Fransa'da kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen kanun tasarısı 127 oyla kubul edildi.


 Fransa Senatosu Genel Kurulu'nda, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan tasarı, 127 oyla kabul edildi.


Genel kurul, yerel saat ile 15'de hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier'in konuşmasıyla başladı.

Daha sonra Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur, "Fransız Anayasasının 34 maddesine aykırı" olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini istedi.


Hiç bir siyasi eğilim adına konuşmadığını, sadece hukukçu kimliğini ön plana çıkararak konuştuğunu ifade eden Sueur, geçen yıl toplanan Kanunlar Komisyonunun ve Senato genel kurulunun da, bu yönde bir yasa teklifinin incelenmeye alınmasını reddettiğini hatırlattı.

Sueur, yine Parlamento tarafından 2008 yılında kaleme alınan bir araşırma raporunun da, parlamentoların tarih yazmaması gerektiği yolunda görüş bildirdiğini söyledi.

"Tarihçiler endişeli"

Sueur, Fransa'nın ünlü tarihçisi Pierre Nora'nın, parlamenterlerin tarih yazamayacağı, anayasa hukukçusu Robert Badinter'in ise "parlamentoların mahkeme olmadığı" yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu.

Kanunlar Komisyonu Başkanı, "Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar" dedi.

Kanunlar Komisyonunun uyarısının Senato tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Sueur, Fransız hukukçuların da, yine gelişmelerden büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) adına konuşan Senatör Roger Karoutchi, genel kurulda yaptığı konuşmada yasa teklifini destekleyeceklerini söyledi.

Sosyalist Grup adına konuşan Philippe Kaltenbach da yaptığı konuşmada, yasa teklifine destek verdi.


Gündemden düşürülme önerisine ret

Fransız Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören ve kanunlar komisyonu tarafından sunulan değişiklik önergesini reddetti.

Genel kuruldaki oylamada önergeye 86 senatör "evet", 167 senatör "hayır" dedi.

Genel kuruldaki ikinci değişiklik önergesi için ise 81 senatör "evet", 171 senatör "hayır" oyu verdi. O önerge de reddedildi.

Genel kurulda senatör Jacques Mezard tarafından sunulan üçüncü önerge için de 196 senatör "hayır", 42 senatör "evet" oyu verdi.

Genel kurul, yasa teklifiyle ilgili önergelerin oylanmasının ardından, yasa teklifinin metni üzerinde sunulan değişiklik önergelerini oylamaya başladı.

Teklifin birinci maddesi kabul edildi.

Yasa ne getiriyor?

Yasa teklifi, "Fransa'nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkarının suç sayılmasını" öngörüyor. Teklif yasalaşırsa, Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin avroya kadar ceza isteyebilecek.

Türkler, senato binası yakınında toplandı

Bu arada Fransa Senatosu'nda Ermeni iddialarının reddine ceza öngören yasa teklifi görüşülürken Türkler de Senato'nun dışında halaylarla protesto gösterisi düzenliyor. Türk grubun 200- 300 metre kadar ilerisinde de Ermeni bir grup protesto düzenliyor.
Londra'da protesto edildi

Bu arada Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin görüşülmesi İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.

Fransa'nın Londra Büyükelçiliği önünde toplanan ve "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" yazılı büyük bir pankart açan Türk vatandaşları, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle yasa teklifine tepki gösterdi.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu tarafından protestoda dağıtılan bildiride, "Fransa Parlamentosunun 22 Aralık 2011 tarihinde onayladığı Sözde Soykırım İnkar Yasası, insanlığın en kutsal hakkı olan düşünce özgürlüğünün yok edilişinin, çağdaş medeniyetin kurucusu olarak bilinen onurlu bir milletin dar görüşlü temsilcilerinin, etnik ve dinsel ayrımcılığı kendisine misyon edinmiş çağ dışı bir kin, nefret ve terör çetesine teslim oluşunun utanç simgesi olarak insanlık tarihine geçecektir" denildi.