Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği kaymakam adaylarına "Adil, eşit olun. Fikri, zikri, düşüncesi, siyaseti, varsa farklı inançları sakın hiç kimseye ayrım yapmayın" dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve başlayacak kaymakam adaylarına "Adil, eşit olun. Küçük yerlerde sakın kimseye haksızlık yapmayın, taraf tutmayın. Fikri, zikri, düşüncesi, siyaseti, varsa farklı inançları sakın hiç kimseye ayrım yapmayın" diye seslendi. 


Gül, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve beraberindeki 99'uncu dönem kaymakam adaylarını Çankaya Köşkü'nde kabul etti. 


Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, kaymakamların seçilerek bu noktaya geldiğini, iyi eğitim aldığını ve devletin yetişmeleri için hiçbir şeyden kaçınmadığını söyledi. Yurt içinde ve yurt dışında adayların iyi eğitim aldıklarını kaydeden Gül, milletin ve devletin hizmetine hazır hale gelen kaymakamları kutladı ve yetişmelerinde emeği geçenlere teşekkür etti. 


Mülki idare amirliğinin Türkiye'deki devlet sistemi içinde çok önemli yeri olduğuna işaret eden Gül, "Türk devlet sisteminin çatısı mülki idare amirlerinin üzerine oturmuştur" dedi.


Mülki idare amirliğine kaymakamlıkla adım atıldığını kaydeden Gül, bir ülkenin devlet sisteminin temel taşlarından birinin mülki idare amirliği olması halinde bu göreve geleceklerin de en iyi şekilde yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu nedenle kaymakam adaylarının eğitimi için hiçbir şeyden kaçınılmadığını, yurt içi ve yurt dışında her türlü kaynağın seferber edildiğini belirten Gül, mülki idare amirliğinin bir kariyer mesleği olduğunun, sadece kaymakam veya vali olarak değil başka görevlerde de devlete hizmet edilebileceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Gül, "Önemli olan çok sağlam bir formasyon almak ve devlet hizmetinde verilen her görevi en iyi şekilde yapabilecek bir kaynağın olmasıdır. İşte bu önemli kaynak sizlersiniz" değerlendirmesinde bulundu.


Mülki idare amirlerinin sadece ilçelerde kaymakam, illerde vali olarak değil devletin başka alanlarında da çalışabileceğine dikkati çeken Gül, Cumhurbaşkanlığında, Başbakanlıkta ve başka bakanlıklarda da çok sayıda mülki idare amirinin görev yaptığını belirterek, "Bunun bilincinde olmanız lazım, mesleğinizin kıymetini bilmeniz lazım" dedi. 


"Kendinizi devletin yöneticileri gibi düşünün" 


Görev yerlerine gidecek kaymakamlardan beklentinin büyük olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, kaymakam adaylarına şöyle seslendi:


"Siz de biliyorsunuz ki gittiğiniz yerlerde devletin ve hükümetin politikalarını siz uygulayacaksınız. Adeta gittiğiniz ilçelerde kendinizi küçük bir devletin yöneticileri gibi düşünmeniz gerekir. Bu bağlamda bilginizi, görgünüzü uygulama alanına geçireceksiniz. İyi yönetişimin, 'good governance' dediğimiz, bunun bütün özelliklerini gittiğiniz ilçede oradaki vatandaşlarımıza siz göstereceksiniz. Devletin ve hükümetin ilk kapısı sizsiniz. Vatandaş, devleti ilk defa sizde tanıyacak. Bulunduğunuz yerlerde bütün devlet organlarının en iyi şekilde koordineli çalışmasını siz temin edeceksiniz. 


Bulunduğunuz küçük ilçelerde, ki ilk görev yapacağınız yerler muhakkak ki böyle olacaktır, doğuda batıda, Türkiye'nin neresindeyse gittiğiniz yerlerde liderlik yapacaksınız. Belki gittiğiniz yerlerde sizin kadar okumuş, sizin kadar görgüsü olan, sizin kadar dışarıyı, içeriyi bilen başka kimse olmayacaktır. Dolayısıyla liderlik size düşecektir. Gittiğiniz yerin bütün potansiyelini, ekonomik potansiyelini harekete geçirmek sizin elinizde olacaktır. Onun için büyük bir heyecanla görevinize başlamanız gerekir. 


Gittiğiniz yerde, 'Süremi geçireyim, suya sabuna değinmeden görevimi yapayım, günü geldiğinde de terfi edeyim, yükseleyim' anlayışı içinde sakın olmayın. Böyle olursa ne hizmet yaparsınız ne takdir görürsünüz ne de geleceğiniz parlak olur. Ama ne kadar dikkatli, bilgili, atılgan, liderlik yapan, canı gönülden, orada büyük bir vatan görevi yaparcasına, ki gittiğiniz yerlerde vatan görevi yapıyorsunuz, işinize sahip çıkarsınız, gece gündüz işinizin sorumluluğunun şuuru, bilinci içinde olursanız hem büyük bir manevi haz alırsınız kaymakamlık görevinden hem de bulunduğunuz ilçedeki vatandaşlarımızın gönlünde taht kurarsınız."


