KCK soruşturmasında ifadeye çağrılması tartışma konusu olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan için şimdi de Suriye'de düşen uçak için de soruşturma izni istendi. Fidan`ı kim neden istemiyor?



Terör örgütünün tamamen silahsızlandırılması için Başbakan Erdoğan'ın "İmralı ile görüşülüyor" açıklamasının ardından Yalçın Akdoğan'ın, 'Kürt meselesinin değil terörün sona erdirilmesinin konuşulduğunu' söylemesi KCK çevrelerinin 'rahatsızız' açıklamalarına neden olurken, Hakan Fidan isminin, bu sefer başka bir soruşturma üzerinden öne çıkması akıllar Fidan yeniden mi hedef sorularını getirdi.


FİDAN'A İLK TEPKİ


Hakan Fidan, Sönmez Köksal'dan sonra dışarıdan gelen ikinci isim olarak 27.05.2010'da Mit Müsteşarı olarak atanmıştı. Göreve gelir gelmez gerek içerde gerekse dışarıda bu atama geniş yankı buldu. Bu tepkilerden en ilginci İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'dan gelmişti.


İSRAİL RAHATSIZ


Fidan'ın göreve gelmesinden yalnızca iki ay sonra, Ehud Barak'ın "Türkiye dost bir ülke ve stratejik bir müttefik. Fakat son haftalarda İran destekçisi bir adam Türkiye Mossad'ının başına atandı. Onların elinde önemli miktarda sırrımız var. Son iki aydaki izlenimimiz, bu sırları İran'a açabilecekleri şeklinde. Bu da çok rahatsız edici" sözleri tartışma konusu olmuştu.


FİDAN RAHATSIZ ETTİ


Barak'ın İran'ı öne sürmesi sadece görünürdeki sebep zira Hakan Fidan'ın TİKA Başkanı iken özellikle Etiyopya ve Sudan'da ki faaliyetleri sonucu bu ülkelerde kazandığı takdir ve sevgi İsrail'i tedirgin etmişti. Bu tedirginliğin sebebini ise stratejik analistler şöyle izah etti: "İsrail'in gelecek yıllardaki en büyük sorunu malumunuz üzere "su"dur. İhtiyacının büyük bir bölümünü Taberiye Gölü'nden karşılamaktadır. Bu gölü besleyen kaynak ise Litani Irmağıdır ve Lübnan üzerinden gelmektedir. İsrail'in Güney Lübnan'ı işgal etmesinin asıl sebebi de budur."


CIA BU İHTİMALİ 1986 DA GÖRDÜ


Su sorununun Ortadoğu'da bir savaşa yol açabileceği ihtimali ilk olarak 1986 yılında CIA'nin Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından ortaya atıldı. Ortadoğu su sorununda üç kilit ülke, Sudan-Etiyopya-Türkiye'dir. Etiyopya'nın dış politika anlayışı İsrail güdümünde olması gözleri Türkiye ve Sudan üzerine çekmektedir.


EN BÜYÜK TEHLİKELERİ FİDAN


Stratejisiler, Sudan'da iç karışıklığının son bulmaması en fazla İsrail'in faydasına olacağının altını çizdi. Fidan'ın, Etiyopya ve Sudan'daki çalışmalarının bölge halkınca büyük bir takdir ve sempati topladığını göz önüne alındığında İsrail, menfaatlerinin sekteye uğraması ihtimali ve bölgeye hakim olması çekinceleriyle "Türk Mossad"ı diye tabir ettiği MİT'in başında Fidan'ı görmek istememektedir.


MANŞET TV