Kahramanmaraş’ın Karacasu beldesine yapılacak ve halk arasında Bölge Hastanesi olarak bilinen 400 yataklı devlet hastanesi ek bina inşaatı konusunda Maliye Bakanlığı aleyhinde arsa tahsisi için yapılan yerle ilgili işlem Gaziantep 1’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Hastane yapılacak söz konusu bölgede arsası bulunan 11 vatandaş Avukat Özcan Kara aracılığıyla Gaziantep 1’inci İdari Mahkemesi’ne başvurarak Maliye Bakanlığı aleyhinde hastane yapımı için tahsis edilen yerle ilgili işlemin iptal edilmesini istemişti.

Gaziantep 1’inci İdari Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda da işlem iptal edildi. Konuyla ilgili vatandaşlarla birlikte Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu’na çağrılan bazı basın-yayın organı mensuplarına basın açıklaması yapan Avukat Özcan Kara, 2 yıl süren hukuk mücadelesini kazandıklarını ifade etti.

Adı geçen bölgede hastane kurulmasına karşı olmadıklarını kaydeden Kara, rant olaylarının döndüğünü dile getirerek, vatandaşın karşı çıktığı konunun bu olduğunu belirtti.

Hak sahibi olacak kişilerin müvekkilleri olduğunu vurgulayan Kara, kişisel menfaatlerin öne çıkarılarak hastanenin en kıymetli yerine parseller verildiğini söyledi. İmar planının dayanaksız olduğunu belirten Kara, bu imar planının da iptali için tekrar mahkemeye başvuracaklarını kaydetti. (cihan)

İŞTE HABERİN DETAYLARI:

Kahramanmaraş'ın Karacasu beldesinde yapılacak olan ve halk arasında Bölge Hastanesi olarak bilinen 400 yataklı Devlet Hastanesi ek bina inşaatı ile ilgili olarak arsa tahsisinin iptali için Maliye Bakanlığı aleyhinde açılan davada Gaziantep 1. İdare Mahkemesi kararını vererek, dava konusu işlemin iptal edilmesine hükmetti. Böylece Bölge Hastanesi inşaatı bir anlamda yine çıkmaza girdi.

AÇILAN DAVANIN AYRINTILARI

Mustafa Has, Ökkeş Çolak, Süleyman Aydın, Cennet Zavrak, Ejder Atıcı, Hasan Hüseyin Atıcı, Adem Atıcı, Hacı Akmaz, Ayşe Aksu, Fatma Yiğit ve Eşe Altıntaş isimli vatandaşlar vekilleri Avukat Özcan Kara aracılığı ile Gaziantep 1. İdare Mahkemesi’nde Maliye Bakanlığı aleyhinde hastane yapımı için tahsis edilen yerle ilgili işlemin iptalini istedi. Bu istekle ilgili olarak aynen şöyle denildi:

“Davacılar tarafından, Kahramanmaraş ili merkez Karacasu Kasabası 1349 parsel sayılı 901.897 metrekare yüzölçümlü taşınmazın hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin 03.10.2006 tarih ve 43727 sayılı işlemin; hukuka aykırı olduğu, yüzyıldır zilyetlerinde olan bu taşınması 4070 sayılı yasa gereği satın alma talebinde bulundukları ancak satış işlemleri devam ederken dava konusu işlemin tesis edildiği, ayrıca söz konusu tarım arazinin başka kurumlar için uygun olmayacağına ilişkin İl Tarım Müdürlüğü kararının bulunduğu,, yapılacak hastanenin 300 dönüm üzerine yapılabileceği geriye kalan 600 dönümün ise farklı amaçla kullanılacağı ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

