İsrail'in 50 yaş altı Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermemesi gerginliğe yol açtı.


İsrail'in 50 yaş altı Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermemesi gerginliğe yol açtı.


Cuma namazını sokakta kılan Filistinliler, İsrail askerlerinin tutumuna tepki gösterdi. Namaz sonrası bazı Filistinliler, Vadi el-Cevz Mahallesi'ni kuşatması kuşatan İsrail askerlerinin müdahalesine havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.


İsrail güvenlik güçlerinin keskin nişancılar, atlı polisler ve foseptik sıvısıyla doldurulan TOMA'lar ile ilerlemesi üzerine geri çekilen Filistinliler, bir müddet sonra olaysız şekilde dağıldı.


Batı Şeria'daki gösteriler


Öte yandan Filistin polisinin Hamas’ın çağrısı üzerine Nablus’ta düzenlenen gösteriye müdahale ederek, protestocuları dağıttığı bildirildi.


Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Hamas'ın çağrısı üzerine, İsrail'in, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırı ve ihlallerini protesto etmek amacıyla Nablus'taki En-Nasr Camii'nden hareket edip, kent merkezindeki Eş-Şüheda bölgesine yürümeyi planlayan yüzlerce kişi, Filistin güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı.


El-Halil ve Ramallah kentlerinde de Hamas'ın çağrısıyla gösteri düzenlendiği belirtildi.


Ramallah kentindeki gösteride konuşan Hamas yöneticilerinden Hüseyin Ebu Kuveyk, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstererek, "Filistin yönetimi, Hamas yetkililerini tutuklamak yerine kutsal mekanları koruyup, Filistin projesine destek vermelidir" dedi.


İsrail askerleri, Ramallah'taki göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Çok sayıda göstericinin gazdan etkilendiği kaydedildi.


(AA)