Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, ABD Başkanı Obama'nın, Suriye'de IŞİD terör örgütüne karşı askeri eyleme geçme yönünde henüz bir karara varmadığını belirtti.


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı askeri eyleme geçme yönünde henüz bir karara varmadığını bildirdi.


Earnest, günlük basın brifinginde ,ABD'nin Irak'tan sonra Suriye'de de IŞİD hedeflerine karşı operasyonlar düzenlemesi olasılığına dair soruları da yanıtladı.


"Size şunu söyleyebilirim, Başkan (Obama), Suriye'de herhangi türden bir askeri eylem yürütme yönünde bir karar almadı" diyen Earnest, Obama'nın,  IŞİD'in oluşturduğu tehdide karşı koymaktaki ciddiyetini koruduğunu ancak bunun için askeri gücün tek araç olmadığını, "alet çantasında başka araçların" da bulunduğunu söyledi.


IŞİD tehdidiyle mücadelenin bir dizi yolunun bulunduğunu, bunun sadece Amerikan askeri gücü kullanılarak olamayacağını, kalıcı bir yolla bu tehdide karşı koymaları gerektiğini ifade eden Earnest, meseleye kalıcı bir çözümün de etkili ve kapsayıcı bir Irak hükümetinin aktif katılımını gerektireceğini vurguladı. Earnest, bunun dışında, Suriye'de bir süredir inşa etmeye çalıştıkları ılımlı muhalefetin de IŞİD gibi radikal unsurların etkisini azaltmada etkin rol oynayabileceğini, IŞİD'in istikrar bozucu eylemlerinin tehdidi altındaki diğer bölge ülkelerinin ve uluslararası camianın da de üstlenebileceği rollerin bulunduğunu aktardı.


Earnest, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin, IŞİD'in, Suriye'de yerleşik kısmının da üzerine gidilmeden yenilgiye uğratılamayacağı yönündeki sözlerine ilişkin bir soru üzerine, "Elbette IŞİD'i yenilgiye uğratmak için Suriye'de IŞİD'e karşı kazanımlar elde etmelisiniz. Ancak bundan ille de hemen, bu hedefi başarmak için Suriye'de güçlü bir Amerikan askeri eyleminin gerektiği şeklinde bir neticeye varmanız gerekmez" ifadesini kullandı.


IŞİD'in oluşturduğu tehdide dair kaygılı olduklarına değinen Earnest, ancak istihbarat camiasının değerlendirmesinin, söz konusu örgütün şu anda ABD topraklarına yönelik aktif bir saldırı planının bulunmadığı yönünde olduğunu belirtti. Bununla birlikte, yönetimin, örgüte katılan Batılıların oluşturduğu tehditten endişe duyduğunu dile getiren Earnest, "Bu yabancı savaşçıların Batı ülkelerine geri dönmeleri ve ABD'de ya da Batılı müttefiklerimizde şiddet veya terör eylemlerine girişmelerinden endişe duymaya devam ediyoruz" diye konuştu.


Earnest, Obama'nın Suriye'de olası bir askeri eylem için Kongre'nin onayına başvurup başvurmayacağına yönelik soruya karşılık da ABD Başkanı'nın Kongre ile "koordine ve istişare içerisinde olmaya bağlılık gösterdiğini", Amerikalıların emniyeti için "kendi yetkisini kullanmada da tereddüt etmeyeceğini" vurguladı.


Obama'nın bir yıl önce Esed rejimine karşı askeri eylemde bulunmak için Kongre'den onay istediği koşullarla Suriye'deki IŞİD mevzilerine karşı saldırı düzenlenmesinin değerlendirildiği şimdiki koşulların birbirinden farklı olduğunu ifade eden Earnest, "Şu anda konuştuğumuz şey, Esed rejimi hakkında değil, hem Irak hem de Suriye'de faaliyet gösteren IŞİD'in oluşturduğu tehdit hakkında" değerlendirmesinde bulundu. 


Earnest, "Şu anda talimatı verilmemiş bir askeri eylem için hangi türden bir Kongre onayının isteneceği ya da gerektiği üzerinde spekülasyon yapmayacağım" ifadesini kullandı.


(AA)