İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli köyü Baradan koyunda kaçak göçmenlerin bulunduğu teknenin batmasının ardından yapılan arama çalışmalarında 61 cesede ulaşıldı.


Olayla ilgili olarak açıklama yapan İzmir Mültecilerle Dayanışma Derneği (MÜLTECİ-DER) İdari koordinatörü Pırıl Erçoban, "40 kişilik bir tekne olduğu söyleniyor” dedi.


Teknenin battığı Baradan koyunda açıklama yapan MÜLTECİ - DER İdari koordinatörü Erçoban, kullanılan tekneyle3 metregitmenin bile tehlikeli olduğunu söyleyerek, ”15 metrekarelik ve 40 kişilik bir tekne olduğu söyleniyor. Bununla3 metregitmek bile tehlikeli. Şu anda çıkarılanların sayısı 107 kişiye ulaştı. İnsanlar neden çoluk çocuğuyla böyle bir yöntemi deniyor bunu düşünmek lazım” dedi.


Ege’de bunun örneklerine zaman zaman rastladıklarını ifade eden Erçoban, göçmenlerin zulümden kaçan insanlar olduğunu ve hepsinin ölüm riskinin fazla olduğunu bilğini, buna rağmen ölümü göze alıp kaçtıklarını söyledi. Mültecilerin çaresiz olduğunu dile getiren Erçoban, ”Bu insanların istediği sadece güvenli bir yer ve insanlık onuruna yakışan bir yaşam. Bunun için bu yolculuğa çıkıyorlar çok riskli olduğunu biliyorlar. Yıllarca konuştuğumuz bir sürü mültecivardı. Onlar anlatıyordu ne kadar riskli bir yolculuk olduğunu” diye konuştu.


SAĞ KURTARILAN GÖÇMENLER JANDARMA KOMUTANLIĞINDA


Öte yandan, tekneden sağ çıkan kaçak göçmenler, Ahmetbeyli Jandarma Komutanlığı’na getirildi. Göçmenlerin üzüntülü oldukları gözlenirken; jandarma ekiplerine batan tekneden ölü olarak çıkarılanların kimlik tespit çalışmalarında yardımcı oldukları belirtildi. Jandarma ekipleri tarafından karakolda işlemleri devam eden göçmenlerin, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarının da karşılandığı öğrenildi.


Mültecilerin buradaki işlemlerinin ardından yabancılar şube müdürlüğüne teslim edileceği ifade edildi. BEŞİR KELLECİ - HALİL KARAHAN - ŞAFAK YEL / İZMİR (İHA)