Oda TV davasında tutuklu sanıklarından Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu tahliye edildi.


 İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Oda Tv davasında mahkeme, tutuklu sanıklardan Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, TÜBİTAK’tan, yargılama konusu belgelerin sanıkların bilgisayarlarına virüs yoluyla gönderilip gönderilmediğini daha net ifadelerle anlatan yeni bir rapor hazırlanmasını istedi.


Sabah saatlerinden itibaren görülen duruşmada sanıklar, mahkemeye ulaşan TÜBİTAK raporuna ilişkin savunmalarını yaptı. Akşam saatlerinde sona eren duruşmada Cumhuriyet Savcısı, TÜBİTAK raporundaki çelişkilerin giderilmesi için yeni bir rapor istenilmesini talep etmişti. Savcı Adnan Çimen ayrıca, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etmişti. Mahkeme, yaklaşık 2 saat süren aranın ardından kararlarını açıkladı.


Tutuklu sanıklardan Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tahliyesine karar veren mahkeme, Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı’nın tahliye taleplerini ise reddetti. Ret kararına delil durumu ve kuvvetli suç şüphesini gerekçe gösteren mahkeme, dijital verilerle ilgili avukatların kendilerinin aldıkları ve dosyaya konan raporun bilirkişi raporu olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Mahkeme, TÜBİTAK’tan gelen raporun içeriği itibariyle kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğini gösterdiğini belirtti. Bazı tanıkların dinlenmediğini de ifade eden mahkeme, yeni düzenleme ile getirilen adli kontrol uygulamasının da yeterli olmayacağını kaydetti.


Mahkeme, TÜBİTAK’tan gelen raporda davaya konu belgelerin virüs yoluyla gönderilip gönderilmediğinin tespit edilemediğini belirtti. Bu nedenle raporun diğer dokümanlarla birlikte tekrar bu kuruma gönderilmesine karar verdi. Yeniden inceleme yapılarak belgelerin virüsle gönderilip gönderilmediğinin tespitinin mümkün olup olmadığının net ifadelerle bildirilmesini istedi. Mahkeme, ek raporu hazırlaması için TÜBİTAK’a 20 gün süre verdi.


Duruşma 16 Kasım 2012 tarihine ertelenirken Mahkeme Başkanı’nın tahliye kararlarını açıklamasının ardından salonunda sevinç çığlıkları attı. Bazı sanık yakınlarının adliye çıkışında sevinç gözyaşları döktüğü görüldü.


Tahliye edilen Barış Terkoğlu’nun eşi Gözde Terkoğlu, yaptığı kısa açıklamada, çok mutlu olduğunu ifade etti. Terkoğlu, “Barış ve eşim için bu süreç bitti. Ama içerde tutuklu kalan bütün gazetecilerin özgür kalması gerekiyor. O zamana kadar sevincimiz eksik olacak. Çünkü adalet yerini tam bulmadı. Adalet yerini bulmadığı sürece de içimiz huzurlu olmayacak Çok mutluyum şimdi eşimi almaya gideceğim” şeklinde konuştu. İHA