YSK'nın erken seçim kararı açıklamasının ardından, araştırma şirketleri de partilerin oy oranlarını bir bir açıklamaya başladı.


ANAR, Gezici ve Metropoll araştırma şirketlerinin yaptığı 3 ayrı ankete göre, 1 Kasım'daki seçimlerde, 7 Haziran Seçimleri'nin sonuçlarından çok da farklı bir sonuç beklenmiyor.


AKP hükümeti kuramayınca, Yüksek Seçim Kurulu,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği gibi 1 Kasım'da erken seçime gidileceğini açıkladı. Hükümet kurma görevi verilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim kabinesindeki isimleri belirlemek için milletvekillerine teklifler götürecek. Partiler de seçim için hazırlıklara başladı.


Öte yandan araştırma şirketleri de tekrar partilerin oy oranlarıyla ilgili anketler yayınlıyor. 3 ayrı anket şirketinin verdiği bilgiliye göre 1 Kasım'da yapılacak erken seçimde, 7 Haziran'da seçimlerinde alınan sonuçlardan çok da farklı bir tablo beklenmiyor.


ANAR: UZUN YILLAR TEK PARTİ İKTİDARI YAŞANMAYACAK


AK Parti'ye yakınlığıyla tanınan Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (ANAR) sahibi İbrahim Uslu, CNN Türk'teki canlı yayında Türkiye'de uzun yıllar bir daha 'tek parti iktidarı' yaşanmayacağını ve koalisyonların Türkiye'yi yöneteceğini öngördü. “Güneydoğu'da yaşanan terör HDP'yi tehdit etmiyor.” Diyen Uslu, AKP'nin yüzde 30 olan Diyarbakır'daki oyunun bomba patladıktan sonra yüzde 14'lere düştüğünü açıkladı.


GEZİCİ: TABLO DEĞİŞMEYECEK


1 Kasım'daki seçimde tablonun çok fazla değişmeyeceğini açıklayan şirketlerden biri de Gezici Araştırma Şirketi. Şirketin sahibi Murat Gezici, Samanyolu Haber Tv'de katıldığı Demokrasi Nöbeti programında yaptıkları son anketten çıkan sonuçları açıkladı.


Gezici Araştırma'nın anketine göre, AKP yüzde 39.2, CHP yüzde 26.4, MHP yüzde 16.2 ve HDP yüzde 14.1 oy aldı. HDP oy verenlerin yüzde 97'si tekrar HDP'ye oy vereceğini söylüyor. MHP oy verenlerin de yüzde 75  tekrar MHP'ye vereceğini söylüyor.


METROPOLL: AKP'NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLECEK GÜCÜ YOK


7 Haziran Seçimlerini en doğru bilen Metropoll Araştırma Şirketi'nin sahibi Özer Sencar da, AKP'nin tek başına iktidar olabilecek oyu alamayacağını açıkladı. Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a konuşan Sencar, CHP ve HDP'nin oyunda artış olduğunu belirtti, MHP'nin ise oy kaybettiğini vurguladı.


Sencar'ın verdiği bilgiye göre, HDP'nin artışı partiler arasında sıralamayı değiştirmese de milletvekili sayısı bakımından HDP'yi üçüncü parti yapıyor. Metropoll'ün araştırmasına göre, oy oranları ve çıkarabilecekleri milletvekilleri sayısı şöyle:
AKP yüzde 41,7'lik oyla 259 milletvekili. CHP yüzde 25,5'lik oyuyla 133 milletvekili çıkarıyor. Yüzde 15,7'lik oy diliminde görülen MHP, 74 milletvekili çıkarabilirken, yüzde 14,7'lik oy alacağı öngörülen HDP'nin Meclis'te 84 sandalyeye ulaşacağı belirtiliyor.