İŞTE SAVUNMANIN ÖZETİ

Uyuşmazlık konusu taşınmasın 901.897 metrekarelik kısmının Kadastro Mahkemesi’nin 20.12.2001 tarih ve E=1999/264, K=2001/534 sayalı kararına istinaden ifrazen Hazine adına tescil edildiği, 1349 parsel numaralı taşınmazın muhtelif şahıs, şirket ve kooperatifler tarafından 2886, 4070, 4706, 4325 sayılı kanunlarına göre satış ve devir talebinde bulunulduğu, Kahramanmaraş Valiliği’nin (Defterdarlık) yazısı ve ekli rapor uyarınca 1349 parsel numaralı taşınmazın eskiden bu tarafa Ali Akmaz ve Mustafa Has tarafından kullanıldığı ve halende bu şahısların mirasçıları tarafından kullanıldığından 4070 sayılı yasaya göre taşınmazın satış işlemlerine başlanıldığı ancak bedel konusunda uzlaşmaya varılamadığından satış işleminin gerçekleşmediği; bu ara KahramanmaraşValiliği’nden (Defterdarlık) alınan yazıda söz konusu taşınmazın üzerinde 20.. yatırım programında 19911000030 proje numarası ile 400 yataklı Devlet Hastanesi yapılmak üzere 2.10.2006 tarihli yazıyla kanun kapsamında kaldığı tespit edilmiş ise de hastane ve sağlık tesislerinin üs…kamu yararı sağlayacağı noktasından hareketle taşınmazın istenilen amaçta kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı adına tahsis edilmesinde bir sakınca olmadığının tespiti üzerine, söz konusu taşınmazın …sayılı Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 1…maddesi uyarınca dava konusu işlemle Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildiği, hazinenin ö…mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden kamu hizmeti için kullanılması gerekli olanları genel, katma ve özel bütçeli idarelere tahsis etmek Maliye Bakanlığı’nın (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) yetki ve görevi arasında yer almakta olduğundan kamu hizmetlerinin gereği kamu yararı gözetilerek tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı savunulmaktadır.

İŞTE YÜCE MAHKEMENİN KARARI

Türk Milleti adına karar veren Gaziantep 1. İdare Mahkemesi’nce, daha önceden belirlenen 7.2.2008 tarihinde yapılan duruşmaya davacı taraftan gelen olmadığı, davalı Maliye Bakanlığını temsilen Hazine Avukatı Koray Sökücü’nün geldiği görülerek yapılan açık duruşmada gelen tarafın usulüne uygun olarak açıklamaları dinlendikten sonra gereği görüşüldü;

Sağlık Bakanlığı hasım mevkiinden çıkarılarak işin esasına geçildi. Dava, Kahramanmaraş ili merkez Karacasu Kasabası 1349 parsel sayılı 901 dönüm taşınmazın hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin işlemin iptali istemi ile açılmıştır.

178 sayılı Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13/d maddesinde, Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden kamu hizmeti için kullanılması gerekli olanları; genel, katma ve özel bütçeli idareleri tahsis etmek ve tahsis amacının ortadan kalkması veya amaç dışı kullanılması halinde tahsisi kaldırmak, Milli Emlak Genel Müdürlüğü görevleri arasında sayılmıştır.

Anılan mevzuat hükmünden, hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlerin, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda başka idarelere tahsis edilmesinde Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün yetkili olduğu açık olmakla beraber bu yetkinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun kullanılıp kullanılmadığının idari yargı yerlerince denetlenebileceği de tartışmasızdır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 47. maddesinde, Kamu İdarelerinin, kanunlarında belirtilen kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için, mülkiyetlerindeki taşınmazlarla Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri, birbirlerine ve köy tüzel kişiliklerine bedelsiz olarak tahsis edebilecekleri belirtilmiş, ancak tahsis edilen taşınmazın amaç dışı kullanılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden, Kahramanmaraş ili merkez Karacasu Kasabası 1349 parsel sayısı 901.897 metrekare yüzölçümlü hazineye ait taşınmazın uzun süreden beri davacıların kullanımında olduğu, tarım arazisi olan bu taşınmazın 4070 sayılı yasa uyarınca kullandıkları kısımların taraflarına satılması için davacılar tarafından başvuruda bulunulduğu, söz konusu taşınmazın hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na dava konusu işlem ile devredildiği belirtilerek, başvuruların reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Mahkememizin, 7.2.2008 tarihli ara kararı ile getirtilen bilgi belgeler ile dosyaya ekli diğer bilgi belgelerden; uyuşmazlık konusu taşınmazın mutlak sulu tarım arazisi alanında kaldığı, 901.897 metrekarelik alana sahip olan taşınmazın tamamının hastane yapımı amacı ile tahsis edildiği, ancak 2007 yılı yatırım programında yapılması planlanan 400 yataklı hastanenin 450.000 metrekare alan içinde yapılacağı, ileride yapılması planlanan hastane ek tesislerinin yapılması durumunda bile toplam 608.663, 32 metrekarelik alanın yeterli olacağı görülmektedir.

