Kahramanmaraş’ta 4 yıl Valilik yapan Mehmet Niyazi Tanılır’ın merkeze alınması ile Kütahya Valiliği’nden Kahramanmaraş Valiliğine atanan Şükrü Kocatepe’nin ilk icraatı; Kılılı bölgesindeki tarım arazisinin sanayi parseline çevrilmesi teklifine 2 Aralık’ta toplantıda ‘red’ oyu veren Toprak Koruma Kurulu’nu (TKK) yeniden toplayarak kararın oy çokluğu ile değiştirilmesini sağlamak oldu.

Yeni kararın alınmasında; daha önce ‘red’ oyu veren bazı kurul üyelerinin ve teklifin içeriğinin değiştirilmesi ile Vali Kocatepe’nin kuruldan ‘kabul’ oyu çıkması yönündeki ısrarlı ve kararlı tutumu etkili oldu.

10 Ocak pazartesi günü kente gelerek yeni görevine başlayan Vali Kocatepe, ilk iş olarak 2 Aralık’taki toplantıda teklife ‘red’ oyu veren Özel İdare Genel Sekreterliği ve üniversite temsilcisini kurul üyeliğinden çıkartarak, yerine Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Belediyesi’ni getirdi. Bu arada DSİ’nin de dâhil edilmesi ile kurul üye sayısı 10’a yükseltildi.

TKK 14 OCAK CUMA GÜNÜ YENİDEN TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

Bir yandan ‘hayırlı olsun’ ziyaretlerini kabul eden, diğer yandan da memurların uyması gereken kuralları 3 sayfalık bir genelge ile hatırlatarak Valilik resmi internet sitesinde de çok büyük değişiklikler yapan Yeni Vali Kocatepe, 14 Ocak 2010 Cuma günü öğleden sonra saat 15.00’da ise TKK’yı topladı.

Bilindiği gibi; 2 Aralık 2010 tarihinde Vali Yardımcısı Ahmet Turgay İmamgiller başkanlığında toplanarak, Kılılı Belediyesi’nin 800 dönümlük bir alanda tarım arazisi vasfının kaldırılarak burasının sanayi parseline dönüştürülmesi teklifini ele alan TKK, imar planı değişikliği talebini 3’e karşı 6 oyla ‘red’ etmişti.

Kentin tanınmış işadamlarından M. Hanefi Öksüz’ün geri dönüşümlü kâğıt fabrikası ile sera tesisi yapmayı planladığı söz konusu arazi ile ilgili olarak alınan karar kamuoyunda büyük yankı yapmış ve günlerce tartışılmıştı.

“AKIL TUTULMASI BİR KARAR” OLARAK NİTELENDİRİLMİŞTİ

Kamuoyunun bir bölümü, Kurul’un kararını Kahramanmaraş’ın ve tarımın geleceği açısından hayli olumlu bulurken, başta iş dünyası temsilcileri olmak üzere kamuoyunun bir bölümü de karara büyük tepki gösterdi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, TKK kararını ‘akıl tutulması’ bir karar olarak nitelendirip, değiştirilmesi için Kahramanmaraş ve Ankara nezdinde girişimlerde bulunacakları sert bir şekilde ifade etmişti.

Bu arada işadamı M. Hanefi Öksüz de sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık vererek, halk tabiri ile tribünlerden sahaya indi. İş dünyası temsilcilerinden gelen sert tepkiler ve sarf edilen sözler üzerine kulislerde; “Vali Tanılır, kuruldan ‘red’ kararı çıkması üzerine merkeze aldırıldı. Yeni dönemde ise bu karar Öksüz’ün lehine değiştirilecek” şeklinde şehir efsanesi önce kulaktan kulağa daha sonraları ise açıktan açığa konuşulmaya başlandı.

İMAR PLANI TADİLAT TALEBİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Teklif sahibi Kılılı Belediyesi’nin TKK kararına itirazı üzerine Tarım Bakanlığı’ndan geçen günlerde gelen 3 kişilik müfettiş heyeti, söz konusu tarım arazisinde incelemelerde bulunarak bir rapor hazırladı. Raporun Bakanlığa iletilmesi üzerine konu yeniden kurul gündemine geldi. Bu arada Kılılı Belediyesi de imar değişikliği planı teklifindeki arazi miktarını yarı yarıya düşürerek, teklifinde diğer bazı değişiklikler de yaptı.

