Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey,patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askeri birliğini ziyaretinde "Suriye'den gelebilecek olası bir tehdit tamamen yok olana kadar kalma kararı aldık" dedi.


Alman Müsteşar Kossendey,Kahramanmaraş'taki patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askeri birliğini ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Alman askerlerini ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
     NATO'nun müttefik ülkesi Türkiye'ye destek verdiklerini belirten Kossendey, şunları kaydetti:
     ''Askerlerimiz destek konusunda ellerinden geleni yapmaktadır. Bu işbirliği çerçevesinde Suriye'den gelebilecek olası bir tehdit tamamen yok olana kadar kalma kararı aldık. Zaten anlaşmamız da bu konudaydı. Buraya gelmemin ikinci bir nedeni var. Kahramanmaraş'a, kışladaki Türk komutanlarına verdikleri destekten dolayı teşekkür etmek için geldim.''


Her şey rayına oturacak


Kossendey, ''Alman askerlerinin şikayetçi olduğu'' şeklindeki iddialara ilişkin ise bütün sorunların ortadan kaldırıldığını belirtti.
     Bazı eksikliklerin ilk etapta oluşmuş olabileceğini vurgulayan Kossendey, ''Artık sorun yoktur. Türk-Alman askeri yöneticileri şu anda herhangi bir eksiklik ya da herhangi bir sorun görmemektedir. İşbirliğinden ötürü her iki taraf da son derece mutludur. Ayrıca bunun bu şekilde devam etmesi hedefini gütmektedirler'' şeklinde konuştu.
     Söz konusu iddialar üzerine konunun Savunma Komisyonu'nda görüşüldüğünü anımsatan Kossendey, sorunun çok küçük olduğunu, büyütülecek bir durumun olmadığını kaydetti.
     Kossendey, şöyle devam etti:
     ''Bahse konu sorunlar o kadar küçüktü ki; o ortamda bunların tartışılması söz konusu değildi. Ancak bu konu Savunma Komisyonu'nda kısaca ele alındı. Ama herhangi bir sorunun olmadığı çok net bir şekilde tespit edildi. 300 askerimiz burada bulunmaktadır. Yakın bir zamanda da bir değişim söz konusu olacak. Bu askerler ülkelerine dönecek ve yerine yenileri gelecek. Bu zamana kadar da olabilecek her türlü eksiklik bertaraf edilecektir. Her şey rayına oturmuş olacak.''


Almanya'daki NSU duruşması


Bir gazetecinin sorusu üzerine, Almanya'daki NSU duruşmalarına Türk basınının alınmayışını değerlendiren Kossendey, siyasi olarak bu konuda yetkili olmadığını belirterek, ''Şahsi fikrim çok şanssız bir durumla karşı karşıyayız. Almanya'daki sorumluların da konuya mutlaka bir çözüm bulması gerekir'' diye konuştu.
     Almanya'da Türklerin yaşadığı evlerde çıkan yangınlara ilişkin soruya ise Kossendey, yangınlarla ilgili emniyet güçleri ve ilgili birimlerin soruşturma ve araştırmalarını yaptığını, yangınların teknik arızalardan dolayı meydana gelmesini umduğunu kaydetti.
     Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann da Kossendey'in Alman askerlerini ziyaret etmesinden mutlu olduğunu, sistemin çalışır ve aktif halde olmasından dolayı da gurur duyduğunu vurguladı.
     Bu arada Müsteşar Kossendey, basın mensuplarına Türk ve Alman bayraklı rozet hediye etti. AA