Genelkurmay’ın, Ergenekon davasını yürüten mahkemeye gönderdiği hard disklerle ilgili hazırlanan rapordaki bir belgede, Aydınlık ve Jeopolitik gibi ulusalcı dergilerin maddi destekle güçlü bir konuma taşınması isteniyor.


4 Mayıs 2007 tarihli belgede sözkonusu yayın organlarına çok sayıda abone yapılması, ilan ve reklam verilmesi, çıkaracakları kitap ve dergilerin alınması talep ediliyor.


Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ‘İnternet Andıcı’ kapsamında ulaşan Genelkurmay hard diskleri üzerinde naip hâkim Hüsnü Çalmuk’un iki buçuk yıldır devam eden incelemesi tamamlandı. 235 bin dosyayı inceleyen hâkim, hazırladığı dört klasörlük raporu mahkemeye sundu. Bilgi destek faaliyetleri çerçevesinde 4 Mayıs 2007’de hazırlanan ‘Etkinlik 4.5.doc’ isimli belgede bazı medya organlarının desteklenmesi, aylık 5-7 bin TL gibi katkılarla daha güçlü konuma taşınması isteniyor. Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı’nın kara propaganda amacına yönelik planı doğrultusunda Doğu Perinçek’in kontrolündeki Aydınlık Dergisi’nin desteklenmesinin uygun olacağı, bu grubun yayınladığı diğer dergi ve kitapların satın alınabileceği dile getiriliyor. Yine marjinal yayınlarıyla öne çıkan Yaşar Hacısalihoğlu yönetimindeki Jeopolitik Dergisi’ne özel sayılar yaptırılabileceği, bu yayınların çeşitli kurumlara ücretsiz gönderilebileceği ifade ediliyor. Belgede ayrıca, “... Tirajı düşük, ancak etkileme gücü yüksek gazete ve dergiler, bedava abonelik, indirimli abonelik gibi  uygulamalarla desteklenebilir.” ifadeleri yer alıyor.


Ergenekon davasını yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay’ın kara propaganda amaçlı kurduğu internet sitelerini yöneten bilgisayarların hard disklerini 9 Temmuz 2010 tarihli ara kararıyla istemişti. Genelkurmay Başkanlığı da söz konusu hard diskleri mahkemeye göndermişti. Harddiskler üzerinde yaklaşık 2,5 yıldır devam eden incelemesini tamamlayan naip hâkim Hüsnü Çalmuk, 4 klasörlük raporunu mahkemeye sundu. 235 bin dosya incelenerek hazırlanan rapor, toplam 1336 sayfadan oluşuyor.


Raporda en dikkat çeken noktalardan biri Genelkurmay tarafından  kara propaganda için bazı medya organlarının örtülü olarak desteklemeyi planlaması. Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı’nca bilgi destek faaliyetleri kapsamında 4 Mayıs 2007’de hazırlanan “Etkinlik 4.5.doc” isimli belgede, “Medya, İnternet ve Sivil Toplum Örgütlerinin Bilgi Destek Faaliyetlerinde Daha Etkili Olarak Kullanılabilmesine İlişkin İnceleme” başlığı altında yürütülecek faaliyetlere yer verilmiş. Belgede, günümüzde internet ve medyanın kitleleri yönlendirme, ikna etme, gerçekleri sulandırma, saklama veya güçlendirme gibi işlemler için kullanıldığı belirtiliyor. Bu çerçevede bazı medya organlarının örtülü bir biçimde desteklenebileceği ifade edilirken, yayın organına ‘sivil veya emekli güvenilir kişiler’ tarafından çok sayıda abonelik yapılabileceği, ilan ve reklamların bu medya organlarına verilebileceği, çıkaracakları kitap ve dergilerin de alınabileceği vurgulanıyor.


Belgede, bu kapsamda Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek’in kontrolündeki Aydınlık Dergisi’nin ‘desteklenmesinin uygun olacağı’nın altı çizilerek, bu grubun yayımladığı diğer dergi ve kitapların satın alınabileceği dile getiriliyor. Ayrıca tirajı düşük, ancak etkileme gücü yüksek olan medya organlarının aylık 5 bin ila 7 bin TL gibi desteklerle daha güçlü konuma taşınabileceğine işaret ediliyor. Örnek olarak da, “Yaşar Hacısalihoğlu’nun yönetimindeki Jeopolitik dergisine özel sayılar yaptırılabilir.” deniliyor. Ardından örtülü olarak desteklenen medya organlarında ‘gri’ ve ‘kara’ çalışmalar yayınlatılabileceği vurgulanırken, “Bu işlemde ajans aracı olarak kullanılabilir” ifadesi de dikkat çekiyor. Haber ajansının içerisine de ‘uygun nitelikte güvenilir kişiler’in yerleştirilmesi ve bu kişilerin ücretlerinin karşılanması da öngörülerek, “Aylık maliyeti duruma göre 7.000 –10.000 YTL (TL) civarında olabilecektir.” değerlendirmesi yapılıyor.


2 Nisan 2008’de hazırlanan “PH Etkinliğinin nasıl artırılacağı 11.5” isimli belgede de benzer hususlar planlanıyor. Belgenin 5. maddesinde, ‘Medyadan yararlanma’ başlığı bulunuyor. Kontrol altında tutulan medya organlarının oluşturulabileceği kaydedilerek, şöyle deniyor: “Medya organı, kurum tarafından doğrudan veya dolaylı kurulabilir ve yayın çerçevesi dikte ettirilebilir. Örtülü desteklenen medya organlarına gri ve kara çalışmalar yayınlatılabilir.”


Genelkurmay’dan gelen belgelerin incelenmesinde bazı sivil toplum örgütlerinin desteklenmesini öngören bilgiler de yer alıyor. Belgede bu duruma Ergenekon davası tutuklu sanığı Kemal Kerinçsiz’in başkanlığını yaptığı ‘Büyük Hukukçular Birliği’ ile İşçi Partisi’ne yakınlığıyla bilinen ‘Türkiye Gençlik Birliği’ örnek gösteriliyor.


Haber ajansına yerleştirilecek elemana 15 bin TL


TSK hard disklerinden çıkan belgede “Ajans üzerinden çok sayıda abone ve diğer ajanslara kısa sürede ulaşılabilir. Gri ve kara haber üretilmesini sağlayacak bilgi ve haberlerin ajansa dolaylı olarak aktarılması suretiyle gri ve kara tarz haberler ürettirilebilir.” deniliyor.


Ajanslara ‘güvenilir kişiler’in yerleştirilmesi planlanan belgede, bu kişilere 8-15 bin TL ödeme yapılabileceği, uluslararası kamuoyunu etkileme gücü varsa rakamın 2-3 kat artırılabileceği dile getiriliyor.


ZAMAN-İSTANBUL
GÖKSEL GENÇ, EYÜP KARA