PKK, 20 Eylül'ün provasını mı yapıyor? BDP'nin önerilerinin tartışıldığı bir dönemde yine silahlar konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, işadamı Raif Türk'ün mermer ocağı ve iş makinelerinin terör örgütü PKK tarafından yakılmasına tepki gösterdi. Eylemin kabul edilemez olduğunu savunan Baydemir "yıllarca bu insanlar düşüncelerini özgürce ifade etsin diye bedel ödedik. En çok da örgütün kendisi ödedi. Şimdi bir insanı fikrinden dolayı cezalandırmak kendimizle çelişmektir" dedi.

Baydemir, makamında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Diyarbakır'da şantiyesi yakılan iş adamı ve Hakkari'de 10 kişinin hayatını kaybettiği mayın patlaması ile ilgili sorularını yanıtladı.

Kürtçe "Allah bu ateşe bir su döksün ve artık hiçbir annenin yüreği yanmasın" diyerek konuşmasına başlayan ve bu ateşin sönmesi, söndürülmesi gerektiğini ifade eden Baydemir, Diyarbakır'daki bir iş adamanın mermer ocağının teröristlerce basılıp, iş makinelerinin yakılması hadisesinden büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Saldırıyı kabul edilemez olarak gördüğünü ifade etmek istediğini söyleyen Baydemir, şöyle dedi: "Benim duygu dünyamda yaratmış olduğum şudur. Ha Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi makinelerimiz yakılmış, ha bir iş adamımızın mermer ocağı basılmış, iş makineleri yakılmış, benim açımdan zerre kadar bir fark yoktur. Her fırsatta 'Diyarbakır güvenli bir kenttir, gelin yatırım yapın' diyoruz. Şimdi ben ne diyeceğim? Bu itibarla kabul edilemez buluyorum. Nedeni ne olursa olsun kabul edilemez. Asla kabul etmiyorum.

HAKKARİ'DE SALDIRI

Baydemir, Hakkari'de 9 kişinin ölümü ve 4 kişinin de yaralanması olayının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Ne zamanki bu Kürt sorununda müzakere, diyalog zeminine yakınlaşır, yaklaşılırsa karanlık eller devreye giriyor, Hakkari'de olduğu gibi. Şiddetle kınıyorum, lanetliyorum, olamaz böyle bir şey. Hangi derin güç ve hangi derin otorite bu eylemi gerçekleştirmiş ise bunun açığa çıkması lazım. Toplum olarak açığa çıkarmamız lazım.

SU BORCUNU ÖDEYEMEYEN OKULLAR

Bu arada Osman Baydemir, borçlarından dolayı suları kesik olan 116 okulun sularının yarın sabah açılacağını bildirdi.

Baydemir, Diyarbakır'daki okulların sularının kesilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, bu uygulamanın nedeninin bir iki aylık su faturalarının tahsil edilmemesinden kaynaklı olmadığını belirtti.

Bu sorunun neredeyse son 7-8 yılın birikmiş sorun olduğunu anlatan Baydemir, okulların su borçlarının 19 milyon 442 bin 888 lirayı bulduğunu, yıllardır su borcunu ödemeyen ve su borcunu ödememeyi neredeyse bir idari işlem haline dönüştüren bir tavırla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Söz konusu 19 milyon lirayı tahsil ettikleri takdirde Diyarbakır'a bağlı bir köyde su sorunu olmayacağını vurgulayan Baydemir, şöyle dedi: "Bu bir uyarıydı, hükümete ve özellikle de Milli Eğitim Bakanlığına. Yarın sabahtan itibaren okullarımızın sularını bırakıyoruz. Ama açık söylüyorum bu bizim açımızdan henüz çözülmüş bir sorun değil. Bu alacağın tahsili konusunda asla vazgeçmiyoruz. Bir açık kapı bırakıyoruz, tekrar bir uzlaşma, bir zemin hazırlıyoruz. Gerekirse hemen bu akşam atlarım Ankara'ya giderim. (Mynet)