Aralarında Kahramanmaraş'ın da bulunduğu 7 il'deki öğrenci yurtlarında 20 bin 501 Suriyeli sığınmacının yerleştirildiği ortaya çıktı.



Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Adıyaman ve Malatya’da yaşanan bu durum, okulların açılış tarihi yaklaşırken öğrenci ve velilerini telaşlandırdı.  Başbakanlık’tan ise “telaşa gerek yok” açıklaması geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) üst düzey bir yetkili, “10 bin kişilik 1 kampımızı hizmete soktuk, 10’ar bin kişilik 2 kampımızı yarın, 10 bin kişilik bir başka kampımızı da Eylül’de açıp, yurtlarda kalanları buralara nakledeceğiz, okullar açılmadan önce de yurtları öğrencilere hazır hale getireceğiz” dedi. AFAD verilerine göre 20 bin 501 Suriyeli sığınmacının öğrenci yurtlarına yerleştirildiği iller ve o illerde bulunan sığınmacı sayıları şöyle: Gaziantep (3445), Kilis (1324), Kahramanmaraş (7293), Adana (3078), Osmaniye (1462), Adıyaman (961), Malatya (2938).


Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kentlerden gelen şikayetler de hükümeti harekete geçirdi. AFAD yetkilileri, sınırdan girişlerde de kamplarda da kontrollerin daha sıkılaştırıldığı bilgisini verdi. Suriyeliler için yeni kamp hazırlıkları da hızlandı. AFAD’ın üst düzeyde bir yetkilisi, “Sayıları 80 bine ulaşan büyük bir nüfusu barındırıyorsunuz. Bu kadar insanın olduğu bir yerde de bir takım hadiselerin olması doğal” diyerek, şu bilgileri aktardı:


Hatay’da dolmuş yerine servis


“Geçmişte de sınırdan girişlerde kontroller yapılıyordu. Gelenlerin kimlik bilgileri daha sıkı bir biçimde kontrol ediliyor, yine daha önce giriş yapıp yapmadıkları kayıtlardan titizlikle araştırılıyor. Kontroller nedeniyle sınırda yığılmalar başladı. Şu anda sınırda 7-8 bin kişi Türkiye’ye geçebilmek için bekliyor. Eskiden kamplara giriş çıkışlar daha rahattı, şimdi öyle değil, daha kontrollü. Örneğin Hatay’da, kamptan çıkanlar şehre dolmuşla gidip gelebiliyorlardı, bu uygulamaya son verildi. Özel servislerle götürülüp getiriliyorlar. İhtiyaçlara göre yeni önlemler sürekli hayata geçiriliyor.”


Adıyaman’a 10 bin kişilik kamp


Sığınmacıların sayısının giderek artması yeni kampları da gündeme getirdi. AFAD, Adıyaman’da da 10 bin kişilk yeni bir kamp inşaası için harekete geçti. Bu kampın Eylül ortasına yetiştirilmesine çalışılıyor.


KAYNAK: Turan YILMAZ / ANKARA Hürriyet


http://www.hurriyet.com.tr/gundem/21337595.asp