Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi’nin 13 Ağustos 2008 tarihli sayısının birinci sayfasında yukarıdaki başlık altında yer alan haberde özetle; zaman zaman yüksek ezan sesinden rahatsız olanlarla ilgili haberlerin ulusal basına yansıdığının duyulduğu ancak bu kez aynı şikayetin Kahramanmaraş’ta gerçekleştiği öne sürülmüştü.

Söz konusu habere göre; ismi verilmeyen bir vatandaşın Diyanet İşleri Başkanlığı’na e-mail dilekçe ile başvurarak, yüksek ezan sesinden rahatsız olduğunu bildirmesi üzerine, Yenişehir Otoparkı bünyesindeki Faruk Arıkan Camii ile Ticaret Borsası mescitlerinde ezanın daha kısık bir sesle okunması gerektiği doğrultusunda yazılı emir gönderildiği iddia edilmişti.

Haberin, Kanal 46’da da yayımlanması üzerine Kahramanmaraş Müftü Vekili Yakup Yıldırım, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Söz konusu olan Ticaret Borsası mescidi burası bizim kadromuzun veya kadrolu görevlimizin bulunmadığı bir yer, ancak yine de bizim kontrolümüzde bir yer. Tabi burası merkezi bir yerde olduğu için ezanın en tepede yani damda verilmesi ile mescitte verilmesinin arasında şöyle bir sıkıntı yaşanıyor. En üste sesi verdiğimiz zaman bodrum kata ses inmiyor, bodrum kata da verdiğimiz zaman yukarıdan duyulmuyor. Tabi bunun ayarlanması için ilgili kişilerle görüştük, (ayarlayacağız, bir ayar yaptıktan sonra düzelteceğiz) dediler bize. Bir vatandaşımız, çocuğunun rahatsız olduğunu belirterek ezanın yüksek sesle okunduğunu bildiren bir e-mail atmış. Biz bunun üzerine Müftülük olarak bu cihazın sesinin ayarlanmasını etrafı rahatsız etmeyecek şekilde okunması gerektiğini bildirmişiz, arkasından tekrar aynı kişi bir e-mail daha atmış, tekrar biz eleman göndermişiz ayar yaptırmışız, normal bir seviyeye çekmişiz yani burada yapılacak olan şeyleri yapmışız.”

‘ŞU ANDA HERHANGİ BİR SORUN YOK’

Ticaret Borsası’nın müdürü de o dediğimiz problem giderilinceye kadar; (Hocam zaten karşımızda bir Arıkan Camii var, o camiden ses yeterince duyuluyor, öğlen ve ikindide burada çalışanlar olduğu için önemli olan içeridekilerin duyması diye öğlen ve ikindi de içerde okuyalım, sabah, akşam ve yatsıda da sesi dışarı verin) şeklinde hoca arkadaşımıza telkinde bulunmuş o problem giderilinceye kadar ve hoca arkadaşımız da öğlen ve ikindiye sesi içeri vermiş, sabah, akşam ve yatsıyı da dışarı vermiş. Ses gelmiyor ezan okunmuyor iddialarının asıl sebebi bu. Tabi iddia üzerine bazı medya kuruluşlarından da telefonlar geldi, (burada ezan sesi kesilmiş, müftülük ezanı kesmiş) gibi iddialar ortaya atılmış. Böyle bir iddia olması söz konusu olamaz, mümkün değil yazışmalarımız dosyamızda, oradaki mescidin görevlisine yazdığımız yazıda (hatanın devam ettiği tekrar hatırlatılmış yani bir kısım insanların rahatsız olduğu bu nedenle cihazın yeniden kontrolü yapılarak sorunun giderilmesi ve giderildiğine dair de dairemize bilgi verilmesi şeklinde olacaktır) şeklinde tekrar bir yazı yazmışız, o da gereğini yapmış, teknik eleman götürmüş yani şu anda her hangi bir sorun yok.”^

‘SESİN ÇOK YÜKSEK VERİLMESİ İNSANLARI RAHATSIZ EDER’

“Artı söz konusu olan her hangi bir cami değil Ticaret Borsası’nda ki bodrum kat. Burası mescit dolayısıyla normal cami gibi illa dışarı ezan verilsin deme imkânımız da hoş olmayabilir, doğru olmayabilir, ancak buna rağmen yine de o problemin çözülmesi için de yetkililer söz vermişler. Sesin hem dışardan hem içerden duyulması için gerekeni yapacaklar. Her hangi bir rahatsızlık olmaması için dediğimiz gibi Diyanet İşleri Başkanlığımızın talimatı yönünde hareket ediyoruz yani sesi kulakları tırmalayacak şekilde çok yüksek frekansla vermek tabi ki insanları rahatsız edecektir. Bizde sadece bu konuda onun ayarının güzel yapılması insanların rahatsız edilmemesi için görevli arkadaşlara talimat veririz. Yoksa biz Müftülük olarak kesinlikle (Ezanın sesini kısın, rahatsız olan varmış olmayan varmış) o şekilde düşünemeyiz, biz rahatsızlık vermemeyi düşünürüz, ama bunu ezan okunmayarak değil, ezanın yüksek frekansla okuyup rahatsız etmeme şeklinde düşünürüz ve bu şekilde talimatlar veririz ve zaten bütün camilerimiz de bu uygulamalar da bu şekilde. Ve şu an hiçbir problem yok maalesef bazı iddialar Müftülüğün haberinin olmadığı şeklinde ama haberimizin olmaması mümkün değil haberimiz var ve gelen - giden yazıların hepsi kontrol altında şu an bir problem gözükmüyor.” (Ajans 46 - www.kanal46.com)