Norveç'te dün başkent Oslo'da hükümet binalarının bulunduğu bölgeye yapılan bombalı saldırı ile iktidardaki İşçi Partisinin gençlik kampında düzenlenen saldırıda toplam 91 kişi hayatını kaybetti.

Oslo yakınlarında Utoya adasındaki gençlik kampına gece saatlerinde düzenlenen tarihteki en kanlı silahlı saldırılardan birinde, 84 kişinin öldüğü bildirilirken, ağır yaralıların bulunması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydediliyor.

Silahlı saldırıdan önce Başbakanlığın önünde düzenlenen ve 7 kişinin ölümüne yon açan bombalı saldırıyla birlikte Batı Avrupa, 2004'te Madrid'deki 191 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en kanlı terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

Başbakan Jens Stoltenberg, Oslo'da düzenlediği basın toplantısında, gençlik kampına düzenlenen saldırıya işaret ederek, "Çocukluğumun cenneti dün cehenneme dönüştü" dedi. Stoltenberg, gençliğinde bu adaya sık gittiğini belirtti.

Gençlik kampına polis kıyafeti içinde silahlı saldırıyı düzenledikten sonra yakalanan, aşırı sağ görüşlü olduğu belirtilen Norveçli, Oslo'daki bombalı saldırıdan da sorumlu tutuluyor.

Polis, zanlının adını henüz açıklamazken ulusal yayın kanalı NRK, zanlının 32 yaşındaki Anders Behring Breivik olduğunu duyurdu. Zanlının Oslo'daki evinde polisin gece aramaya yaptığı belirtilirken, Norveç basın yayın organları sarı saçlı ve mavi gözlü zanlının fotoğrafını yayımladı.

Bir polis yetkilisi zanlının iki saldırıyı da tek başına düzenlediğinin sanıldığını belirterek, katliamın herhangi bir uluslararası terör örgütüyle bağlantısının gözükmediğini söyledi.

-"TEHDİT DÜZEYİ DEĞİŞMEDİ"

Bu arada, Norveç Adalet Bakanlığı dünkü katliamın ardından ülkedeki tehdit düzeyinin değiştirilmediğini bildirdi.

Dünkü saldırıların ardından Norveç'in karşı karşıya bulunduğu tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmenin sürdüğü kaydedildi.

-YAKALANAN KİŞİ İKİ SALDIRIDAN DA SORUMLU

Norveç'te bir adadaki yaz kampına silahlı saldırı düzenleyen saldırgan, başkent Oslo'nun merkezinde düzenlenen bombalı saldırıdan da sorumlu tutuldu.

Polis yetkilisi Roger Andresen, basına yaptığı açıklamada, aşırı sağ görüşlü, Norveçli 32 yaşındaki şüpheliyi iki saldırıdan da sorumlu tutmak için kanıtların bulunduğunu belirtti.

Şüphelinin polisle işbirliği yaptığını söyleyen Andresen, bu kişinin Hristiyan kökten dinci görüşlü internet sitelerinde yorumlar yaptığını söyledi ancak bu sitelerin hangileri olduğuna ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Daha önce açıklamasında polis, kamptaki saldırının arkasında birkaç kişinin bulunabileceği varsayımı üzerinde durduklarını belirtmişti.

Saldırının düzenlendiği ada, 25 kilometre uzunlukta ve 12 kilometre genişlikteki Tyrifjorden gölünde, kıyıya yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor. Çok sayıda kişi yüzerek karşı kıyıya kaçmaya çalıştığı için suda da ceset aranıyor. Polis, ele geçirilen kişinin adını açıklamazken ulusal radyo NRK, bu kişinin 32 yaşındaki Anders Behring Breivik olduğunu kaydetti. Basında bu kişinin fotoğrafları da yayımlandı.