Adalet Bakanlığı, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kapasite fazlalığı nedeniyle "bir yatakta iki üç kişinin yatırıldığı" iddiasını yalanladı.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na ilişkin ulusal basında son günlerde çıkan haberler yalanlandı.

Pozantı Cezaevi’nin 282 kapasiteli olup, kurumda halen 201 çocuk hükümlü ve tutuklunun barındırıldığının belirtildiği açıklamada, kurumun doluluk oranının yüzde 71.2 olduğu ve dolayısıyla kurumda kapasite fazlalığı olduğu hususu ve ‘bir yatakta iki üç kişinin yatırıldığı’ iddiasının doğru olmadığı savunuldu.


Pozantı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan çocuk hükümlü ve tutukluların, yaş ve fiziki gelişim durumlarına göre 32 ayrı odada barınmalarının sağlandığının belirtildiği açıklamada, çocukların kasıtlı olarak birer ikişer koğuşlara dağıtıldığına yönelik iddiaların da gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

-İDDİALAR YENİ DEĞİL-

Açıklamada, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili olarak, son günlerde basına yansıyan iddiaların yeni olmadığı, söz konusu iddiaların İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi tarafından 12 Temmuz 2011 tarihinde, Adana Cumhuriyet Başsavcılığına iletildiği belirtilerek, "İlgili başvurunun ekinde sunulan ve çocukların el yazılarıyla yazdıkları dilekçelerin sadece birinde, ‘taciz iddiasını duydum’ ifadesi yer almaktadır. Bu konu kapsamında, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açmış olduğu adli soruşturma, halen devam etmektedir" denildi.

12 Temmuz 2011’de gündeme taşınan iddiaların dışında, yeni bir iddianın söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, "Bu iddiaların yeniden gündeme gelmesi üzerine, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra, olayların yerinde araştırılması için cezaevine Bakanlığımızca bir denetim elemanı da (cezaevi müfettişi) gönderilmiştir.

Bakanlığımız, yeniden gündeme getirilen bu iddiaların araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkması için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçmiştir. Gündeme getirilen tüm iddialar titizlikle araştırılmakta ve konunun üzerine ciddiyetle gidilmektedir" ifadelerine yer verdi. (Mynet)