14 Ocak’ta yapılan kurul toplantısında bir konuşma yapan Yeni Vali Kocatepe, Kahramanmaraş’ın sanayi ile kalkınan bir kent olduğunu hatırlatarak; yatırım yapacak sanayicinin de önünün kesilmemesi gerektiğini söyledi. Kentte yayımlanan günlük gazetelere yansıyan bilgilere göre; daha önceki toplantıda ‘red’ oyu veren başta TEMA ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) temsilcisi gibi üyelerin ilk kararlarında direttikleri ve bu nedenle de Vali ile aralarında gergin anlar ve tartışmalar yaşandığı öne sürüldü.

‘MENFİ YA DA MÜSPET KARARLAR OY BİRLİĞİ İLE ÇIKAR’

Kahramanmaraş’ta göreve başlamasının üzerinden yaklaşık bir hafta gibi kısa bir zaman dilimi geçmesine rağmen kent gündeminin bir numaralı maddesi hakkında hayli inceleme yaptığı belli olan Vali Kocatepe’nin; “Bizler de sizler gibi vatanımızı ve toprağımızı seviyoruz. Toprak dostu sade sizler değilsiniz. Yatırımcı sanayicinin önünün kesilmemesi için de gayret ediyoruz. Bu kuruldan kararlar oybirliği ile ya ‘evet’ yönünde ya da ‘hayır’ olarak çıkar. Kaldı ki kurul tavsiye kararı alır, nihai kararı elbette Bakanlık verecektir” diyerek toplantı kâtibine kararın oy birliği ile yazılması talimatını verdiği iddia edildi.

Kahramanmaraş gündeminde yine büyük yankılar yapacak olan ve bundan sonraki aşamada isteyen kurul üyesinin mahkemeye itirazda bulunabileceği söz konusu kurul kararı ile ilgili olarak yaşanacak gelişmeler büyük bir merakla bekleniyor.

VALİLİK İNTERNET SİTESİNDE KURUL HAKKINDA YER ALAN AÇIKLAMADAKİ GÜNDEM:


İL TOPRAK KORUMA KURULU VALİ ŞÜKRÜ KOCATEPE BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI


"İl Toprak Koruma Kurulu 14.01.2011 tarihinde Vali Şükrü Kocatepe başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda saat 15.00’da toplanıldı.

Toplantıda;

1- İlimiz Merkez İlçe Kapıçam Köyü sınırları içerisinde bulunan, 107, 108, 109, 110, 113, 258, 259, 279, 324, 366 ve 369 nolu parsellerde, KN-1 y:589891,843 x:4148647,367, KN-2 y:590003,097 x:4148368,747, KN-3 y:590467,447 x:4148554,170 ve KN-4 y:590358,194 x:4148832,780 koordinatlarında kalan toplam 15 ha’lık sahada, TEİAŞ 12. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğünce “Kahramanmaraş 380 kV’luk Trafo Merkezi” yapılması taleplerinin yeniden görüşülmesi;

2- İlimiz Elbistan ve Ekinözü İlçeleri sınırları içerisinde bulunan ekli haritada yeri işaretlenen güzergahta, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından 154 kV Kandil HES-Doğanköy TM Enerji İletim Hattı tesis edilmesi taleplerinin görüşülmesi,

3- İlimiz Göksun İlçesi Harbiye Mahallesi Kömür Mevkiinde bulunan, mülkiyeti İsa TOPAL’a ait 306 ada 3 nolu parsele ilave imar planı yapılması taleplerinin görüşülmesi,

4- İlimiz Merkez İlçe sınırları içerisinde Doğukent Sitesi doğusundaki köprüden başlayarak Göllü ve Sarıkaya Köyleri hudutlarında kalan, ekli haritada yeri işaretli alanlarda mülkiyet sahiplerine vekaleten Fatih GEMCİ tarafından ilave imar planı yapılması taleplerinin görüşülmesi,

5- İlimiz Göksun İlçesi sınırlarında bulunan alanlarda, İller Bankası Genel Müdürlüğünce Göksun Belediye Başkanlığına İmar Planı yapılması taleplerinin görüşülmesi.

Maddeleri hakkında görüşmeler yapıldı."

Yukarıda da görüldüğü üzere; Kılılı Belediyesi imar tadilat talebinin toplantı öncesinde belirlenen ve üyelere duyurulan ilk gündemde yer almadığı ve son anda gündeme eklendiği de böylece ortaya çıktı. (www.kanal46.com)