Coğrafi işaret alınarak tescillenen ''Maraş biberi''nin tadının bozulmaması için sıkı denetim yapılıyor.


 Aroması, kendine has tadı ve insan sağlığına faydasından dolayı mutfakta her zaman kendine yer bulan tescilli ''Maraş biberi''nin tadının bozulmaması için sıkı denetim yapılıyor.


Coğrafi işaret alınarak tescillenen ''Maraş biberi'' pul, isot ve toz olarak pazarda müşteriye sunulan biberin kalitesinin korunması için çalışmalar sürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, gerçekleştirdikleri denetimde, uygunsuz ortamda ve belirtilen şartlarda üretim yapmayan üreticiler hakkında cezai işlem uyguluyor.


İl Müdürü İhsan Emiralioğlu,Kahramanmaraş'ın kırmızı biberin en kaliteli üretildiği yerlerden biri olduğunu söyledi.


Kentte üretilen kırmızı biberin tadı, aroması ve lezzeti bakımından diğer bölgelere göre önemli farklılıklar gösterdiğini ifade eden Emiralioğlu, bu nedenle Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kırmızı biber için coğrafi işaret alınarak, tescillendiğini belirtti.


Haklı bir üne sahip "Maraş biberi"ni korumak için çalıştıklarını vurgulayan Emiralioğlu, "Kentte 50'nin üzerinde biber üretim tesisi bulunuyor. İlgili yasa kapsamında insanların sağlıklı ve hijyenik gıdaya ulaşabilmeleri için yoğun ve etkin şekilde denetim yapıyoruz. Kontrollerde herhangi uygunsuz, gıda mevzuatına aykırı, insan sağlığını tehdit eden unsur tespit ettiğimizde idari yaptırımlar uyguluyoruz. Bazı firmalarda boya tespiti yapıldı. Bunların Bakanlığımızca yasa gereği teşhiri gerçekleştirildi."


Emiralioğlu, Maraş biberinin unvanını koruyabilmesi için üreticinin mevzuata uygun üretim yapması gerektiğine işaret etti.