Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, veda ziyaretlerinde bulunan ABD Büyükelçisi James F. Jeffrey'yi kabul etti. Bağış görüşmede yaptığı açıklamada Büyükada'daki Rum yetimhanesinin çevre konusunda faaliyet gösterecek küresel bir çevre enstitüsü olarak hizmet verebileceğini söyledi.

Kabulde konuşan Bağış, kendisi için çok değerli bir dost olan Jeffrey'yi 1999 yılından beri tanıdığını belirterek, büyükelçinin "Türkiye'de görev yaptığı her dönemde Türkiye-ABD ilişkilerine çok büyük katkılarda bulunduğunu" kaydetti.

Bağış, Büyükelçi Jeffrey'nin eski ABD Başkanları Bill Clinton ve George Bush dönemlerindeki katkılarını hatırlatarak, Clinton'ın TBMM'de önümüzdeki 100 yılın şekillenmesini Türkiye'nin tercihlerinin belirleyeceğini açıkladığı ziyaretin perde arkasında Jeffrey'nin bulunduğunu, George Bush döneminde de terör örgütü PKK'nın ABD'nin de düşmanı olarak tanımlanmasında da aynı katkıyı sağladığını kaydetti.

Jeffrey'nin iki ülke arasında yapılan terörle mücadelede işbirliğine de büyük katkılarda bulunduğunu belirten Bağış, büyükelçiye ayrıca Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da teşekkür etmek istediğini söyledi. ABD'nin her dönemde Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiğini hatırlatan Bağış, "Bazen Avrupalı dostlarımız bundan hoşnut olmasa da bundan her zaman etkilendiler" dedi.

Bakan Bağış, ABD'nin bu vizyonunun arkasında Jeffrey'nin bulunduğunu ifade ederek, büyükelçinin şimdi de kritik bir görev yeri olan Bağdat'a gittiğini anımsattı. Bağış, Büyükelçi Jeffrey'nin Bağdat'ta Türk özel sektörünün Amerikalı firmalarla işbirliği içinde çalışması ve önlerinin açılması konusunda katkıları olacağına ve sanki Türkiye'nin ikinci bir büyükelçisi gibi çalışacağına inandığını bildirdi.

Jeffrey de Ankara'da kendisine gösterilen dostluk için teşekkür ederek, AB üyeliği konusunda ellerinden gelen yardımı yaptıklarını belirtti ve "ABD, özellikle de Başkan Barack Obama Türkiye'nin üyeliğini yüzde yüz destekliyor" diye konuştu.

"Türkiye hem bu bölgede, hem Avrupa'da, hem de küresel anlamda önemli bir rol oynuyor" diyen büyükelçi, Bağış'a gösterdiği işbirliği için teşekkür etti.

Wikileaks adlı internet sitesinin ABD ordusunun Afganistan savaşıyla ilgili yaklaşık 90 bin belgesini yayımlamasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine Jeffrey, bu konunun araştırıldığını söyleyerek, bu belgelerin doğru olup olmadığının henüz bilinmediğini belirtti. Büyükelçi Jeffrey, bu belgelere rağmen ABD'nin ve NATO'nun Afganistan'daki çabalarının hem bu ülke için hem de küresel güvenlik için önemli olduğunu bildirdi.

RUM YETİMHANESİ

Bakan Bağış da Büyükada'daki Rum yetimhanesi ile ilgili soruya karşılık, bu konu ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Adalet Divanı'nın kararları bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye olarak bu konuda diyalog içinde olduklarını, binanın bir an önce tadilattan geçirilmesi için hep beraber çalışılması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Patrikhane'nin kazandığı dava sonrasında oranın dini bir kuruluş olarak değil daha çok bütün dünyanın ortak meselesi olan çevre konusunda faaliyet gösterecek küresel bir çevre enstitüsü olması konusunda bir irade ortaya koyduğunu hatırlatan Bağış, şunları söyledi:

"Bunu biz de memnuniyetle karşıladık. Sanırım yakında o tür bir gelişme olacak. Bütün dünyada şu anda iklim değişikliği, küresel ısınma gibi konularda çalışmalar yapan akademisyenlerin gelip Büyükada'da buluşabileceği, farklı tezlerini tartışabilecekleri bir enstitü haline gelmesi konusunda bir düşünce var. Bunun hem Türkiye'nin imajı hem de Büyükada'daki o binanın geçmişle değil artık geleceğe yönelik şeylerle tanınması açısından faydalı olacağına inanıyoruz." (Hürriyet)