ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Irak acımasız bir düşmanla karşı karşıyadır. IŞİD bir terör örgütüdür" derken, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, "Acil yardım uzmanlarından oluşan bir ekip bu sabah Irak'a ulaştı" dedi.


LONDRA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak'ın acımasız bir düşmanla karşı karşıya olduğunu belirterek "İran, Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan gibi ülkeler olanlardan derin endişe duyuyor. Olanlar hiçbir ülkeye fayda sağlamaz.  Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) sadeceIrak ve bölgesi değil, Avrupa, ABD ve dünyadaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturmaktadır" dedi.


İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen "Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddeti Önleme Zirvesi"ne katılan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie ile basın toplantısı düzenledi. 


ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın dün üst düzey dış politika ekibiyle bir araya geldiğini ve Irak'la ilgili kapsamlı bir görüşme yapıldığını belirtti. Bu toplantıda askeri harekat dahil birçok seçeneği görüştüklerini kaydeden Kerry, şöyle konuştu:


"Irak, ABD ve müttefiklerinin menfaatleri için de tehdit oluşturan acımasız bir düşmanla karşı karşıyadır. Durumun önemi ve ağırlığı dikkate alındığında başkandan bu zorlukla ilgili zamanında kararlar almasını bekliyorum. Halihazırda bazı acil adımlar attık. Bunlar arasında Iraklılara yardım etmek için gelişmiş hava keşif desteği sağlamak da bulunuyor. Ayrıca bu yıl başından beri Irak'a askeri yardım nakliyesini arttırdık. Bunları artırmayı sürdüreceğiz. Hem Irak'ta hem de Ürdün'de eğitim programlarımızı genişlettik. Irak'taki krizle odaklanmış bir şekilde ilgileniyoruz." 


Irak'ta yaşananların bu ülkedeki tüm siyasi liderler için "ikaz" oluşturması gerektiğini vurgulayan Kerry, Iraklı siyasi liderlerin bir araya gelmesi ve birlik göstermesi gerektiğini bildirdi.


Kerry, "Hangi bölgesel güçler sizce Irak'ta olanlardan fayda sağlıyor?" şeklindeki soruya, "Hiçbir bölgesel güç sağlamıyor. İran, Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan gibi ülkeler olanlardan derin endişe duyuyor. Olanlar hiçbir ülkeye fayda sağlamaz.  Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bir terör örgütüdür. IŞİD sadeceIrak ve bölgesine değil, Avrupa, ABD ve dünyadaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturmaktadır" yanıtını verdi.  


John Kerry, Beşşar Esed'in davranışlarından ve mezhepsel farklılıklardan dolayı Suriye'deki cihat yanlılarının sayısının artmasının bölge için tehlike oluşturduğu konusunda aylardır uyarıda bulunduklarını belirtti. IŞİD'in, İran dahil tüm bölge için tehdit oluşturduğuna işaret eden Kerry, çok sayıda kişinin bu tehditten dolayı Irak'ı terk etmekte olduğunu dile getirdi. 


İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, zirve çerçevesinde Amerikalı mevkidaşı Kerry ile "Irak'taki son derece tehlikeli" durumu da ele aldıklarını söyleyerek şunları kaydetti: 


"Irak'ta çatışmalar devam ediyor ancak son saatlerde saldırılar yavaşladı. İngiltere'de üç amaç üzerine odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. İstikrarı sağlamak  Irak güvenlik güçlerinin başlıca önceliğidir. İkincisiIrak liderliğinin birlik içerisinde bir tepki vermesi, farklılıkların bir kenara bırakılması. Üçüncüsü ise yerlerinden edilmiş insanların acil desteğe ihtiyacı olması. Birleşik Krallık, askeri müdahale planmamıyor ancak acil yardım etmek için başka yollara bakıyoruz. Örneğin, terörle mücadele uzmanlığı konusunda yardım etme çalışmaları şu anda sürüyor. Bu konuda müttefikimiz ABD ile hareket etmeye devam edeceğiz. Acil yardım uzmanlarından oluşan bir ekip bu sabah Irak'a ulaştı."


 


(AA)