MGK bildirisinde, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denildi.


 Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı'nın ardından yayınlanan bildiride, halkın huzurunu ve ülkenin güvenliğini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü belirtilerek "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denildi.


MGK bildirisinde, Suriye'deki çatışma ortamının ulusal güvenlik başta olmak üzere bölgesel barış ve istikrara yönelik oluşturduğu tehdidin kapsamlı olarak değerlendirildiği kaydedilerek Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmaların da gözden geçirildiği belirtildi.


Halkın huzurunu ve ülkenin güvenliğini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü ifade edilen bildiride, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" ifadesine yer verildi.


Fetih ve Hamas mutabakatından memnuniyet


Ortadoğu'daki diğer gelişmelerin de toplantıda ele alındığı ifade edilen bildiride şunlar kaydedildi:


"Irak'ta meydana gelen gelişmeler, tüm boyutlarıyla incelenmiş ve ikili ilişkilerimizin son durumu gözden geçirilmiştir. Ülkedeki mevcut sıkıntıların, bugün yapılan genel seçimlerin de katkısıyla demokratik ve anayasal çerçevede çözüme kavuşturulmasının, Irak ile birlikte bölgemizin huzur ve istikrarına olumlu etkide bulunacağı belirtilmiştir. 


İsrail ile Filistin arasında yürütülen barış müzakerelerinde gelinen aşama değerlendirilmiş, bölgede kalıcı ve yaşayabilir bir barış için elzem olan Filistinliler arası birliğin sağlanması doğrultusunda Fetih ve Hamas arasında varılan mutabakattan duyulan memnuniyet vurgulanmıştır. 


Mısır'da son zamanlarda yaşanan olaylar gözden geçirilerek özellikle kitlesel idam kararları hakkında duyulan kaygı ifade edilmiş ve bu kararların dost ve kardeş Mısır halkının geleceği bakımından düzeltileceği yönündeki beklenti dile getirilmiştir."


MGK Toplantısı'nda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizle ortaya çıkan bölgesel durumun kapsamlı şekilde görüşüldüğü dile getirilen bildiride, mevcut ve muhtemel gelişmelerin seyir tarzının Türkiye'ye yansımaları ile Kırım Tatar Türklerine etkilerinin değerlendirildiği vurgulandı. 


Bildiride, "Toplantıda ayrıca bölgesel ve küresel güvenlik ortamındaki gelişmelere uygun olarak ülkemizin ihtiyacı olan ve Sayın Cumhurbaşkanımızca başlatılan savunma reformu çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir" ifadesi yer aldı. 


(AA)