirten güvenlik yetkilileri, gerekirse deniz ortasında müdahale etmek için her türlü hazırlığı yaptı.


İSTANBUL KIYI ŞERİDİNDE HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

Deniz otobüsünün rotasını Marmara Denizi’nin batısına çevirmesinin ardından İstanbul sahil şeridinde hareketlilik yaşanıyor.Polis ekipleri Anadolu Yakası’ndaki iskelelerin yanı sıra Avcılar İDO İskelesi, Bakırköy İDO İskelesi ve Zeyport Limanı ile sahil şeridi boyunca çeşitli noktalarda bekleyişini sürdürüyor.

YALOVA POLİSİ BOT İLE DENİZE AÇILDI

Kocaeli'den bu akşam saatlerinde kaçırılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kartepe isimli deniz otobüsünün Yalova'ya yönlenmesi üzerine Yalova Polisi hareketli saatler yaşadı. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Şubesi bünyesindeki "Polis-1 Yalova" adındaki özel bot ve zodyaklara binen yaklaşık 25 polis, çelik yeleklerini giyip silahlarını alarak feribotu kontrol altında tutmak üzere denize açıldı.Yalova polisi, deniz otobüsünün kaçırılmasından sonra sahildeki resmi ve sivil ekip sayısınıda artırdı.

BAKAN YILDIRIM'DAN İLK AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, deniz otobüsünün kaçırıldığını kaptanın rapor ettiğini söyledi. Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:Gemi şuan itibariyle Ambarlı açıklarındadır. 4 veya 5 kişi oldukları tahmin ediliyor.

Herhangi bir talep yok. Terör örgütünün bir kanadı olduğunu söylüyor, herhangi bir somut kanıt yok. Sınırlı bilgi alınabiliyor maalesef, kaptanın yanı başında duruyor teröristlerden bir tanesi ve üzerinde patlayıcı madde olduğunu söylüyor.

Teröristlerle herhangi bir temas olmadı. Bakanlıkta kriz masası oluşturuldu ve çalışmalar devam ediyor.Şuan itibariyle tam yol ile 100-120 mil daha gidebilecek yakıtı olduğu tahmin ediliyor. Bu da kabaca 4500-5000 litre yakıt olduğu anlamına geliyor.

Rota, Marmara içinde herhangi bir yer olabilir ama kestiremiyoruz.Deniz otobüsü içinden herhangi bir olumsuz bilgi gelmiş değil.

DONANMA DA ALARMDA

’Kartepe’ adlı deniz otobüsü, kontrollü bir şekilde İzmit Körfezi’nden çıkış yapıp Marmara Denizi açıklarında Adalar yakınlarında dolaşırken, Donanma Komutanlığı’nın da bulunduğu Gölcük Deniz Üssü’nde alarma geçildi.

MÜDAHALE SON SEÇENEK

İçinde SAS komandolarının bulunduğu 3 Sahil Güvenlik botu hemen açılıp gemiyi takibe aldı. Donanma Komutanlığı’nın güvenlik sahası boyunca Sahil Güvenlik ve hücumbotlar önlem aldı. Bir askeri helikopter de havadan takip başlatırken, askeri müdahalenin son seçenek olarak düşünüldüğü kaydedildi.

Ayrıca körfez boyunca sıralanan başta TÜPRAŞ olmak üzere parlayıcı ve patlayıcı depolama tesisi bulunan kuruluşlarda da alarma geçildi.

’Kartepe’ deniz otobüsünün kaptanı ile kurulan telefon temasının ardından açıklama yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ilk anda sayıları 5 olarak bildirilen gemiyi kaçıranlarının sayısının 1 kişi, personel sayısının 5, yolcu sayısının ile 17 olduğunu söyledi. Ancak bu bilgileri, kaptana gemiyi kaçıran kişi veya kişilerin söylettiği, ayrıntılı konuşamadığı da öğrenildi.

MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELİRLENDİ

Gemi Kaptanı’nın Cumhur Tuncer, gemi mühendisinin Hüseyin Karaaslan olduğu, gemide Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş’ın da personel olarak görev yaptığı bildirildi.

YAKINLARI ENDİŞELİ

Bu arada yakınları deniz otobüsünde olan vatandaşlar da Gölcük ve Karamürel ilçelerindeki iskelelere giderek bilgi almaya çalıştı. Karamürsel iskelesinde de sağlık ekipleri, olası gelişmelere karşı önlem aldı.

İMRALI’DA DA ÖNLEM

Kaçırılan ’Kartepe’ deniz otobüsünün bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı’ya gitme ihtimaline karşı adada da geniş güvenlik önlemleri alındı. 5 mil yanaşma yasağı bulunan ve alarma geçirilen İmralı Adası çevresinde hücum botların hazır bir şekilde beklediği öğrenildi.

Gelişmelerin yakından takip edildiği İmralı Adası’nda, aralarında SAS komandolarının da bulunduğu yaklaşık bin asker görev yapıyor. İmralı Adası’nda cezaevi ve hizmet binalarının bulunduğu alan elektronik tel örgülerle çevriliı.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Gemide çoğu mesaiden çıkan 20 kadar yolcu bulunuyordu. Mürettebatla birlikte 23- 24 kişi bulunuyordu. HPG (PKK'nın silahlı kanadı) üyesi olduğunu, söylemiş. Daha sonra yeni isteklerde bulunabileceğini söylemiş. Kaptan yardımcısı ise silahlı bir kişi gördüklerini anlattı" dedi.

"4 MÜRETTEBAT İLE 17 YOLCU VARDI"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, “Kaçırılan deniz otobüsünde 4 mürettebat ile 17 yolcu var” dedi.Deniz otobüsünün şu anda İstanbul sınırlarında olduğunu dile getiren Büyükakın, “Kaçırılan deniz otobüsünde 4 mürettebat ile 17 yolcu var. Şu anda tehlike arz edecek bir durum yok. Geminin nereye gittiği de belli değil” diye konuştu.
Gemi Kaptanı'nın Cumhur Tuncer, Gemi Mühendisinin Hüseyin Karaaslan olduğu, gemide Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş'ın da personel olarak görev yaptığı bildirildi.

İDO SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Deniz otobüsünün kaçırılma haberi üzerine İstanbul ile Yalova arasında sefer yapan İDO’ya ait deniz otobüsü ve feribot seferleri de iptal edildi.

Yalova Valisi Esengül Civelek de Yalova’da her türlü tedbirin alındığını bildirdi. Civelek, "Deniz polisi ile İDO ile her türlü tedbiri alıyoruz" dedi.