İsrail, petrol fiyatlarındaki artıştan, mesai kaybına kadar herşeyi hesapladı.


İsrail'de ekonomi enformasyon grubu BDI-COFACE'in yaptığı hesaplamalara göre Tel Aviv yönetiminin, İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası bir askeri operasyonu, İsrail ekonomisine 42 milyar dolara mal olacak.

Hesaplamalara göre İran'a yönelik bir operasyon, 2 milyar dolarlık askeri harcamanın yanı sıra, 3 ila 5 yıllık bir dönemde 10 milyar dolarlık mesai kaybına ve 30 milyar dolarlık ticaret kaybına neden olacak. Habertürk'ten Kasım Cindemir'in haberine göre uzmanlar, değerlendirmede, operasyonun petrol fiyatları üzerinde ne tür etkilerinin olacağı konusunun ise dikkate alınmadığını vurguluyor. İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fisher de bir süre önce, İran'a yönelik harekâtın ekonomik krize yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

NETANYAHU KARARLI
Buna karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ı vurmaya kararlı görünüyor. İsrail televizyonu Kanal 10, Netanyahu'nun, ABD'deki 6 Kasım seçimlerinden önce İran'ı vurma yolunda kararlı olduğunu bildirdi.

İRAN'DAN YENİ FÜZE
Diğer yandan İran da askeri olanaklarını geliştiriyor. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, kısa menzilli karadan karaya atılan 'Fetih-110' füzelerinin menzilini 300 kilometreye çıkarmayı başardıklarını açıkladı.

İran ordusu 'Fetih' adı verilen füzeyi bu ay başında başarıyla test ettiğini duyurmuştu. İsrail'de ekonomi çevreleri, İran'a yönelik olası bir askeri operasyonun ülke ekonomisine vereceği zararın 42 milyar dolar olacağını öne sürüyor.


Habertürk-Star