TBMM Başkanı Cemil Çiçek, grup başkanvekilleri, idare amirleri ve bürokratlarla, Meclis içindeki güvenlik sorunlarını ele aldı.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, grup başkanvekilleri, idare amirleri ve bürokratlarla, Meclis içindeki güvenlik sorunlarını ele aldı.


Alınan bilgiye göre, toplantıda, Meclis'e, milletvekilini ziyaret etmek için gelenlerin ana binaya geçişinin sınırlandırılması üzerinde duruldu. Milletvekili ziyaretçilerinin yeni halkla ilişkiler binasında milletvekillerini saat 14.00'e kadar ziyaret edebilmesi, isteyen milletvekilinin saat 14.00'ten sonra ziyaretçisine odasında randevu verebilmesi kararlaştırıldı.


Milletvekillerini ziyaret edenlere ayrı renkte ziyaretçi kartı verilmesi, bu kartla ana binaya geçişin önlenmesi üzerinde uzlaşıldı. Ana binaya, halkla ilişkiler binasında odası bulunmayan grup başkanvekilleri ve diğer yetkililerin ziyaretçisinin kontrollü olarak yapılması benimsendi. Ziyaretçilerin ana binada kulislere girmemesi, danışmanların  kuliste oturmaması, ana binadaki restoranların sadece eski ve yeni milletvekillerine açık olması, ziyaretçilerin alınmaması, ana binada görev yapan personelin de ayrı bir yerde yemek yiyebilmesi üzerinde duruldu.    


Grup yönetimleri, salı günü gerçekleştirilen grup toplantılarına katılacak partililerin sayı ve isimlerini önceden  kapılara bildirecek. Grup toplantılarına oturma yeri kadar insan alınması, slogan atılmaması, pankart açılmaması konusunda uyarılmaları istendi. Grup toplantılarına gelecek ziyaretçilerin sayısı, oturulacak yer sayısı kadar olacak. Bu ziyaretçilere de ayrı renkte kart verilecek ve Meclis'in başka birimlerine geçişleri yasaklanacak. 


Randevulu sistem ile sorunların büyük ölçüde çözülebileceği ifade edilirken, gelen ziyaretçilerin Genel Bilgi Taraması'na  (GBT) bakılması, Meclis yerleşkesi içindeki MOBESE kameralarının  sayısının artırılması, idare amirleri ve grup başkanvekillerinin kayıtları inceleyebilmesi, bahçe güvenliği için hangi önlemlerin alınabileceği konusunda teknik çalışma yapılacak. 


Toplantıda görüşülen ve uygulanabilecek öneriler konusunda bir taslak hazırlanacak. Bu taslak önce idare amirleri, daha sonra grup başkanvekillerine iletilecek. Bu taslağa daha sonra bir toplantıyla son şekli verilecek.


10 bin kart yetmiyor


Meclis'te en çok sorunun yaşandığı ve grup toplantılarının yapıldığı salı günleri ziyaretçi yasağı uygulanması toplantıda kabul görmedi. 


Meclis'e bir ayda 40 bin ziyaretçi geldiği, Nisan ayının ilk 9 gününde gelen ziyaretçi sayısının 12 bini bulduğu ifade edildi. Meclis'in 10 bin ziyaretçi kartı olduğu, bazı günler kart bulmakta sıkıntı yaşandığı kaydedildi. 


Toplantıda, TBMM İdare Amiri CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş arasında tartışma yaşandı. AK Parti grup toplantılarının miting alanına dönüştüğünü ifade eden Özdemir,  "Kurşun asker sormaz misali, gelir Başbakan'ı da vurur. Böyle bir ortamda Başbakan'ın da güvenliği yoktur" dedi.


Elitaş'ın "Siz de tapeleri yayınlıyorsunuz" demesine Özdemir,  "Bunları nasıl kıyaslıyorsunuz?" karşılığını verdi. Özdemir, siyasi ortamın yumuşatılması gerektiğini belirterek, "Başbakan'ın bu gerilimi azaltması gerektiğini" ifade etti.      


Toplantıda, yeni halkla ilişkiler binasında milletvekillerinin uzun süre asansör beklediğinden şikayet edildi. Sorunun çözümü için personel ile milletvekillerinin kullanacağı asansörlerin ayrılabileceği önerildi.  


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı ile Genel Kurul'un kavgalı oturumları da toplantıda konuşuldu. MHP Grup Başkanvekili  Yusuf Halaçoğlu, sokak ağzı ve küfürlü konuşmaların, kavgaların toplum üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirterek, bundan vazgeçilmesini istedi.


Meclis'te basın toplantısı düzenleyecek milletvekillerinin 1-2 ay sonrası için rezervasyon yapmaması, basın toplantı saatlerinin gruplara verilmesi de toplantıda gündeme geldi.
(AA)