'Ben mahrumiyet bölgesindeyim' gerekçesi artık yok


Bazı yöneticilerin ilk kaymakamlık yaptıkları yerlerde halen hatırlandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, kaymakam adaylarına "İlk adım attığınız yerde çok güzel intiba bırakın. Kendinizi yetiştirmeye de devam edin. Sizler hala kendinizi yetiştirme yaşındasınız, hala şarj etme dönemindesiniz" diye hitap etti. 


Kaymakamların gittikleri ilçelerde internet aracılığıyla dünyanın en gelişmiş üniversiteleri ve en büyük kütüphanelerine ulaşma imkanına sahip olacaklarını söyleyen Gül, kaymakamlardan yabancı dil bilgilerini unutmamalarını ve ilerletmelerini istedi. Cumhurbaşkanı Gül, "İleride ana dili gibi yabancı dil konuşan valilere, devletin önemli kademelerindeki bürokratlara ihtiyacımız var. Hiç kimsenin 'Ben mahrumiyet bölgesindeyim' diye gerekçesi yok artık. Bugünkü iletişim teknolojisi ve Türkiye'deki iletişim altyapısı bu imkanı herkese sunmaktadır" ifadelerini kullandı. 


"Hepiniz birbirinizle hizmette yarışacaksınız" 


Kaymakamlardan bir yandan kendilerini yetiştirirken bir taraftan da millete hizmet etmek için bütün güçleriyle çalışmaları tavsiyesinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:


"Adil, eşit olun. Küçük yerlerde sakın kimseye haksızlık yapmayın, taraf tutmayın. Fikri, zikri, düşüncesi, siyaseti, varsa farklı inançları sakın hiç kimseye ayrım yapmayın. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin ilk uğrayacağı devlet kapısı sizsiniz. Bunu gerçekleştirdiğiniz takdirde göreceksiniz, sizde kendinizde farklılık ve liderliği o zaman hissedeceksiniz. Evinize, odanıza kapanıp, dışarıda olup bitenlere bigane kalırsanız size verdiğimiz emeklere yazık olur.


İnanıyorum ki bu kadar emek ve bu kadar eğitimden sonra hepiniz birbirinizle hizmette yarışacaksınız ve unutmayın ki Türk milleti kendine hizmet edenleri hiçbir zaman unutmaz, çok kadirşinastır. Belki ilk gittiğinizden yerden süreniz dolup ayrılırken çoğunuz oradan ayrılmanın hissiyatını yaşayacaksınız. İnsanlar belki size 'Keşke gitmeseydin' diyecekler. Bundan büyük ve tatmin edici bir şey olmaz."


Türkiye'nin hangi bölgesinde olursa olsun kaymakamların kutsal bir hizmet yaptığına işaret eden Gül, bazılarının görev yerlerinin zor bazılarının kolay olabileceğini söyledi. 


Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını, "Türkiye, coğrafyası, sosyolojik yapısı çok büyük bir ülke olduğu için farklılıklar arz ediyor. Bütün bunlar bizim zenginliğimizdir. Bunun farkında olacaksınız ve nereye gidiyorsanız orada işinizi en iyi şekilde yapacak, devleti en iyi şekilde temsil edecek ve bütün milletin bu ülkeye olan aidiyetini, sevgi, saygı ve bağlılığını hizmetleriniz sayesinde çok daha güçlü hale getireceksiniz" diye tamamladı.  


"Atandıkları ilçelerin lider yöneticileri olacaklar"


İçişleri Bakanı Ala da 60 genç kaymakam ile Çankaya Köşkü'nde bulunmaktan onur duyduğunu belirterek konuşmasına başladı. Kaymakam adaylarının eğitim sürecini anlatan Ala, staj dönemini başarıyla tamamlayanlardan kaymakamlık kursunu ilk üç sırada bitirenlerin Bakanlıkça belirlenen listeden tercih ettikleri ilçelerde, diğerlerinin de kurayla belirledikleri ilçelerde görev yapacağını anımsattı. 


Ala, "Genç kaymakamlarımız kamu, özel ve üçüncü sektör işbirliğini esas alarak, ilçelerin bütün dinamiklerini harekete geçirmek için iyi yönetişim tekniklerini kullanan, toplumun huzur ve güvenini sağlarken bireyin temel hak ve özgürlüklerini korumayı en önemli vazife bilen, gelişen ve büyüyen Türkiye'nin hedeflerine ve vizyonuna yakışan modern bir yönetim anlayışıyla görevlerini en iyi şekilde yerine getireceklerdir" diye konuştu. 


Kaymakamların, devletten alacakları talimatlar doğrultusunda atandıkları ilçelerin lider yöneticileri olacaklarını ifade eden Ala, kendilerine tevdi edilen emanetin sorumluluğun bilinciyle vatandaşlara en iyi şekilde hizmet edeceklerini dile getirdi. 


Cumhurbaşkanı Gül, törende, kaymakamlık kursu dönem birincisi Hakkı Başhan, kaymakam adayıyken Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde terör örgütünce kaçırıldıktan 19 ay sonra bırakılan ve kursu ikinci tamamlayan Kenan Erenoğlu ile dönem üçüncüsü Bekir Çelik'e hediye verdi. 


 


(AA)