Kahramanmaraş`ın Göksun ilçesine bağlı Kızılöz köyü yakınlarındaki Keş Dağı`nda meydana gelen ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan helikopter kazasını araştıran Meclis Araştırma Komisyonu üyesi 4 milletvekili dün kaza bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Enkazı bulan köylüler ve korucuların da bilgisine başvuran komisyon üyeleri, tüm delillerin toplanıp, herkesin dinlendikten sonra raporunu açıklayacağı belirtildi.

Araştırma Komisyon Başkan Yardımcısı ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve komisyon üyeleri MHP Adana Milletvekili Atilla Atılgan, CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ile AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar saat 09.00 sıralarında Kahramanmaraş Havaalanı`ndan Emniyet Genel Müdürlüğü`nün tahsis ettiği helikopterle bölgeye geldi. Burada enkazı bulan köylüler ve korucuları dinleyen komisyon üyeleri bölgenin coğrafi yapısının zorluğuna dikkat çekti. Yakut, yaptığı açıklamada, coğrafi yapının zor olduğunu, enkazın bulunmasının ise bir tesadüf gibi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bugün araştırma komisyonu üyeleri arkadaşlarım Nusret Bayraktar, Atilla Atılgan ve Malik Ejder Özdemir Bey ile Kahramanmaraş`tan hareket ederek buraya gelmiş bulunmaktayız. Gördüğümüz manzara karşısında, bugün havanın açık olması, güneşli olması geldiğimiz helikopterin de skorsky tipi helikopter olması ama coğrafi şartların, coğrafi yapının çok zor olduğu, dağlık bir bölge olduğu, arkadaşlarımızın, kaymakam beyin yetkililerin de anlattığına göre o gün burada 3 metre karın bulunması, enkazın 3 gün sonra bulunduğunun söylenmesine rağmen bu koşullarda bu coğrafi şartlarda gerçekten bulunmasının bir tesadüf neticesi olduğu görülüyor. Ama şunu da söyleyebiliriz. Teknik anlamda yerlerinin bulunmuş olması Türkiye`nin bu olayı da örnek alarak bundan sonraki inşallah meydana gelmez ama gelebilecek olaylar ve kazalar karşısında, daha çabuk ulaşılması anlamında biz bu araştırma komisyonu olarak eksiklerimiz, aksaklarımız veya temin etmemiz gereken teknik konular nedir. Bunları zaten araştırma komisyonu olarak açıklayacak ve kamuoyuna duyuracaktır. Dileğimiz o ki Türkiye bundan sonra böyle bir olay yaşamasın. Burada Muhsin Yazıcıoğlu`nun bir parti genel başkanı olmasından ziyade, toplumun büyük bir kesimine hakim, şahsiyeti ve karakteri itibariyle de çok sevilmesi ve diğer yanındaki arkadaşlarının görev anlamıyla da burada bulunmaları kamuoyunu üzmüştür. Biz tekrar hepsine Allah`tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. İnşallah bundan sonra Türkiye bu olaylarla karşılaşmaz. ama tüm dünyaya baktığımız zaman zaten yakın tarihte de Brezilya`da da bir uçağın okyanusa düştüğünü de biliyoruz. Ama önemli olan ondan sonraki arama kurtarma çalışmalarında Türkiye`nin daha hazırlıklı olması. Geçmişteki yanlışların tekrar etmemesi. Biz bunun çabası içindeyiz."

Yakut, gelinen teknolojik gelişmeler karşısında enkazlara kısa sürede ulaşılması gerektiğini belirterek, "Burada anlatmak istediğim şu, bu günkü gelinen teknik seviye itibariyle, gelişmişlik itibariyle artık sadece Türkiye için değil, tüm dünyadaki olaylarda çok kısa süre içerisinde olay yerine ulaşılması gerekir. bu olaya veya Türkiye`ye mahsus olması için söylemiyorum, bir kaç gün önce meydana gelen uçak kazasında da öyle çok beklenilen çok kısa süre içerisinde ulaşılmış değil. Ama tüm dünyanın geldiği nokta itibariyle değerlendirecek olursak kısa süre içerisinde ulaşmış olmamız gerek diye düşünüyorum" diye konuştu.

Yakut, helikopterde bulunan ELT cihazıyla SHGM tarafından belirtilen ELT cihazının farklı olup-olmadığı yönündeki bir soruya ise, "Delilleri topluyoruz, tanıkları dinliyoruz, komisyon çalışması bittikten sonra komisyon raporu Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne ve kamuoyuna sunulacaktır. Zaten komisyonun kurulma maksadı da bu. Kaza nasıl meydana geldi, pilotaj hatası mı var, acaba helikopterde teknik bir hata mı var. yoksa arama kurtarma çalışmalarında bir eksik mi var. Bütün bunları bir bütün olarak ele alıp, çalışmalarımızı, araştırmalarımızı, delil toplamalarımızı bütün bunlara göre yapıyoruz. Ama şimdiden bu konularla ilgili bir şey söylemek pek sağlıklı olmaz" cevabını verdi.

MHP Adana Milletvekili Kürşad Atılgan ise, aramaların yapıldığını ancak personel, teçhizat açısından bir eksik var mı bunların araştırılarak komisyon sonunda rapor halinde bunların açıklanacağını söyledi.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir de, aramalarda bir zafiyetin söz konusu olduğunu kaydederek, "Elbette sayın başkanın söylediği gibi şartların zor, koşulların zor olduğunu biliyoruz. Ancak arama kurtarmada bir zafiyetin olduğu kesin. Yani paşamın da söylediği gibi 2001 yılında yasası çıkmış, arama-kurtarma yönetmeliği çıkmış. Arama-kurtarma birimi söz konusu. Kağıt üstünde var ama bunun elemanı yok, personeli yok, araç-gereci yok. Görünen o ki, bu arama kurtarma çalışmaları sırasında tam bir organizasyon bozukluğu var. Koşulların ağır olduğunu biliyoruz, görüyoruz ama bir eksikliğin de olduğu muhakkak. Daha sonra komisyon raporunda belirteceğiz" diye konuştu.

Komisyon üyelerinin, daha sonra tekrar helikopterle kent merkezine dönerek Kahramanmaraş Valiliği`nde değerlendirme toplantısı yaparak kentten ayrılacağı öğrenildi. (HABER: M. NURİ ŞİRİN - LÜTFİ YIKAN - FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN ÖZKAN / DHA - GÖKSUN / KAHRAMANMARAŞ) (www.kanal46.com)