Şırnak'ın Uludere ilçesinde Irak sınırına yakın kesimde meydana gelen olayda hayatını kaybeden 35 köylü toprağa verildi.


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak'a sıfır noktada bulunan Ortasu Köyü sınırında önceki gece düzenlediği hava operasyonunda 35 kişi yaşamını yitirdi.



Ölenlerin Uludere'nin Ortasu ve Gülyazı köyünde yaşayan ve kaçakçılık yapmak üzere sınırı geçtikleri belirtilen yaşları 12 ile 37 arasında değişen köylüler olduğu ortaya çıktı. Ölenlerden 28'i 'Encü' ailesine mensup olan; aralarında köy korucusu, yakınları, bir gazinin oğlu ve öğrencilerin de olduğu 35 kişinin otopsi işlemleri dün gece boyunca Uludere Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirildi.


Malatya ve Diyarbakır'dan gelen Adli Tıp Kurumu uzmanları tarafından yapılan ve sabaha kadar süren otopsi işlemlerinin ardından ölenler için Uludere Yeşilyuva Camii'nde cenaze namazı kılındı. Namaz öncesi ve sonrasında ailelerin tabutlara sarılarak gözyaşları döktükleri görüldü.


İKİ KÖYÜN ARASINA DEFNEDİLDİLER


Caminin içine cenazelerin konulmasının ardından kılınan cenaze namazından sonra, cenazeler ambulans ve cenaze araçlarıyla, yaklaşık 1000 araçlık konvoy eşliğinde Ortasu ile Gülyazı köyleri arasında ölenler için özel olarak kazılan mezarlığı götürüldü. Cenaze konvoyu yaklaşık 20 kilometrelik yolu 1 saatte alabildi.


GÖZYAŞLARI VE AĞITLAR 


Gülyazı Köyü'ne getirilen 35 kişinin cenazesi daha sonra köylüler tarafından omuzlarda taşınarak yaklaşık 2 kilometre mesafede, iş makinasıyla kazılan mezarlığa götürüldü. Cenazelerin taşınması sırasında kalabalık sık sık, slogan attı. Cenazeler daha sonra kazılan mezarlarda yan yana gözyaşları ve ağıtlarla toprağa verildi.


Köydeki törene BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, DTK Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, yardımcısı Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın da aralarında bulunduğu 10 binin üzerinde kişi katıldı.


Cenazelerin başında bekleyen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak ile çok sayıda milletvekilinin gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.