Hatay'da Suriye adına casusluk yaptığı iddiasıyla bir profesör ve ona yardım eden bir kişi tutuklandı.


Hatay 'da, Başbakan Erdoğan'ı taşlatmak için adam topladığı, ayrıca Suriye li muhaliflerin kaldığı Apaydın kampından generalleri kaçırmak için çalışma yaptığı iddiasıyla suçlanan Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sbahi Hamdo (39), 12 yıl 6 ay, kendisine yardımcı olduğu ileri sürülen Mürsel Almaz ise 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.

"Hür Suriye Ordusu" kurucularından Albay Hüseyin Harmuş'un kardeşi İbrahim Harmuş'un da aralarında olduğu generallerin kaçırılacağı bilgisini alan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Hatay Emniyet Müdürlüğü'nü bu konuda uyardı. Polis, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in talimatıyla casusluk ve muhalif generallerin kaçırılması için Türkiye'ye gönderildiği iddia edilen El Muhaberat elemanı Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden "Doktor" kod adlı Suriyeli Sbahi Hamdo'yu geçen yıl kaçırılacakların listesini irtibatlı olduğu inşaat ustası Mürsel Almaz'a vermek istediği sırada suçüstü yakaladı.

Hamdo'nun telefonunda kamplar, Hatay il merkezindeki halkın yoğun kullandığı köprü, cadde, meydanlar, Yayladağı ilçesindeki askeri lojmanlar ile bu lojmanlara yakın yerlerdeki binaların görüntüleri ele geçirildi. Polis, kaçırılacak generallerin isimlerinin yazılı olduğu kağıt parçasını da buldu. Suriyeli profesörün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye ziyaretini de provoke etmek istediği, bunun için de işsiz, uyuşturucu bağımlısı 15 kişiyle 1000'er dolar karşılığı anlaştığı ortaya çıktı.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan yargılanan Prof. Dr. Hamdo karar duruşmasına çıktı. Sanık Almaz'ın katılmadığı duruşmada Suriyeli profesör, tercüman aracılığıyla son savunmasını yaptı.

Mahkeme, Suriyeli Prof. Hamdo'yu casusluktan 15 yıl hapse mahkum ederken, duruşmadaki iyi hali sebebiyle cezası 12 yıl 6 ay hapse düşürüldü. Hamdo'ya yardımcı olduğu ileri sürülen tutuksuz Almaz ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.


samanyoluhaber.com