İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, ülkesinin hem IŞİD terör örgütüne hem de Esed rejimine karşı savaşan ılımlı muhalif gruplara desteğini artıracağını belirtti.


İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin hem Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne hem de Esed rejimine karşı savaşan ılımlı muhalif gruplara desteğini artıracağını belirtti. 


İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta temaslarda bulunan Hague'in sözlerine yer verildi.


Buna göre, Hague, Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Başbakan Yardımcısı Salih el-Mutlak ve üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya geldiğini belirterek, "Aynı zamanda Ulusal Güvenlik Danışmanıyla Irak güvenlik güçlerinin ülkenin istikrarını sağlamak için neler yaptıklarına dair yararlı görüşmelerimiz oldu" dedi. Irak'ın ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu dile getiren Hague, şöyle konuştu:


"Birleşik Krallık'ın mesajı çok açık, tüm Iraklı liderleri ve toplumları birlik olmaya çağırıyoruz. Irak devleti varlığıyla ilgili bir tehditle karşı karşıyadır. IŞİD kontrolündeki bölgenin genişlemesinin, gelecekte istikrar ve özgürlük için ciddi sonuçları olacaktır. Irak'ın bu zorluğu aşıp aşmayacağını belirleyecek tek önemli faktör, siyasi birlik olacaktır. Irak'ın dostları olarak acil önceliğin kapsayıcı bir hükümetin oluşturulması olduğuna inanıyoruz. Irak hükümetinin, tüm topluluklardaki ılımlı liderlere çalışabilmesinin, Irak Kürt bölgesel yönetimiyle enerji ve kaynaklar konusundaki sorunları çözmesinin mümkün olacağını umuyoruz."


"Esed rejimi sorumlu"


Ülkesinin Irak'a diplomatik destek, terörle mücadelede iş birliği ve insani yardım sağlayabileceğine değinen Hague, insani durumu değerlendirmesi için bu ülkeye iki hafta önce ekip gönderen ilk ülke olduklarını aktardı. Hague, İngiltere'nin 5 milyon sterlinlik acil yardım desteği verdiğini belirterek, şunları kaydetti:


"Aşırıcı gruplara silah ve savaşçı akışını önlemek için uluslararası çabalara ve mekanizmalara ihtiyacımız olacağı açıktır. BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olarak Birleşik Krallık, bunun için önerilerde bulunacaktır. Ayrıca Lübnan ve Ürdün'ü daha fazla desteklemeliyiz. Birleşik Krallık, Esed rejimine karşı savaşan ve IŞİD'e karşı savaşan ılımlı muhaliflere desteğini artıracaktır. Diğer tüm ülkeleri de desteklerini artırmaya çağırıyoruz."


IŞİD'in acımasız bir terör örgütü olduğunu vrgulayan Hague, İngiltere'den bu örgüte katılan kişilerle ilgili yasal her türlü önlemin alınacağını belirtti. IŞİD'in benzer suçları Suriye'de de işlediğini dile getiren Hague, Esed rejiminin mevcut durumu yaratan koşulları yaratmaktan sorumlu olduğunu kaydetti. 


İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'in, yarın Erbil'de temaslarda bulunması bekleniyor.


Obama yönetimi kongreden 1.5 milyar dolar talepte bulundu


ABD’de Barack Obama yönetimi, Kongre’den, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Suriye’nin komşuları ile Suriyeli muhalifleri desteklemek için 1 milyar, Suriye’deki ılımlı muhalifleri doğrudan eğitmek ve onları teçhizatlandırmak için de 500 milyon dolarlık bütçe talep etti.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, Obama yönetiminin, Kongre’den, Terörle Mücadele Ortaklık Fonu kapsamında, Suriye’nin komşuları Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak ile Suriyeli muhaliflere destek olmak için 1,5 milyar dolarlık bütçe talebinde bulunduğunu bildirdi. Hayden, bu rakamın 500 milyon dolarının özellikle Suriye’deki ılımlı muhalif güçleri doğrudan eğitmek ve bu kuvvetleri askeri ekipmanla donatmak için talep edildiğini belirtti.


Hayden, açıklamasında “Bu kaynaklar Suriye halkının savunmasına, muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerin istikrarına, temel hizmetlerin sağlanmasına, terör tehdidiyle mücadeleye ve müzakere edilmiş bir anlaşma için şartların oluşturulmasına yardımcı olacak. Bu kaynak talebi, ABD yönetiminin hem sivil hem de silahlı Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirme çabalarına katı sağlayacak ve Savunma Bakanlığı’nın silahlı muhalif unsurlara desteğini artırmaya olanak sunacaktır” ifadesini kullandı.


Suriye’deki iç savaşa askeri bir çözümün bulunmadığına yönelik inançlarını sürdürdüklerini, ABD’nin askerlerini Suriye’ye sokmaması gerektiğini aktaran Hayden, “Bu istek, Suriye halkının rejimin saldırıları karşısında kendilerini savunmasına, kaos ortamlarında kendilerine güvenli bölge bulan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi artan aşırılık yanlılarının geriye püskürtülmesine, yerel seviyede güvenliklerini artırarak geleceklerini kendi ellerine almalarına yardımı olacak önemli diğer bir adımı gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.


Beyaz Saray yetkililerinin son haftalarda Beşşar Esed rejimi ve El-Kaide bağlantılı aşırılık yanlısı gruplarla mücadele eden ılımlı muhaliflere ilave yardımlar hazırlığı içinde olduğu ifade ediliyordu. Eğer Kongre, Obama yönetiminin isteğini onaylarsa, ABD ordusunun ilk defa Suriye’deki iç savaşa doğrudan iştirakini ortaya koymuş olacak. 


 


(AA)