Günlük internet kullanıcılarının, günlük gazete okurlarının 2 katına, TV seyircilerinin ise yarısına ulaştığını söyleyen Milletvekili Emin Şirin Başbakan Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bir soru önergesi vererek İnternet Gazetecilerinin durumunu sordu.

Milletvekili Emin Şirin, online yayıncılar açısından önemli bir konuyu gündeme taşıdı. Şirin bir soru önergesi ile, internet gazetecilerinin neden diğer gazetecilerinin olanaklarına sahip olmadıklarını tartışmaya açtı.

Emin Şirin online gazetecilerin, günlük 10 milyon civarı kullanıcıyı çektiğine işaret ederek, bu rakamın günlük 5 milyon gazete okuyucusunun 2 katına çıktığını ve 20 milyon civarındaki TV seyircisinin de yarısına ulaştığını not ederek, internet gazetecilerinin artık 212 kapsamına alınması gerektiğine işaret etti. Şirin'in soru önergesi şu şekilde;


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

16.10.2006
Emin ŞİRİN
İstanbul MİLLETVEKİLİ

DİE-TUİK’nin verilerine göre Türkiye’de internet giren günlük ziyaretçi sayısı nüfusun yüzde 16’sına gelmiştir. Bu rakam günlük olarak 10 milyon kişinin üzerindedir. Yazılı basının günde ortalama 5 milyon gazete sattığı düşünülürse, internetin ulaştığı kitle sayısı yazılı basının iki mislini geçmiştir.

Televizyonla karşılaştırıldığında da AGB ölçümlerine göre günlük televizyon seyircisi günde 20 ila 30 milyon seyirci arasındadır. İnternet kullanıcıları günlük olarak televizyon seyircilerinin yarısı oranına da gelmiş vaziyettedir.

Yazılı basın ve görsel basın olarak televizyon gazetecileri makamınızca akredite edilmelerine rağmen, internet gazetecileri ve muhabirleri yine makamınızca akredite edilmemek bir tarafa hatta yok kabul edilmektedirler.

İnternetin yeni olması nedeniyle Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü de internet çalışanlarını dikkate almamaktadır. 212 sayılı kanunla da internet çalışanları sigortalı yapılamamaktadır.

Sorular:

1. İnternetin geldiği ortam ve ulaştığı kitle dikkate alındığında, bu kitlenin yazılı basının da iki mislini geçtiği düşünüldüğünde, makamınızca, sarı basın kartı olmamasına rağmen internet gazetecilerinin muhatap alınması ve akredite edilmesi için, süratle ne gibi bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?

2. 212 sayılı yasanın internet çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi düşünülmekte midir?

3. İnternet gazetecileri gazetelerden daha büyük bir kitleye ulaşmalarına ve haberi filitresiz anında iletmelerine rağmen neden yurtdışı gezilerine davet edilmemektedir?

Kaynak:Turk.Intrnet.com