Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından kazanın nedeniyle ilgili çeşitli teoriler de ortaya atıldı. Isparta Havaalanı'nda ILS cihazının bulunmayışı da bunların arasındaydı. Bu arada; Kahramanmaraş Havaalanı’na ILS takılıp-takılmayacağı da yeniden gündeme geldi….

ILS, uçağı toplu iğneyi mıknatısa çeker gibi 40 km öteden yakalayıp, pilotun müdahalesine gerek bırakmadan piste indiren bir sistem. Türkiye'de; İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya, Adana, Dalaman, Trabzon, Çorlu, Kars, Bursa, Samsun, Erzurum, Nevşehir'de var, ancak aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 20’ye yakın birçok ilde yok.

Şimdi Sivas ve Diyarbakır Havaalanlarına ILS cihazı takılıyor. Geç gelen bu tedbirler akıllara "Aklınız şimdi mi başınıza geldi" sorusunu getiriyor.

KAHRAMANMARAŞ’A TAKILACAK MI?

Gazeteci Mustafa Şirin www.kanal46.com'daki köşesinde Kahramanmaraş Havaalanı’nda ILS cihazı bulunmayışını bu vesile ile gündeme getirerek şunları yazdı:

“Yaklaşık 10 yıl kadar önce Özel İdare tarafından stool tipi olarak yaptırılan ancak daha sonra pisti uzatılarak düşük kapasiteli yolcu uçaklarının iniş-kalkışına uygun hale getirilen Kahramanmaraş Havaalanı zaman zaman atıl kalmasına rağmen bugünlerde Ankara ve İstanbul seferleri için uçakları ağırlamaya devam ediyor.

Ancak; 1. AKP Hükümeti döneminde yoğun bir şekilde gündeme gelmesine ve AKP Kahramanmaraş milletvekili Fatih Arıkan’ın uğraşılarına rağmen bugüne kadar uçakların inişi sırasında büyük yardımcı olan aletli iniş sistemi; Insrument Landing System yani ILS cihazı Kahramanmaraş Havaalanı’na bir türlü takıl(a)madı. Bizler de; Kahramanmaraş’ın her önemli meselesinde olduğu gibi o günlerde bu konuyu kaleme alarak gündemde tutmuştuk.

Kaldı ki; havaalanı bitişiğindeki petrol istasyonu, evler ve Gaziantep karayolu nedeni ile iniş sırasında mecburi olarak pistin yarısını pas geçerek riskli inişler yapmak zorunda kalan uçakların pilotları stresli dakikalar yaşıyor. ILS cihazı da olmayınca riskin oranı bayağı artıyor. Havayolu şirketleri bu önemli eksiklikler nedeni ile haklı olarak Kahramanmaraş’a uçmak istemiyorlar. Zaten şu anda hiçbir özel havayolu seferinin bulunmadığı kente, sadece THY gidip-geliyor.

Bu seferlerin de siyasi baskı ile başlatıldığını belirtmeye gerek yok sanırım. Fakat, bugüne kadar hiçbir kaza olmaması ise sevindiricidir. Ancak bundan sonra olmayacak diye bir kural da yok. Isparta kazası nedeni ile havaalanları yeniden gündeme gelirken Kahramanmaraş Havaalanı’ndaki eksiklikler de bir an önce tamamlanmalıdır. Vakit çok geç olmadan...İlla ki Allah göstermesin ama Isparta’daki gibi bir kaza mı olması gerekiyor bu cihazı takmak için...

Yetkilileri tekrar uyarıyoruz...”

FİYATI 350-400 BİN DOLAR ARASINDA

Şirin yazısının sonunda ise; “Araştırmamıza göre; tek pist için ILS'nin sistem olarak fiyatı özelliklerine bağlı olarak 350-450 bin dolar arasında değişiyor. ILS özel yaklaşma ışıklarıyla kullanılıyor. Sistemin hassaslığı için bakım ve idamesi de çok önemli. Bu hizmet, hava trafik emniyeti elektronik teknik elemanları tarafından veriliyor” ifadesini kullandı.

ARIKAN VE ŞİRİKÇİ KONUYU TAKİP EDECEK

Gazeteci Şirin bu önemli konu hakkında Ajans 46’ya şu açıklamada bulundu:

“Isparta’daki üzücü kazanın ardından köşemde Kahramanmaraş Havaalanı’ndaki risklere dikkat çektim. Neden ILS cihazı takılmadığını yeniden gündeme getirmek istedim. Yazının ardından daha önce de bu konuyu yakından takip eden AKP Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan’ı bu sabah telefonla arayarak ILS’deki son durumu sordum. Kendisi de, Kahramanmaraş Havaalanı’na ILS cihazı takılmasının teknik olarak rantabl olmadığı şeklinde bir rapor bulunduğunu ancak bir firmanın ise eğer kendilerinden bu cihazın alınması halinde takılabileceği şeklinde ellerinde teknik bir rapor bulunduğunu söylediğini ifade etti. Arıkan, konu yine gündeme gelmişken takipçisi olacağını ve pist başındaki evlerin istimlaki için de yasal işlemlerin devam ettiğini sözlerine ekledi. Bu arada Arıkan’ın ardından yine telefonla arayarak görüşlerini aldığım AKP İl Başkanı Atıf Şirikçi ise; “Böylesine hayati bir konuyu yeniden gündeme getirdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ın sorunları ile ilgili olarak Çarşamba günü Ankara’ya gidiyorum. Sizlerin bu uyarısı üzerine orada bu konuyu da gündeme getirerek takipçisi olacağım. Size de gelişmelerden bilgi vereceğim” diye konuştu. İnşallah enine-boyuna ele alınır ve Kahramanmaraş Havaalanı’ndaki eksiklikler bu vesile ile tamamlanmış olur. Amacımız; Allah göstermesin Isparta’daki gibi bir kaza olmadan önlemlerin alınmasını sağlayabilmektir.”

DİYARBAKIR'A ILS CİHAZI TAKILIYOR

Öte yandan; sisli havalarda uçuşların sık sık iptal edildiği Diyarbakır Havaalanı'na bu ay Aletli İniş Sistemi (Instrument Landing System - ILS) cihazı kurulacak.

Diyarbakır'da 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının meydana geldiği 8 Ocak 2003 tarihinden beri gündemde olan Diyarbakır Havaalanı'na ILS cihazının yerleştirilmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Görüş mesafesinin yeterli olmadığı durumlarda uçuşları mümkün kılan ILS cihazının Diyarbakır Havaalanı'na kurulması için bir süre önce başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Altyapı çalışmalarının tamamlandığı, cihazın bu ay havaalanına kurularak hizmete alınacağı bildirildi. (Ajans 46 - www.kanal46.tv)