HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinde AK Parti'nin önergeleriyle bazı değişikliklere gidildi.


Kabul edilen bir önergeyle, HSYK Genel Kurulu, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve salt çoğunluğuyla karar alacak.Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşen TBMM Genel Kurulu, dün saat 14.00'te başladığı mesaisinde 19 saate ulaşıldı. CHP'nin önergesiyle saat 05.00'te kapalı oturuma başlayan TBMM Genel Kurulu, saat 06.55'te tekrar açık oturuma geçti.


Teklif üzerinde gece boyunca yapılan görüşmelerde, AK Parti'nin bazı değişiklik önergeleri kabul edildi.


AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, HSYK dairelerinin kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyip karara bağlamak görevini HSYK Genel Kurulu'nun görevleri arasından çıkaran düzenleme geri alındı. Böylece HSYK Genel Kurulu, yürürlükteki kanunda olduğu gibi dairelerin kararlarına karşı yapılan itirazları karara bağlayacak.


AK Parti önergesiyle, HSYK'nın birinci ve ikinci dairelerinin 5'er, üçüncü dairenin 11 üyeden oluşmasını öngören düzenleme de teklif metninden çıkarıldı.


HSYK Üçüncü Dairesi'nin, hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını kurul müfettişleri veya müfettiş yetkilerini haiz kıdemli hakim veya savcı eliyle araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri için teklifte bulunma görevine, inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemler de eklendi.


HSYK Başkanı olan Adalet Bakanının tetkik hakimi olma şartlarını taşıyan hakim ve savcılar arasından kurulda çalıştırılmak üzere geçici görevlendirme yapmasına imkan veren düzenleme tekliften çıkarıldı.


Teftiş Kurulu Başkana karşı sorumlu olacak


AK Parti'nin kabul edilen başka bir önergesiyle, Teftiş Kurulu başkan yardımcısı sayısı ikiden üçe çıkarıldı. Önergeyle ayrıca, Üçüncü Daire Başkanının gözetiminde görev yapan Teftiş Kurulu Başkanının, HSYK Başkanının gözetiminde görev yapması, Teftiş Kurulu Başkanının HSYK Başkanına karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulunun, HSYK tarafından değil HSYK Başkanı tarafından verilen benzer görevleri yerine getirmesi kabul edildi.


Kurul müfettişlerinin İkinci Daire yerine Birinci Daire tarafından gösterilecek adaylar arasından Genel Kurul tarafından atanmasına ilişkin önerge de kabul edildi.


Teftiş Kurulu Başkanının yıllık teftiş programı taslağını, 3. Daire'ye sunmasına ilişkin önergenin kabul edilmesiyle mevcut kanun hükmüne dönülmüş oldu.


Genel Kurul'un toplanma şartında değişiklik


Teklif; Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi genel kurullarından ve birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek Kurul üyeliği için, seçilecek asıl ve yedek üyelerin toplam sayısı kadar aday için oy kullanılmasını öngörüyordu. Yüksek yargıda yapılacak seçimde bir aday için oy kullanılmasına ilişkin değişiklik önergesi kabul edildi.


HSYK Genel Kurulu'nun toplantı yeter sayısında da değişikliğe gidildi. Mevcut kanuna göre en az 15 üyeyle toplanan ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alan HSYK Genel Kurulu'nun, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplantısı ve karar alması kabul edildi. Gündemdeki işlerden birinin sırasından önce ya da sonra görüşülmesi, ertelenmesi veya gündemden çıkarılması aynı usule tabi olacak.


HSYK Kanunu gergin görüşmelerin ardından kabul edildi


Kanun, Türkiye Adalet Akademisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında, çalışma usul ve esaslarında değişiklik yapıyor.


Yasaya göre, meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapacak, kurs, eğitim, öğrenim görecek, iç veya dış burstan yararlanan hakim ve savcılar, Adalet Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilecek.


HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yutdışına gönderme yetkisi de kaldırılacak.


HSYK'nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.


Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesini Adalet Bakanlığı yapacak.


Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK'nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi'nce hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.


Akademi Genel Kurulu'nda değişiklik


Türkiye Adalet Akademisi'nde Genel Sekreterlik pozisyonu kaldırılacak. Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ile üç başkan yardımcısından oluşacak.


Adalet Akademisi Başkanı ile başkan yardımcılarının seçiminde ayrı esaslar uygulanacak. Başkanlık için 3 adayı Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu yerine Adalet Bakanı gösterecek. Başkan, yürürlükteki kanunda olduğu gibi Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.


Yürürlükteki kanun uyarınca başkanla aynı kriterlerin geçerli olduğu başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.


Süresi biten başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imkanı bir dönemle sınırlandırılacak.


Türkiye Adalet Akademisi'nde kaldırılacak genel sekreterlik yerine çeşitli daire başkanlıkları kurularak hizmet birimleri oluşturulacak. Daire başkanlıklarına Adalet Bakanı tarafından atama yapılacak.


Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu sadece Nisan ayında toplanacak.


Akademide verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin onaylanması, Adalet Akademisi Genel Kurul'un görevleri arasından çıkarılıyor.


Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun beş asıl, üç yedek üyesi; Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek.


Adalet Akademisi Denetim Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri arasından seçtiği üç asıl iki yedek üyeden oluşacak.


Başkan'ın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları da Akademide görevlendirilebilecek.


AA