70 gündür kapalı olan Belediye Halk Ekmek fabrikasının faturası vatandaşa yansıdı. Kahramanmaraş’ta halkın temel gıdası ekmek zamlanarak 700 krş. oldu.


Kahramanmaraş Belediyesi’ne ait Halk Ekmek fabrikası 100.000 ekmek kapasiteli olmasına rağmen günlük 25.000 kapasiteyle Kahramanmaraşlılara hizmet vermekteydi. Ancak 70 gün önce Kahramanmaraş Belediyesi’ne ait halk ekmek fabrikası işletilemediği için kapandı. Daha sonra Belediye ihale ederek özelleştirilmeye çalışılsa da belediyenin yaptığı birçok ihalede olduğu gibi ihale belirlenen fiyatın üzerinde tekliflere rağmen iptal edildi.


Belediye Halk Ekmek aylık 100 bin liranın üzerinde yani yıllık 1 ila 1,5 milyon lira zarar ettiği herkes tarafından biliniyorken üstüne üstlük yıllık 1 milyon liralık özelleştirme kira bedeli de zarar hanesine eklendi. Toplamda yıllık 2 – 2,5 milyon lira zarar belediye kasasına yansıyacak.


Kahramanmaraş Belediyesi’nin Halk Ekmek fabrikasını kapatması ile şehir merkezindeki günlük ekmek üretimi 25-30 bin düştü. Piyasadaki ekmek arzının ani düşüşü ile karşılanamayan talep üzerine yani bozulan arz talep dengesi üzerine, fırıncılar ekmeğe zam yaptı ve ekmek 700 krş. oldu. Böylece fatura çok geçmeden vatandaşa zam olarak yansımış oldu. 


 Kahramanmaraş Belediyesi’nin resmi sitesinde halen;  “Belediyemiz tarafından modern üretim sistemiyle temiz ve ucuz ekmek üretmek amacıyla 2006 yılında kurulan Belediyemiz Halk Ekmek Fabrikası, Günlük 25-26 bin ekmek üretimi ile normal ekmeğin yanı sıra; mısır ekmeği ve tuzsuz ekmek üretimi ile 57 Halk Ekmek Büfesi satış noktasıyla Kahramanmaraş halkına hizmet vermekte” yazılı, Belediye halka ucuz ve temiz ekmek amacından vazgeçtiyse bunu vatandaşla paylaşmalıdır.


Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz Ocak ayında Yorum gazetesinde çıkan haberde de konu enine boyuna haber olarak yayınlanmış ve Başkan Poyraz’ın Biz bu konuya vatandaşımızın faydası noktasında bakıyoruz, fabrika kurulduktan sonra fiyatlar daha rantabl hale getirildi, halk ekmek fabrikası fiyat konusunda belirleyici oldu. Eğer halk ekmek olmasaydı Kahramanmaraş`ta şu an ekmek fiyatları 1 Lira olurdu.” İfadelerine yer verilmişti.  ::HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ::


Kanal46’ya Abdullah rumuzlu bir okuyucumuzun göndermiş olduğu yorum üzerine araştırma yapan haber servisimiz zammın vatandaşa bedelini hesapladı. Abdullah isimli okuyucunuzun bu yorumu şöyle idi:  “Soruyoruz: Belediyenin ekmek fab. 70 gündür kapalı ekmek bugün 700 oldu Günde 25 bin ekmek çıkıyordu 1milyon 850 bin ekmek yapar, Halk 100 krş. aşağı alsa 185 milyar yapar bir başka hesapla oy aldığı halk cebinden 185 milyar ekmeğe bu halk fazladan para ödemiş. Fırını yönetemeyenler B.Ş Belediyesini nasıl yönetecekler.”


Kamuoyu Belediyenin hizmetleri arasında her fırsatta saydığı Halk Ekmek fabrikasının neden kapalı olduğunu ihale sürecinde neler yaşandığını vatandaşa açıklamasını merakla beklemektedir.


Kanal46 olarak bizlerde Belediyenin cevabını bekliyoruz. (www.kanal46.com)