12 Eylül günü gerçekleştirilecek referandum öncesi İçişleri Bakanı Beşir Atalay, seçim güvenliği ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nda brifing verdi. Bakan Atalay, Doğu ve Güneydoğu seçmeninin BDP boykotu nedeniyle baskı altına alınma riskini yok etmek için çalıştıklarını söyledi.

SİYASİ parti liderlerinin referandum kampanyası için başlattığı mitingler sürerken, Bakanlar Kurulu önceki gün, seçim güvenliği ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay’dan brifing aldı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu seçmeninin BDP boykotu nedeniyle sandığa gidememe ve baskı altına alınma riskini ortadan kaldırmak için çalıştıklarını anlatan Atalay, bölgede bir dizi toplantı yaptıklarını ve halkın nabzını tuttuklarını söyledi. Atalay, 250 sivil toplum örgütü ile görüşmeler yapıldığını, seçmenin özgür iradesiyle sandığa gitmesini sağlamak için hem emniyet hem de bölgede sevilen ve dinlenen isimlerle temasları olduğunu anlattı.

BDP boykotu sıkıntı

Atalay, BDP’nin referandum boykotu için yaptığı mitinglerde aradığını bulamadığını, hem Güneydoğu mitinglerinin, hem de İstanbul mitinginin düşük katılımla gerçekleştiğini bildirdi. Kürt kökenli vatandaşların “Anayasa’ya hayır” demenin gerekçeleri konusunda ikna olmadığını savunan Atalay, bu kişilerin güvenlikle oy kullanması ve baskıya maruz kalmaması için bir dizi önlem alacaklarını söyledi. Atalay, sadece BDP seçmenine değil Ak Parti ve diğer parti seçmenlerine baskı yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, BDP’nin boykot çağrısının amacına ulaşamayacağını savundu.

Toplantıda, bakanlar illerde yaptıkları referandum çalışmalarını da aktardılar. Bazı bakanlar, referandum sonucuna ilişkin tahminde bulunarak, “Yüzde 58-60” arasında “Evet” oyu çıkacağı iddiasında bulundular.

Bu arada Bakan Atalay, 81 il valisine gönderdiği yazıda, referandumda, seçmenlerin kimliğinin belirlenmesinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası taşıyan belgelerin ibrazının, zorunlu olduğu belirtildi. Bu nedenle nüfus cüzdan değiştirme taleplerinin artacağının öngörüldüğü talimatta, nüfus müdürlüklerinde ihtiyacı karşılayacak sayıda nüfus cüzdanı bulundurulması, tüm nüfus müdürlüklerinin 12.09.2010 tarihine kadar cumartesi ve pazar günleri de hizmet verecek şekilde açık tutulması istendi. Talimatta köy ve mahalle muhtarlarının bilgilendirilerek, vatandaşların T.C. Kimlik Numarası olmayan nüfus cüzdanlarını değiştirmelerinin sağlanması da özellikle istendi.

Statükocular birlik

Öğle yemeğine ev sahipliği yapan Atalay, konuşmasında hükümet olarak demokratikleşme konularında yaptıkları çalışmaları ve yeni anayasa paketindeki maddeleri anlattı. Atalay, statükocuların istemesiyle yeni anayasa paketine karşı çıkanları tek vücut haline geldiklerini söyledi. Yeni anayasa paketinin demokratikleşme açısından en önemli maddeleri kapsadığını belirten Atalay, ancak statüko yanlılarının bir araya gelerek bu değişikliklere karşı çıktığını söyledi. (Nuray BABACAN / ANKARA / Hürriyet)