Cuma namazı sonrasında yurdun dört bir yanında bir araya gelen gruplar, İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısını protesto etti.


Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen grup, İsrail'i protesto etti. 


Cuma namazı sonrası Fatih Camisi önünde toplanan çok sayıda vatandaş, "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Filistin halkı yalnız değildir" yazılı pankartlar taşıdı.


Filistin ve Türk bayrağı taşıyan gruptakiler,  "Kanımız aksa da zafer İslamındır", "Kanımız, canımız feda olsun Aksa'ya", "Kahrolsun İsrail" sloganları atarak, tekbir getirdi. 


Program çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarıyla devam ediyor.


Edirne


Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi üyeleri cuma namazı sonrasında İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto etti.


Dernek üyeleri cuma namazının ardından Eski Cami önünde toplandı.


AGD Edirne Şube Başkanı Adbülhamit İriş, grup adına yaptığı açıklamada, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde parmağı olan işgalci İsrail'in, Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlara devam ettiğini söyledi.


İsrail'in kirli postallarla Mescid-i Aksa'ya girdiğini anımsatan İriş, şunları aktardı:


"Aynı kirli postallarla Kıble Camisi'nin içerisinde terör estiren bu silahlı unsurlar camide bulunan Kuran-ı Kerimleri yere attılar. Cami içerisindeki Müslümanları tartakladılar. Dışarıdan olayları protesto edenleri Müslümanların üzerine ses bombası, gaz bombası ve plastik mermi ile saldırdılar. Çıkan çatışmada birçok kardeşimiz yaralandı."


İriş, İsrail'in küstahça davranışlarının cesaretini batıdan aldığını, Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve Avrupa Birliği'nin İsrail'in her sapkınlığına el altından ya da açıktan yardım ettiğini savundu.


Amasya


Amasya'da Sultan 2. Bayezid Camisi'nde stant açan Anadolu Gençlik Derneği Amasya Şubesi, cuma namazı çıkışında aşure dağıttı.


Daha sonra cami dışında toplanan grup üyeleri, İsrail aleyhine sloganlar atıp dövizler açarak askerlerin Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi.


Grup adına açıklama yapan AGD Amasya Şubesi Üyesi Musab Çiçek, siyonist İsrail'in küstahça davranışlarının kaynağının Batı'dan aldığı cesaret olduğunu belirtti.


Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve AB'nin İsrail'e el altından ya da açıktan destek verdiğini ifade eden Çiçek, "Şunu tüm dünya bilmeli; Müslümanların yahudi düşmanlığı yoktur. Ancak işgalci İsrail'in varlığı ve sapkın siyonizm düşüncesi kabul edilemez. Terör örgütü İsrail var olduğu müddetçe bu coğrafyanın barış ve huzura kavuşması mümkün değildir. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın ve mübarek kılınmış Filistin topraklarının işgali kabul edilemez."


Samsun


İsrail’in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto için İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Samsun İnsani Yardım Hareketi  (SİYAH) öncülüğünde yürüyüş düzenlendi.


Samsun Büyük Cami'de kılınan Cuma namazının ardından Saathane Meydanı'nda toplanan, ellerindeki Türk ve Filistin bayraklarıyla " Filistin halkı yalnız değildir. Katilİsrail hesap verecek" sloganları atan grup, Konak Sineması'na kadar yürüdü. 


Grup adına açıklama yapan SİYAH Derneği Başkanı ve İHH İl Temsilcisi Ömer İdris Akdin, Mescid-i Aksa'nın tehdit ve tehlike altında olduğunu söyledi. 


Siyonist çetelerin işgali altındaki Kudüs Müslümanlarının onurlu direnişini Samsun'dan selamladıklarını anlatan Akdin, şöyle konuştu:


 ''Yakın bir zamanda Gazze'ye yaptığı saldırıyla binlerce masumu katleden siyonist çete, bugün Müslümanların en mahrem yerlerine girerek pervasızca hakaretlerde bulunabiliyor. Eli kanlı bu alçaklara böyle bir cesareti verenleri kınıyoruz. Bir avuç siyonist katil, milyonlarca Müslümanın gafletinden yararlanarak Kudüs'ü İslam'dan temizlemek için harekete geçiyor. İslam dünyasını harekete geçmeye ve uluslararası bir baskı oluşturmaya çağırıyoruz."


Açıklamanın ardından gruptakiler, dua edip bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.


Trabzon


Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyesi öğrenciler, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına tepki gösterdi.


Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi önünde toplanan yaklaşık 100 öğrenci, "Kudüs İslamındır" ve "Hayat, iman ve cihad" yazılı pankartlar açtı.


Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Muhammet Miraç Sarıoğlu, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde İsrail'in parmağı olduğunu belirtti.


İsrail'in varlığının ve sapkın siyonizm düşüncesinin asla kabul edilemeyeceğine dikkati çeken Sarıoğlu, "İsrail sadece Müslümanlar için değil, insanlıktan nasibini almış herkes için bir beladır. Kendisiyle yapılan her ateşkesin ve barış görüşmesinin ardından bu terör devleti yeni bir gerekçe bularak yada uydurarak zulümlerine yeni bir zulüm eklemektedir. Çünkü zulüm, İsrail'in varlık sebebidir" ifadesini kullandı.


Öğrenciler, açıklamanın ardından tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attıktan sonra dağıldı.


Çorum 


Çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarına mensup bir grup, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği baskını prtesto için cuma namazı çıkışında Hürriyet Meydanı'nda toplandı.


Grup adına basın açıklaması yapan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Çorum Şube Başkanı Bülent Gökgöz, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınadıklarını belirtti.


"Aksa'ya sahip çıkma sorumluluğu İslam ümmetinin omuzlarındadır" diyen Gökgöz, açıklamasında şunları kaydetti:


"Mescid-i Aksa'nın, Küdüs'ün Müslümanlar açısından iki önemli boyutu var. Birincisi sembolik boyut ki ilk kıblemiz olması nedeniyledir. İkincisi ise emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı direnişi ve onuru besleyen bir kaynak, mektep olmasıdır. Aksa'ya sahip çıkma sorumluluğu bizlerindir, İslam aleminindir. Sorumluluk, ümmettedir. Ne yapabiliyorsak onu yapacağız. Şimdi harekete geçme zamanı"


Rize


Rize'de de Sivil Toplum Platformu, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi.


İlahiyat Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından toplanan grup  ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla "Filistin halkı yalnız değildir. Aksa bizimdir bizim kalacak" sloganları atarak Sahil Camisi önüne kadar yürüdü. 


Rize Sivil Toplum Platformu adına açıklama yapan Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta,  Mescid-i Aksa'nın 1967'den bu yana, ilk kez tamamen İsrail tarafından kapatıldığını söyledi.


İsrail’in yaklaşık bir haftadır Mescid-i Aksa ile ilgili kışkırtmaya yönelik yaklaşımlarının Filistin’de kan dökmeye yönelik bir çaba olduğunu anlatan Usta, "İsrail, küstahça tüm kutsal değerlerimize saldırarak, Filistinli Müslümanları çileden çıkarmaktadır" dedi.


Açıklamanın ardından gruptakiler, dua edip bir süre slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.


(AA)