Dava konusu taşınmazın imar planı uygulaması sonucu beş parçaya ifraz edildiği, (813 ada 1 ve 2 parsel, 814 ada 1 parsel, 815 ada 1 parsel, 818 ada 1 parsel) bu parsellerden dört tanesinde hastane ve ek tesislerinin yapılmasına ilişkin tahsislerin , Kahramanmaraş Valiliğince (Defterdarlık) 2.4.2008 tarihli olur ile uygun görüldüğü, diğer parselin ise (815 ada 1 parsel) herhangi bir tahsise konu olmadığı, ayrıca 24.11.2006 tarihli Sağlık Bakanlığı ile TOKİ arasında yapılan protokolün 8. maddesinde ise, taşınmaz üzerinde yapılacak olan hastane bedelini karşılayacak miktarda arsanın TOKİ’ye devredileceğinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

Bütün bu hususların birlikte değerlendirilmesinden, uyuşmazlık konusu taşınmazın tamamı hastane yapılması amacı ile Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesine rağmen, belli bir kısmının TOKİ’ye devredileceği anlaşıldığından tesis edilen dava konusu işlemde amaç yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan; davalı idare tarafından, dava konusu işlemin konusuz kaldığı, taşınmazın TOKİ’ye devredildiği iddia edilmiş ise de, TOKİ’ye yapılan devir işleminin, dava konusu işlemi sonuçları ile beraber ortadan kaldıran bir tasarruf olmadığı, bilakis dava konusu işlemin amacının gerçekleşmesine yönelik yapılan bir işlem olduğu, kıldı ki yukarıda bahsi geçen 2.4.2008 tarihli Kahramanmaraş Valiliği’nce hastane yapımına ilişkin tahsis kararının uygun görülmesine ilişkin işlemin TOKİ’ye yapılan 26.3.2008 tarihli devir işleminden sonra olduğu anlaşılmaktadır.

VE İŞLEMİN İPTALİ

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin İPTALİNE, aşağıda dökümü yapılan 114.80 YTL yargılama gideri ile AAUT uyarınca 350.00 YTL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, posta ücretinden artan kısmın ve fazladan yatırılan 7.70 YTL yargı harcının istemi halinde iadesine, kararın tebliği tarihini izleyen 30 gün içinde Danıştay’a temyizi açık olmak üzere 28.4.2008 tarihinde esasta oy birliği ile gerekçede oy çokluğu ile karar verildi. Başkan: Ekrem Özübek, Mehmet Coşgun.)

KARŞI OY

“5403 sayılı yasanın 13. maddesinde, mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili arazileri ile sulu tarım arazilerinin tarımsal üretim amacı dışında kullanılamayacağı, ancak, alt..alan bulunmaması ve Kurulun uygun görmesi şartı ile bu arazilerin amaç dışı kullanımına baka……..izin verileceği hükmü yer almaktadır.

Dava dosyasına ekli bilgi belgelerden, mutlak sulu tarım arazisi olan dava konusu taşınmazın Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanları tarafından tarımsal amaç dışı kullanılması yönünde görüş bildirilmemesine rağmen, İl Toprak Koruma Kurulu’nca tarım dışı kullanılmasının görüldüğü, mahkememizin 7.2.2008 tarihli ara kararı ile; taşınmazın tarım dışı kullanılmasını ön gören işleme dayanak alınan işlem dosyasının ve diğer bilgi belgelerin istenildiği, bu konuda herhangi bir bilgi belge sunulmadığı anlaşıldığından, söz konusu taşınmasın ama…kullanılmasına yönelik yeterli araştırma yapılmadan verilen karar uyarınca tesis edilen ….işleminde bu yönü ile hukuka uyarlık görülmediği gibi, dava konusu tahsis işlemi ile taşınmaz üzerinde hastane dışında başka yapıların da yapılması amacının güdülmesi, anılan kurul kararına aykırı olduğundan, karara bu gerekçenin de eklenmesi gerekir iken, akse yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum. YAŞAR TUNÇ..” (AJANS 46 - WWW.KANAL46.TV)



(NOT: BU HABERİN KAYNAK BELİRTİLMEDEN VE İZİNSİZ KULLANILMASI KESİNLİKLE YASAKTIR.....)