Mina'da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda 753 hacı hayatını kaybetti, 887 kişi yaralandı. Faciadan sonra haber alınamayan 18 Türk hacıdan beşi ile iletişim kuruldu, 4'ü ise hayatını kaybetti.


Mina'da 753 kişinin hayatını kaybettiğini, 887 kişinin yaralandığı izdihamda 4 Türk hacı da hayatını kaybetti.


Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da yaşanan izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının kimlikleri, ailelerine haber verildikten sonra açıklanacak.


Mekke'deki Hac idare Merkezi'nden yapılan açıklamada, Mina'da gerçekleşen izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının İzmir, Sivas, Samsun ve Yozgat'tan kutsal topraklara geldiklerinin belirlendiği ifade edildi.


Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin, ailelerine haber verildikten kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.


YÖNETİM SORUNU YAŞANIYOR
Görmez, kendi talimatnamelerine göre o saatlerde herhangi bir hacı adayının o bölgede bulunmasının yasak olduğunu belirtti. Görmez, “Ancak buna rağmen iki seyahat acentamızın hacıları bu hadise içinde olmuş ve bu kardeşlerimizden 18’inden haber alınamamıştır. Arkadaşlarımız hastanelerde bu kardeşlerimizin tespiti için uğraşıyorlar” dedi. Kayıp olduğu bildirilen 5 Türk’ten daha sonra haber alındı.
Vinç kazasından sonra bu yıl ikinci facia haberini verdiğini belirten Görmez, “Ciddi bir yönetim sorunu var. İnsanların sevkinden sorumlu yöneticilerin ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Hac ibadetinin daha güvenli nasıl yapılabileceği konusunda uluslararası konferans toplanması gerekli” dedi.


CİDDİ İHMALLER VAR
Cemerat adı verilen Şeytan taşlama bölgelerinde büyük genişletme çalışmaları yapıldığının altını çizen Görmez, “O kadar geniş mekanlar olduğu halde bu izdihamın nasıl meydana geldiğini şahsen ben anlamakta zorluk çekiyorum” diye konuştu.
HACCA GENÇ GELiN
Görmez, kazanın oluşuna ilişkin şunları kaydetti: “Tekerlekli sandalyeyle gelenlerle, yürüyenlerin karşılaşması sonucunda önce düşmeler, sonra arkadan çok büyük bir izdiham olunca maalesef altta kalan hacılar olmuş. Bir hususu daha ifade etmek istiyorum. Bu hac ibadeti gençken yapılacak bir ibadettir. 60-70 yaşlarından sonra, tekerlekli sandalyelerle koltuk değnekleriyle yapılabilecek bir ibadet değildir. Hacılarımızın, sağlık raporu almadan buraya getirilmemesi gerektiğini de ifade ediyorum.”


İNSANLAR BİRBİRİNİN ÜSTÜNE BASIYORDU
izdihama tanık olan BBC muhabiri Tchima Illa Issoufou, gördüğü manzarayı anlattı. Issoufou, “İnsanlar taşlama yönünde ilerlerken, diğer gruplar da ters yönden geliyordu. Bir anda kaos yaşandı ve insanlar yere düşmeye başladı. Aralarında Nijeryalılar, Çadlılar ve Senegalliler vardı. İnsanlar birbirlerinin üzerine basarak güvenli yerlere geçmeye çalışıyordu. O sırada bazıları öldü” dedi.
İzdiham sırasında insanların “Allah, Allah” diye bağırdıklarını ve ağlayarak yardım istediklerini ifade eden Issoufou, “Kalabalıkta çocuk ve gençler de vardı. İnsanlar yardım isterken yere düşüyordu. Ama orada yardım edecek, el uzatacak kimse yoktu. Herkes bir başına kalmış gibiydi” diye konuştu.